15 C
Igualada
Diumenge, novembre 27, 2022

El CSSI inicia nous serveis d’atenció domiciliaria a l’Anoia

L’equip del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) del Consorci Sociosanitari d’Igualada  (CSSI) ha posat en marxa noves modalitats de servei, que ofereix als domicilis d’Igualada i la comarca de l’Anoia i que s’afegeixen als serveis que ja oferia.

Els nous serveis son la Psicologia a domicili, per l’estimulació i manteniment de les capacitats cognitives, la Logopèdia, per l’estudi, prevenció, diagnòstic i tractament de trastorns o alteracions en la comunicació, la Fisioteràpia, per tractaments de rehabilitació mitjançant teràpies per a la millora física i orgànica, la Dietètica i Nutrició, per donar suport en l’elaboració de menús equilibrats i saludables, l’Educació Social, per promoure la participació de la persona dins de la comunitat, la Teràpia Ocupacional, per adaptar el domicili i l’entorn de la persona per que pugui assolir la màxima autonomia, el Suport i l’Assessorament d’Ajuts Tècnics, per realitzar adaptacions personals i d’accessibilitat al domicili.

Aquests serveis, prestats per personal qualificat i supervisat, s’afegeixen als tres tipus de SAD que ofereix el CSSI:

Atenció a la Llar: Tasques de manteniment i neteja de la llar, a fi d’aconseguir un ambient còmode, agradable i adaptat: neteja,  compres,  elaboració d’àpats segons dietes establertes, rentat i suport amb la roba, etc.

Atenció Personal: Tasques com l’ajuda en la higiene, aixecar i/o enllitar, supervisar la medicació prescrita, suport en tràmits i gestions, suport en la ingesta d’aliments, planificació de menús, control d’hàbits alimentaris, etc.

Atenció Socioeducativa: Suport en el desenvolupament d’habilitats socials i d’autonomia personal en persones que es troben en situació de risc. S’intervé directament amb infants, joves, les seves famílies i agents socials de l’entorn: atenció i cura de menors,  reforç escolar, suport en l’organització de la llar i econòmica, suport en tràmits i gestions, etc.

El SAD és un servei prestat per professionals que és realitza principalment a la llar de la persona i s’adreça a persones que per raó d’edat, dependència discapacitat, solitud, problemes físics, psíquics, econòmics o socials és troben en situació de manca d’autonomia temporal o permanent per poder realitzar les tasques habituals de la vida quotidiana. L’objectiu és fomentar l’autonomia personal, prevenir les situacions de dependència i mantenir la persona al seu domicili, millorant-ne la qualitat de vida.

Cal destacar l’increment en l’activitat domiciliaria en els últims anys. L’atenció domiciliaria permet que situacions familiars que afecten a la infància o la salut mental és puguin reconduir mitjançant la intervenció socioeducativa. Els trastorns mentals tenen un impacte en la qualitat de vida de la persona i afecten els àmbits de relació familiar, laboral i social. Per contribuir a la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones i per complementar el suport que reben des dels centres de salut mental, des del SAD es treballa cap a un servei de suport domiciliari de caràcter preventiu i comunitari amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de les persones amb problemes de salut mental, per tal que puguin assolir l’autonomia personal suficient per viure de manera autònoma i independent amb la supervisió professional necessària.

Si ve els serveis relacionats amb l’atenció personal i el manteniment de la llar són els més demandats, n’hi ha d’altres que permeten la incorporació al SAD de nous perfils professionals: fisioterapeutes, psicòlegs, terapeutes ocupacionals i dietistes, entre d’altres. D’aquesta manera el l’atenció domiciliaria evoluciona cap a un servei personalitzat i individualitzat en funció de les necessitats de cada persona, actuant sobre factors com la pèrdua de la mobilitat, la nutrició, la cognició, l’estat d’ànim i la salut mental entre d’altres, amb un model que s’adapta a l’evolució i ritme de cada persona, i on s’escolten els aspectes personals i individuals i no només els professionals.

L’equip del SAD ofereix un servei de suport tant a dins com a fora del domicili, amb que fomentar l’oci i la participació en la comunitat, a persones de totes les edats i amb qualsevol patologia que els limiti i per la qual requereixin suport. Treballa amb diversitat de perfils, infància, adolescència, salut mental i gent gran i actua davant noves necessitats amb un equip format per professionals titulats: treballadors familiars, auxiliars a la llar i integradors socials, amb el suport de tècnics especialitzats en diferents àrees,  amb experiència en el sector i en continu procés de formació especialitzada.

El servei de SAD del CSSI està disponible els 365 dies de l’any i es pot contactar mitjançant el correu sad@cssi.cat o el telèfon 938045515. Quan es rep una sol·licitud, es fa una primera visita per conèixer el cas i es fa una valoració de les necessitats específiques prèviament a l’inici del servei. Un treballador social és l’assessor i elaborarà un pla de treball adaptat a les necessitats detectades i farà seguiment entre usuari, família i els serveis que intervenen. Es presenta el professional referent d’atenció domiciliaria i es garanteix la substitució del professional en cas d’absència laboral. S’ofereix un servei proper, centrat en les necessitats de les persones i es garanteix la realització del servei mitjançant controls d’assistència i supervisió de les tasques a realitzar. Es treballa amb protocols d’atenció centrada a la persona i es dona resposta en menys de 24 hores davant de qualsevol incidència.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El Servei de Cirurgia de l’Hospital participa en un estudi internacional sobre el pacient amb pancreatitis aguda

El Servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari d’Igualada ha participat en un estudi internacional sobre el maneig del pacient amb pancreatitis aguda (inflamació sobtada...

“Un homenatge al Mestre Joan Just és un acte de justícia que la ciutat li devia”

Demà diumenge a les 6 de la tarda el Teatre Municipal de l’Ateneu Igualadí, acollirà la culminació dels diversos actes d’homenatge que s’estan desenvolupant...

Descobrint Trinley Paris, Premi de Fotografia Procopi Llucià, i les seves fotografies amb ànima

Tot un luxe i un grandiós privilegi poder compartir unes hores amb aquesta dona extraordinària a propòsit d’un recorregut pautat i atent per les...

L’Ajuntament de la Pobla intenta solucionar el problema dels senglars

L’Ajuntament de la Pobla de Claramunt ha iniciat una ronda de consultes per tal d’establir un sistema efectiu i segur que permeti reduir la...

Aquest diumenge, últim Mercat d’Antiguitats de l’any

Aquest proper diumenge 27 de novembre se celebrarà al Passeig Verdaguer d’Igualada l’últim Mercat d’Antiguitats i col·leccionisme de l’any 2022. El mes de desembre...
Compartir