L’editorial: TV3, la teva

1659

La notícia -que no ens ha agradat gens de publicar- sobre les raons que no faran possible la retransmissió de la Cavalcada de Reis d’Igualada per part de TV3 -una televisió pública, convé recordar-ho- ha caigut com un gerro d’aigua freda en determinats cercles de gent que coneixien les gestions que s’estaven fent per donar un al·licient especial als actes del 125è aniversari de la festa més estimada i protegida dels igualadins.

L’ocasió s’ho valia, oi més després del suport incondicional de tots els presidents de la Generalitat i d’altres autoritats públiques del país que l’han viscuda en directe en moltes ocasions, el darrer, l’actual President Quim Torra, l’any passat. Una festa especial que ha rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya i del mateix Govern del país perquè sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Aquests arguments, que qualsevol veuria amb prou pes per donar-hi més dignitat, no han estat suficients per a TV3, que ha triat finalment Martorell per estalviar-se suposats problemes amb els col·lectius que lluiten contra l’anomenat “blackface”, és a dir, la utilització de pintura per simular altres races, especialment la negra. Tant és si s’usa per amagar la identitat, o per qualsevol altre motiu. Hi veuen una connotació ètnica. Darrere també hi ha la voluntat d’actors de raça negra que volen evitar que algú els prengui “la feina”, perquè en moltes poblacions això es cobra…

És evident el desconeixement complet, en aquests col·lectius, de la realitat de la festa igualadina, on hi ha un miler de patges i on el voluntarisme és una màxima que ve traslladant-se de generació en generació….

És profundament decebedor que una televisió que ha estat sempre de la confiança de la majoria d’igualadins i anoiencs, cometi un error tant categòric com absurd en aquest tema, i es deixi sotmetre a la voluntat de radicalitzats que desconeixen les tradicions centenàries del nostre poble. Decebedor i condemnable.