Entrevista a Fèlix Simón (II): ““La nostra Vegueria és l’única de les vuit del país que s’ha creat per la pressió del propi territori””
E

3 de novembre de 2019

Entrevista a Fèlix Simón (I): “La Vegueria Penedès ens l’hem de creure tots. I els primers som la gent del territori”

Fa pocs dies la Generalitat ha creat la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès. Ha tardat quasi 10 anys…
Decret 219/2019, de 22 d’octubre, pel qual es regula la composició i el funcionament intern dels òrgans urbanístics de la Generalitat de caràcter col·legiat. Correspon a la Comissió Territorial d’Urbanisme: emetre informes en el procediment d’avaluació ambiental; resoldre expedients de planejament; autoritzacions d’obres en sòl no urbanitzable; informar estudis de detall; informes sobre l’autorització d’usos i obres provisionals, entre altres. Ara un cop publicat al DOGC núm. 7988 (24/10/2019), s’ha de crear abans del 25 de desembre d’enguany.

Al juliol va fer un any de la creació de la Delegació del Govern, però el cert és que, més enllà de visites del Delegat al territori, res més s’ha fet… Fa uns dies, la JNC ha reclamat que es completi ja el desplegament. Com creieu que s’hauria d’estructurar?
Els delegats territorials són la màxima autoritat de la Generalitat a la delegació territorial respectiva. Els corresponen les funcions de representació, d’informació, de coordinació i de règim interior que siguin establertes per reglament. Però la presència territorial de l’Administració de la Generalitat ha de respondre a la realitat territorial del país i a la proximitat als ciutadans, que són els receptors dels serveis públics, per tal de garantir una gestió coordinada i eficaç dels assumptes que els afecten. La descentralització territorial com la forma de govern ha de permetre apropar al màxim la capacitat de decidir i empoderar el territori. No creiem que el Penedès hagi de renunciar a res, com el que té Girona o Tortosa, amb les respectives Oficines d’Atenció Ciutadana al Vendrell, Igualada, Vilafranca i Vilanova. Això, a la pràctica, vol dir construir una xarxa cada cop més densa de nodes administratius que aproximin l’administració i donin capacitat de decisió al territori.

Hi ha qui diu que el Penedès s’acabi convertint en el pati del darrere de l’àrea metropolitana… A l’Anoia ha estat així amb el macroabocador dels Hostalets, molt polèmic. Com ho veieu?
Sí, el pati del darrere ja ho és, en part. Les urbanitzacions a les muntanyes, l’ocupació del front marítim, les grans andròmines que necessiten molt de sòl, els espais logístics, les grans infraestructures de transport, són el pati de darrere de la Metròpoli. Per això lluitem des de fa tants anys. Els ajuntaments de Masquefa i Piera i el Consell Comarcal de l’Anoia van presentar 32 al·legacions conjuntes de caràcter formal, urbanístic i ambiental contra el projecte d’ampliació del macroabocador de residus urbans de can Mata dels Hostalets de Pierola. Segons les administracions, la proposta d’ampliació no respon a cap interès de caràcter general més enllà de l’interès econòmic-comercial de l’empresa CEPSA (filial de Ferrovial), i que contemplaria un increment de la superfície actual en 17,3 hectàrees i 4,5 milions de metres cúbics. Crec que amb això està tot dit.

Es parla de co-capitalitat de la Vegueria. No hi ha cap altra regió del país que passi, això. Per què ens hem de creure que serà així, al Penedès?
La Vegueria del Penedès és l’única de les 8 existents a Catalunya que s’ha creat per la pressió feta des del mateix territori, les altres s’han decidit en els despatxos de Barcelona. Això vol dir que la nostra és feta de baix cap d’alt, és singular i per això el Govern de Torra ha d’escoltar el territori. El Vendrell, Igualada, Vilanova i Vilafranca, han de ser co-capitals, pel fet que els serveis territorials han de ser repartits de manera proporcional i per consens. El fet que la Delegació i el Delegat estiguin físicament en un lloc determinat no ha de treure protagonisme a la resta.

Creieu que a totes les quatre comarques la població es pren seriosament el nou àmbit territorial? En què milloraríem, i sense que això costés una despesa “extra” en nous edificis, seus de delegacions, càrrecs i sous…? Encara que hagi passat el temps, potser cal encara convèncer la gent que no és del Penedès vitivinícola?
La manera de fer política avui encara, està exageradament dirigida pels partits, que prioritzen els seus interessos. S’ha fet molt poca pedagogia referida al dret de la ciutadania a tenir els millors serveis i el més a prop possible. Nosaltres només demanem ser igual que els altres: disposar de les instal·lacions, amb les noves tecnologies, amb funcionaris preparats al servei de les persones. Amb la creació de la Vegueria Penedès, s’han enxiquit les tres que ens donaven serveis, la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i la Metropolitana, el que vol dir que part del seu pressupost i del personal, ara s’ha de destinar al Penedès. És el més just, per ser com els altres.

Gairebé des de l’inici, hi ha hagut una bona predisposició de quasi tots els partits amb la Vegueria, però sempre hi ha hagut una oposició quasi frontal del PSC. Això continua així? De quina manera pot afectar que ara governin alguns consells comarcals, junt amb el PDeCAT, com a l’Anoia?
L’àmbit territorial de la Vegueria Penedès és un fet. La legislació vigent així ho estableix, el que vol dir que els partits que no volien el nostre naixement perquè consideraven que perdien poder a les Diputacions, per exemple, han hagut d’abaixar el cap. El dia que Catalunya tingui una Llei electoral pròpia, també podrem elegir els nostres propis representants, i això tampoc ho volien alguns polítics. Però davant els fets consumats, l’oposició va desapareixent gradualment, no tenen altra opció, és la democràcia. Els pactes que hi ha als ajuntaments i als consells comarcals, no tenen cap repercussió pràctica, pel que fa al que avui són les Delegacions territorials. El dia que puguin substituir les Diputacions pels Consells de Vegueria, llavors ja en parlarem.

El congrés que esteu a punt de fer, és el ser o no ser de tota la lluita que porteu fent des de fa tant temps?
Entre els objectius de la nostra entitat hi figuren el de vetllar pel correcte desplegament de la demarcació veguerial del Penedès, i el de promoure estudis, propostes i activitats que tinguin per objecte la difusió de la Vegueria Penedès i la promoció dels seus valors. Amb el Congrés, volem fer una crida a l’acció per canviar el món, aspirem a viure en una República catalana en la qual cada vegueria gaudeixi d’un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, amb ocupació digna per a tothom, desenvolupament social, protecció del medi ambient, amb una agricultura sostenible, etc. el que vol dir que reconeixem també a escala regional les diferents realitats, i amb el compromís de reflexionar sobre quins han de ser els canvis fonamentals en la manera com les nostres societats produeixen i consumeixen béns i serveis. Aquest és, humilment, el nostre camí. Cal agafar aire, això va per llarg.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta