7.1 C
Igualada
Dissabte, 2 desembre 2023

Un article de

Tres plataformes contràries al PDUAECO en demanen la retirada “immediata”
T

Les plataformes ciutadanes Per la Conca, Salvem Can Titó i Jorba Reflexiona han demanat aquest dimarts a la tarda la retirada del Pla Director Urbanístic de l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO). En un acte conjunt, les tres plataformes han exigit a les administracions que impulsin un nou pla territorial que tingui en compte criteris socials i mediambientals, a banda dels econòmics i urbanístics. Aquesta demanda conjunta arriba després que el ‘no’ a l’ampliació de sòl industrial a Jorba guanyés per un 85% dels vots en una consulta ciutadana celebrada el 24 d’octubre passat. Les previsions de la Generalitat són que la redacció d’un primer document del projecte pugui estar llesta a principis del 2022.
Els representants de les plataformes han recordat que el PDUAECO ha estat “polèmic” des del principi. “Aquest pla ha topat frontalment amb la voluntat dels ciutadans, representats per les tres plataformes”, han assegurat.

Publicitat

Amb anterioritat, l’Ajuntament de Vilanova del Camí ja es va posicionar en contra de l’afectació de sòl a la zona de Can Titó i també l’Ajuntament d’Òdena va rebutjar requalificar sòl industrial a la zona de Can Morera. Tots aquestes eren localitzacions que preveia inicialment el PDUAECO per desenvolupar nou sòl industrial a la zona de la Conca d’Òdena. Vista aquesta situació, les tres plataformes creuen que “s’ha demostrat que la planificació que preveia el PDUAECO és innecessària, excessiva, socialment rebutjada i inviable”.

A banda de la retirada immediata del pla, les plataformes també exigeixen que s’enceti un procés ambiciós d’estudi, debat i propostes d’actuació que “avaluï la situació real de l’economia de la Conca d’Òdena, quantifiqui equipaments i terrenys industrials disponibles” així com també que avaluï quina necessitats d’espais hi haurà en un futur, quin tipus de negocis poden tenir-hi cabuda o les persones que estan a l’atur i com seran els professionals que es necessitaran. Volen que aquesta planificació estigui liderada per experts i compti amb aportacions “transparents i participatives”.

Al mateix temps, les plataformes critiquen el paper que ha tingut tant la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena com també els alcaldes que en formen part. “S’han perdut els darrers 15 anys intentant imposar al territori plans directors i planejaments urbanístics megalòmans, equivocats i irrealitzables”, critiquen. Tot i això, creuen que tampoc es pot deixar la planificació únicament ens mans de al Generalitat i per això reclamen que la ciutadania en pugui ser part activa.

Per tot plegat, consideren que el pla territorial de la Conca d’Òdena que s’hauria d’engegar hauria de ser no només un pla urbanístic, sinó també econòmic, social, mediambiental i sota el criteri de la sostenibilitat. “Cal que els ciutadans hi participin de forma activa i que els partits polítics plantegin les seves opcions en els respectius programes electorals de les properes eleccions municipals”, conclouen.

Un primer document per a principis del 2022
El mes de març passat es van donar a conèixer les conclusions del procés participatiu sobre el futur Pla Director Urbanística d’activitat econòmica de la Conca d’Òdena. Aquestes conclusions van descartar la creació de sòl industrial a la zona de Can Titó, a Vilanova del Camí, i a Can Morera, a Òdena. Va considerar com a espais més idonis l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena, en primer lloc, i el Parc Tecnològic Jorba-Igualada. Tant la Generalitat com la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, impulsors del Pla, van dir que tindrien en compte aquests resultats per a la redacció d’un primer document del projecte, que podria arribar a la comissió d’urbanisme a principis del 2022.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies