Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
26 d'octubre de 2012

Tot a punt a la Llacuna per a la 5a. Festa Gastronòmica “La Llacuna, Terra d’Embotits i Vins d’Alçada”

Un article de
Redacció
LA LLACUNA 5X4.jpg

Aquest cap de setmana, 27 i 28 d’octubre, arriba la 5a Festa Gatronòmica “La Llacuna, Terra d’Embotits i Vins d’Alçada”. Un esdeveniment que posa de rellevància les excel·lències d’aquest municipi, enclavat en un entorn privilegiat, on la viticultura i la producció d’embotits s’han convertit en emblemes propis de la seva restauració. La Festa comptarà amb nombroses activitats relacionades amb el món gastronòmic, on es podrà gaudir de degustacions de vins, embotits, carquinyolis i formatges de producció llacunenca, tot això amanit amb bona música i presentacions sorprenents. De totes aquestes activitats i de la tradició d’aquesta festa en parlem amb la regidora de Benestar Social, Turisme i Comerç, Santes de Blas. Enguany s’enceta la 5a edició de la Fira Gastronòmica “La Llacuna, Terra d’Embotits i Vins d’Alçada”. Podem parlar d’una fira del tot consolidada? Sí, ja que cada any són més els visitants que participen en aquesta Mostra-degustació Què us va fer pensar fa cinc anys crear aquesta fira? Per promocionar el municipi, la gastronomia, cases rurals, restauració, serveis i també l’entorn privilegiat que ens envolta. Intentem cada any fer actes diferents i engrescadors, perquè la gent que participi es trobi en un ambient acollidor. Què diferencia els vins d’alçada de la resta? La Llacuna, a més de 600 m d’altitud i amb un clima similar al Penedès, està situada en un indret privilegiat per a la producció d’aquest tipus de vins reconeguts com a Vins d’Alçada. El raïm parellada és la més fina i delicada de les varietats tradicionals blanques de Catalunya. Quan es conrea en microclimes frescos de muntanya (Penedès superior) produeix blancs aromàtics secs molt lleugers i d’aromes. També es conreen les varietats de chardonnay, ull de llebre, garnatxa blanc, sauvignon blanc, albarinyo i viognier entre altres en menor quantitat. De fet amb el canvi climàtic es creu que cada vegada els conreus hauran de ser de més alçada, perquè no perdin la seva qualitat. Quants anys de tradició té el vi i l’embotit a la Llacuna? El vi és de molt recent tradició, però els embotits daten de principis del segle XX. A banda de grans noms com Caves Vilarnau i Bodegues Torres hi ha d’altres productors de vi i d’embotits a la Llacuna que comencin a destacar a l’exterior? Quant a vins i caves tenim la Cava Puig-Romeu que estan funcionant des de l’any 2000 i els embotits “Mallart”, “embotits Travé” i “Riu de la Llacuna” que són una llarga tradició al nostre municipi. Enguany ja s’està començant a treballar en el nou Centre de Desenvolupament Cultural i Turístic de la Llacuna. Quina serà la seva filosofia? Aquest projecte és la rehabilitació de dos edificis independents propietat de l’ajuntament al Carrer Major, 4 i 6 per aconseguir un edifici unitari destinat a Centre per el desenvolupament cultural i turístic del poble i en el que englobarà la difusió de les rutes turístiques i culturals, donarà informació a ciutadans i visitants sobre el poble i la seva història, els punts d’interès, els allotjaments, la gastronomia i l’agenda d’activitats. Gestionarà la recollida i creació de material d’informació turística i cultural. Acollirà les oficines del Centre d’Estudis Llacunencs (CELL)- La divulgació de tots els tipus d’activitats artístiques i objectes histèrics emplaçant una galeria d’exposicions puntuals i permanents. Guanyar un espai destinat a la cultura. I evidentment la coŀlaboració en la realització dels actes cultural i turístics que es duguin a terme a la Llacuna. Què hi podrem trobar a la Fira d’enguany? El dissabte a les 20 h. a la Sala Polivalent de Cal Sagrera, es durà a terme una projecció dels viticultors del municipi, la verema i els elaboradors d’embotits artesans i carquinyolis. En acabar es farà una taula rodona presentada per en Josep Ribas i diferents ponents veïns viticultors del poble. A les 21.30h Sopar al Restaurant Ca L’Americano. I diumenge a les 10 del matí fins a les dues, degustació de vins i embotits, carquinyolis, formatges i postres …. Amenitzarà durant tot el matí el grup de jazz “ SET QUARTET” i ens acompanyarà el reconegut cantautor gastronòmic i locutor de ràdio “PERE TAPIES”. A més s’atorgarà la distinció “Raïm d’alçada” al Sr. Rossend Travé. I també es donarà un recordatori a tots els expositors participants.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×