16.5 C
Igualada
Divendres, agost 19, 2022

S’inaugura l’exposició del Premi Catalunya d’Ecodisseny a l’Adoberia Bella

Ahir divendres, a l’Aboberia la Bella, es va inaugurar l’exposició del Premi Catalunya d’Ecodisseny que recull la producció dels guardonats i informació sobre les mencions i els seleccionats a l’edició de 2017. L’exposició, itinerant per diverses ciutats del Principat, arriba a la capital de l’Anoia de la mà de l’associació disseny=igualada.

Convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’objectiu principal del Premi és reconèixer els productes que, per mitjà d’uns criteris de disseny sostenibles, redueixen els impactes ambientals del seu cicle de vida, des de l’extracció de les matèries primeres fins a la gestió dels residus finals, tot passant per la producció, la distribució i l’ús. La definició d’ecodisseny inclou, precisament, la internalització d’aquests criteris en la concepció i fabricació de productes o serveis, amb la qual cosa s’afegeix a la resta de criteris que ja són habituals, com els de qualitat, seguretat, estètica o ergonomia, entre d’altres, i aporta avantatges socioeconòmics afegits per a la competitivitat de les empreses i per a la creació de llocs de feina innovadors i de qualitat. L’ecodisseny té, per tant, derivades ambientals, econòmiques i socials de primer ordre.
El Premi Catalunya d’Ecodisseny té en compte quatre categories: producte, producte en desenvolupament, estratègia i
disseny jove.

Els premis
El premi a la categoria producte es va atorgar a la marca Cafés Novell S.A. que presenten una la càpsula de cafetera fabricada amb polímer Ecovio®, obtingut del blat de moro, cosa que permet dipositar-la al contenidor de la fracció orgànica dels residus municipals. La càpsula conté cafè d’origen orgànic també certificat, conreat sense utilitzar-hi substàncies químiques artificials. El producte ha rebut el premi de la categoria perquè aporta una solució sostenible al nombre creixent de càpsules de cafè que esdevenen residus, ja que es fabriquen amb alumini o plàstics no biodegradables.

El premi al producte en desenvolupament el va rebre les bateries portàtils Powerpad, completament biodegradables, construïdes amb materials orgànics, abundants i de baix cost, que poden ser fabricades amb processos de manufactura eficients i de gran escala. Tenen també un ecodisseny innovador i original. L’autor és Juan Pablo Esquivel de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona. A Europa, només es recicla un 30% de les piles i bateries que es venen. Això suposa l’abocament anual d’unes 20.000 tones de recursos tòxics o contaminants que es podrien recuperar, com alguns metalls.

El premi a la categoria d’estratègia va ser atorgat a la nova col·lecció Remix de l’empresa BD Barcelona Design. Es tracta d’una col·lecció d’objectes (accessoris i aparadors) creada a partir de components de mobles descatalogats i la creativitat de dissenyadors. Els materials utilitzats són components de ferramentes de portes de llautó i fustes de contenidors. A les deixalleries repartides per tot Catalunya, cada any es recullen més de 200.000 tones de residus voluminosos i fustes, molts dels quals poden perllongar el seu cicle de vida si es reparen o restauren adequadament.

Finalment, el premi al disseny jove es va repartir per tres produccions. Pine Helper és una trampa dissenyada per Laura Perdomo (ESDAP la Llotja). Versió millorada i més ecològica de les trampes existents per combatre la plaga de l’eruga processionària que afecta algunes espècies d’arbres, sobretot pins. Alessandro Asnaghi (IED Barcelona Escola Superior de Disseny) és premi disseny jove amb el seu vehicle Chukudu 2.0, un remolc adaptable a bicicletes i motocicletes, fabricat a partir de peces d’altres vehicles i estris que han finalitzat el seu cicle de vida. Facilita el transport sanitari o objectes en països en vies de desenvolupament. L’altre premi disseny jove és una producció de Ioana Craasovan (IED Barcelona Escola Superior de Disseny). Un tap i bossa reutilitzables per portar ampolles de vi fabricats amb xarxes de pesca en desús recollides al Port de Barcelona. El projecte té com a objectiu, d’una banda, millorar el producte inicial del client (Organic & Orgasmic), una ampolla de vi amb tap hermètic, i de l’altra, emmarcar el disseny en la filosofia de l’economia circular. L’únic recurs emprat són xarxes de pesca en desús.

Junt amb els premis esmentats, també s’hi exposen panells informatius amb les mencions i els treballs seleccionats a cada categoria.

La mostra forma part del programa d’activitats de disseny=igualada
L’exposició és una iniciativa de l’Agència Catalana de Residus, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Es podrà visitar a la sala El Celler de l’Adoberia La Bella, carrer del Rec 21, d’Igualada, del divendres 28 de juny fins el dissabte 14 de juliol. L’horari d’obertura és a les tardes, de 17:00 a 20:00h, de dimarts a dissabtes.
Aquesta mostra forma part del programa d’activitats de disseny=igualada per a l’any 2019, que dedicarà l’edició d’IDEA a l’ecodisseny i al disseny circular i que convocarà debats i tallers d’anàlisi i prospectiva en aquestes matèries en col·laboració amb la Unió Empresarial de l’Anoia i Fira Igualada, amb el patrocini de Grup Carles i el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Escola d’Art i Disseny “la Gaspar”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Surt a licitació la remodelació del carrer i la Plaça Major de Montbui

Ha començat el procés de licitació del projecte de remodelació i millora del Carrer i la Plaça Major del Nucli Antic de Santa Margarida...

Mor el conductor d’un vehicle en un accident a la C-37 a Montbui

El conductor d'un vehicle ha mort aquest matí després de patir un xoc frontal contra una furgoneta a la C-37 a l'altura de Santa...

A punt de començar les obres de substitució de la gespa de l’estadi municipal de futbol de Montbui

A mitjans d’aquest mes d’agost està previst que comencin a l’Estadi Municipal de Futbol les obres de substitució de la gespa artificial del terreny...

Ja estan obertes les inscripcions per la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades és un esdeveniment organitzat pel Col·lectiu Eixarcolant i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, el Consell...

El Fortí del Pi, nou Bé Cultural d’Interès Local de Montbui

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha aprovat la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local del Fortí del Pi. Es tracta d’una torre...
Compartir