23.6 C
Igualada
Dimarts, 6 juny 2023

S’activa el nivell 2 del Pla Alfa per l’increment del perill d’incendis

Davant l’increment del perill d’incendi forestal, avui divendres s’ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a 10 comarques, entre les quals l’Anoia. A més, també s’ha activat al Bages, Moianès, Garrigues, Segrià, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. El Cos d’Agents Rurals farà vigilància prioritària d’incendis en aquestes comarques.

L’activació del nivell 2 del Pla Alfa ve motivada per l’increment de les temperatures (superiors a les habituals per l’època), humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent. Aquestes condicions meteorològiques, juntament amb la situació de sequera acumulada en els darrers dos anys, que fa que la vegetació tingui un dèficit hídric important, fan incrementar el perill d’incendi forestal.

Es treballa amb la previsió que aquest episodi es pugui allargar durant tot el cap de setmana. Preocupa especialment diumenge, i en canvi a partir de dilluns la situació tendiria a una millora de les condicions.

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència durant aquest episodi. En nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d’incendi (entre les quals cremes de restes vegetals, focs d’esbarjo…). A més, es demana molta precaució amb totes les activitats al medi natural.

Aquest és el segon episodi d’alt perill d’incendi forestal que es produeix aquest mes de març, després del que es va produir des del 10 al 17 de març.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI