Òdena posa en marxa el seu nou Pla de Joventut

18

El municipi d’Òdena estrenava nou Pla Local de Joventut recentment, una eina que recull les principals polítiques i accions en matèria de joventut impulsades per l’ajuntament i que es desenvoluparan en el període d’anys que va del 2017-2020.

El pla s’ha elaborat d’acord el document de diagnosis elaborat mitjançant el suport tècnic de la Diputació i amb la col·laboració dels joves dels tres nuclis del municipi, amb qui es van fer diverses trobades amb l’objectiu de recollir les seves inquietuds i necessitats. Es va crear un grup motor on estaven representades les diferents associacions i moviments juvenils del municipi (Konkatrons, joves de les masies, pubillatge, espai jove del nucli, de l’Espelt i del Pla de la Masia, entre altres) i professionals en la matèria de joventut (metgessa d’Òdena, coordinadora IES Pere Vives, tècnic d’esport, de cultura, de joventut d’Òdena, directora del centre avancem…).

Així, les iniciatives i projectes que recull el pla estan ordenats en tres eixos. El primer eix recull els programes de cohesió social i vertebració del territori, el segon eix recull els programes de participació i el tercer eix aglutina tots els programes d’educació.

Pel que fa l’eix de cohesió social i vertebració del territori es va acordar desenvolupar el programa del Parc de Nadal, la Setmana de la Joventut i la Batucada amb accions com oferir transport entre els diferents nuclis en les festes, potenciar activitats i esdeveniments on participin els joves dels diversos nuclis i oferir als joves una activitat engrescadora i de cohesió.

Pel que fa l’eix de participació es van acordar dos programes, el de suport a iniciatives amb accions com fomentar la creació d’entitats joves i recolzar i formar als joves per capacitar-los a l’hora d’auto-organitzar-se. L’altre progama novedós serà la creació d’un consell de joves, un espai de representació i debat per a joves que permeti involucrar als joves en l’organització d’activitats i esdeveniments municipals.

L’eix que recull les iniciatives relacionades amb l’educació acollia iniciatives per a fomentar i consolidar projectes ja existents com els espais joves dels diferents nuclis, el projecte creix i el punt d’informació juvenil. També crear una beca per als estudiants universitaris o cicles de grau superior, una acció que ja s’ha convocat.

Aquest pla és el quart que s’elabora des de la regidoria de joventut amb la participació dels joves dels municipi, tècnics municipals i altres professionals voluntaris del municipi.

La regidora de Joventut, Vanessa Massons, explicava que la prioritat a l’hora d’elaborar el pla ha estat la de fomentar la participació dels joves, posar a la seva disposició serveis d’informació i assessorament sobre qüestions com estudis, treball, salut, habitatges… oferir-los activitats culturals i lúdiques i espais per a desenvolupar-les, donar suport a grups i associacions juvenils i ajudar en la igualtat d’oportunitats atorgant beques.