27.6 C
Igualada
Divendres, juliol 1, 2022

L’Atenció Primària es centra en la prevenció del tabac entre els infants i joves

Des de l’atenció primària s’ofereix un acompanyament als pacients que vulguin deixar el tabac i a la ciutadania en general. Per fer la demanda, cal que la persona faci la consulta a través de La Meva Salut (aplicació mòbil o pàgina web) dirigida a Atenció a la Ciutadania i se la derivarà al personal d’infermeria que atén aquestes consultes. Segons detalla la infermera de l’ICS Catalunya Central de l’EAP Igualada Urbà, Carme Oliver: “L’usuari rep el nostre acompanyament durant dos o tres mesos, en funció de la necessitat que tingui. Treballem amb unes guies de pràctica clínica que inclouen els fàrmacs i les contraindicacions, i les apliquem en funció de cada pacient.”

Justament, Oliver publicarà un estudi realitzat als pacients que durant el 2021 van rebre l’acompanyament per deixar de fumar. A l’EAP Igualada Urbà es van atendre 130 pacients, d’una mitjana d’edat de 51 anys. El 36,6% dels pacients van aconseguir deixar l’addicció al tabac, una xifra similar a les dades globals de Catalunya. Un 68,3% d’aquests pacients va necessitar entre 3 i 6 visites per assolir-ho. En global, una de cada tres persones que vol deixar de fumar ho aconsegueix. D’entre els que van recaure, la majoria (un 70’6%) va ser per ansietat. El 75% va necessitar fàrmacs per deixar-ho.

L’estudi, liderat per Carme Oliver i altres professionals, es presentarà al proper Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) del proper 8 i 9 de juny a Barcelona.

Activitats de la Setmana sense Fum a l’Anoia
Del 25 al 31 de maig 2022 té lloc la Setmana sense Fum, amb el lema “Viu sense fumar i comença a sumar”, uns dies que tenen l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac o d’abandonar-lo i de poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus de tabac.

A la comarca de l’Anoia, els EAP de l’Institut Català de la Salut organitzen diverses activitats relacionades amb la Setmana sense Fum, sobretot centrades en la prevenció del tabac als centres educatius:

  • PIERA: activitat conjunta amb les escoles Herois del Bruc, Apiària, Creixà i l’Escola Piera. Tots els alumnes de 5è i 6è de primària preparen murals relacionats amb el tabac. L’EAP exposarà els murals al CAP, per mostrar els efectes perjudicials del tabac.
  • VILANOVA DEL CAMÍ: s’inclou la Setmana sense Fum a la taula de dies mundials i es realitza el concurs de dibuixos per a infants de P3 a 6è de primària.
  • SANTA COLOMA DE QUERALT: sessió temàtica a l’Institut amb la referent de Salut i escola (Maria Masmitjà) per fer una activitat amb els i les alumnes (cooxímetre).
  • IGUALADA URBÀ: l’activitat tindrà lloc a l’exterior del CAP, on s’ubicarà una taula amb informació per donar a conèixer l’acompanyament que es fa per deixar de fumar i donar consells/recomanacions.
Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...

L’editorial: Confiar en la vacuna

L’Anoia acumula 679 morts per covid-19 des que va iniciar-se la pandèmia, el mes de març de 2020. Una xifra preocupant, prou com perquè...

Llegendes, cançons populars, dansa i tradicions d’arreu dels Països Catalans arriben a Tous

Sant Martí de Tous es convertirà un any més en l’epicentre de les llegendes. La 13a edició del festival de Llegendes de Catalunya començarà...
Compartir