9 C
Igualada
Diumenge, desembre 5, 2021

IDEA 2019: el disseny amb impacte social

L’associació de professionals del disseny, disseny=igualada, convoca l’edició 2019 d’IDEA 2019 amb una sèrie de debats i taules de treball orientades a deliberar sobre la importància i responsabilitat del disseny en la societat.

Els canvis de valors i costums socials, constatats els últims anys, s’han manifestat en la manera com el públic adquireix els productes i quines necessitats prioritza. Aquests canvis obliguen a repensar, al disseny, sobre quins valors i quines necessitats ha de satisfer per a aquest nou usuari. Disseny=igualada aplegarà empreses, professionals del disseny, institucions i administracions per debatre els canvis a què es veu orientada la creació dels entorns on vivim: espais, objectes o la informació que rebem. El debat vol també visualitzar el treball fet en disseny amb impacte social i mediambiental.

El disseny amb impacte és aquell que respon a necessitats reals de la gent i que implica una millora en la seva qualitat de vida tant individual com col·lectiva. Això exigeix considerar molts aspectes de la vida de l’element dissenyat, que van des d’una bona ergonomia i experiència d’usuari a una producció no contaminant, passant per la reparabilitat, possibilitat de reutilització, transport mínim, reciclatge, etc. El disseny amb impacte posa el centre d’interès primerament en l’usuari i desenvolupa una metodologia basada a escoltar i observar com utilitza la gent els elements del seu entorn i en identificar les funcionalitats que de veritat importen. En els debats s’espera tractar temes com l’economia circular i la responsabilitat social corporativa.

L’edició d’IDEA 2019 tindrà quatre debats/taules de treball. La primera, convocada pel dimecres 20 de novembre, abordarà la temàtica des del punt de vista del dissenyador. Estarà conduïda per Elisabet Rosselló, fundadora de Postfuturear (noves formes d’encarar els futurs) i comptarà, entre d’altres, amb la participació de Markel Comenzana, d’holon.cat (disseny i societat en transició) i professor en Màster IED Disseny Sostenible), Mireia Juan de Makea tu vida (disseny i ecologia), Ricard Vila (Ricard Vila Studio) de Recstores i corresponsable d’espais efímers i Núria Vila, (disseny gràfic sostenible), professora a la BAU, etc.

La taula “Empresa i disseny responsable, sostenible, circular i social” se celebrarà el dijous 21 de novembre i serà dinamitzada per Ana Villagordo, consultora en comunicació i projectes ambientals, estratègia creativa i disseny sostenible. Hi participaran Montse Bayén, de By my eco (moda sostenible), Josep Maria Pujol, Espigoladors (lluita per l’aprofitament alimentari), Àlex Jiménez Higueras, de Nut Creatives (disseny de producte circular i de proximitat), Josep Martínez Ruzafa, de La Page Original (disseny pel canvi social), Jordi Mayals, de L’Estoc (mobles reciclats i treball amb persones discapacitades) i Jordi Solà de Cubus Games (vídeojocs amb compromís).

A mitjans de desembre tindran lloc dos debats protagonitzats per entitats i plataformes del disseny, conduït per Oscar Guayabero (teòric del disseny i comissari d’exposicions) i una trobada amb les administracions públiques conduïda per Marta Escamilla, de Leitat Anoia (plataforma de transferència tecnològica).

A més s’organitzaran dos workshops amb empreses i dissenyadors, en col·laboració amb la Unió Empresarial de l’Anoia i l’associació Disseny Marked.

Paral·lelament a les taules de debat, que tindran lloc a l’Adoberia la Bella d’Igualada, es podrà visitar una exposició gràfica dels premis The Index Project, una iniciativa danesa de reconeixement internacional al disseny amb impacte social. L’activitat IDEA 2019 compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini del Grup Carles. L’autor de la imatge/cartell és DD Disseny Gràfic. El programa sencer es podrà consultar a www.dissenyigualada.com.

Aquesta és la cinquena edició d’IDEA, una iniciativa de disseny=igualada dirigida a establir llaços amb el món empresarial, i també a generar un espai de reflexió i prospectiva dels diferents àmbits del disseny.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La campanya “Figues i Ous” se centra en la informació dels mètodes anticonceptius i de protecció

Com cada any, el departament de Sanitat i Salut Pública i el departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada posen en marxa la campanya de...

Carta oberta a Pablo Casado

En el seu intent d’anar encara més a la dreta, diu bajanades cada vegada que li posen un micròfon al davant. Habitualment m’hi faig...

Montbui demana la reobertura completa de l’atenció sanitària al CAP

El ple ordinari de novembre de l’Ajuntament montbuienc va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori, una moció per...

La reconversió cap a les renovables necessita el lideratge del Govern

Ja fa uns mesos que a la nostra comarca, com d’altres, creix el neguit davant les notícies que una nova línia de Molt Alta...

Premi de Fotografia Procopi Llucià, Igualada 2021; o quan la Fotografia és Cultura

El passat diumenge, 21 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu va acollir una nova edició dels Premis Ciutat d’Igualada, que fomenten i reconeixen la...
Compartir