Entrevista a Teo Romero (PSC), alcalde de Santa Margarida de Montbui
E

23 de juliol de 2016

És l’alcalde de l’Anoia que repeteix majories absolutes una rere l’altra des de 1995. Bastió de les esquerres, on el PSC sempre ha aconseguit la victòria a excepció de les Generals del 2015 (va guanyar En Comú Podem) i en les Autònomiques del passat 27 de setembre (victòria de Ciutadans), a Santa Margarida de Montbui no semblen afectar-li gaire les nombroses acusacions -algunes molt delicades- que li han arribat a Teo Romero des de diversos sectors.

TEO ROMERO FOTOA les eleccions del passat 26 de juny, a Montbui va ser dels pocs llocs del país on el PSC va assolir la victòria. Romero compleix un altre primer any de mandat en un ajuntament que, malgrat tot, segueix essent per al grup socialista una bassa d’oli. Fins i tot ERC li va aprovar el pressupost municipal!

En el seu cas preguntar-li com li ha anat el primer any de mandat després de les darreres eleccions pot semblar il·lògic… El seu projecte continua, i des de fa molt temps.

És clar. El nostre és un projecte a mig i llarg termini. La població ens ha tornat a donar una majoria absoluta, i per a nosaltres això és molt important. Ens ajuda també a tenir una visió més a llarg termini, no ens hem d’acotar només a quatre anys, com passa a d’altres llocs. Són 20 anys governant ja, i 28 des que els socialistes ens vam fer càrrec del  govern de l’Ajuntament. Crec que en tot aquest temps hem complert amb la idea de ciutat i de municipi que teníem, hem assolit serveis molt bàsics dels quals estàvem mancats. En aquest mandat pensem en tirar endavant una residència per a la gent gran, i també treballar molt al riu, el nexe d’unió amb Igualada. Hem de viure de cara al riu.

La crisi aquí s’ha patit encara pitjor, que ja és dir, que a la resta de la comarca. Noteu una mica d’aire fresc?

Ara podríem dir que la població comença a respirar. L’atur s’ha reduït considerablement, si bé encara en tenim força, però en això vull dir que la desocupació a Montbui o Vilanova no és exclusivament d’aquests municipis, perquè la majoria de la gent treballa a Igualada. Històricament els nuclis obrers de gent que va venir aquí a treballar era per fer-ho a Igualada… No es pot dir que a la capital de l’Anoia l’atur és menor… Desenganyem-nos, no es pot mirar cap a un altre costat. L’atur de Montbui és també l’atur d’Igualada.

Mont-Àgora està donant bons resultats?

Estem contents. El cinema, que ja porta més d’un any, està donant resultats positius, i ja podem dir que és un equipament cultural que és rendible, gràcies a la participació dels montbuiencs però també als igualadins i gent d’altres llocs de la comarca. Era un dels serveis culturals i d’oci del qual l’Anoia estava mancada. De tota manera, és més que un cinema, ja l’estem utilitzant per altres coses, com l’assemblea de la Federació Catalana de Futbol o d’Unió de Pagesos. El Mont-Àgora reflexa l’interès que tenim de fer infraestructures amb una visió àmplia, més enllà de Montbui. Creiem en la suma d’esforços, de tots els municipis veïns.

Parla de la residència de la gent gran. Realment és necessària?

Els serveis per a la gent gran són cada dia més reclamats. Miri, al llarg dels anteriors mandats hem vist com, en algun moment, hi havia una forta demanda de llars d’infants. Com ha passat en molts llocs, la crisi ha provocat problemes en moltes famílies, també ha repercutit en la natalitat, i la demanda ha baixat. De les 176 places que havíem arribat a tenir a Montbui, aquest any s’han matriculat 59. Aquesta davallada s’ha hagut d’adequar a la realitat. Per això es va tancar l’any passat la llar del nucli antic, que era absolutament inviable. I aquest any hem hagut de reduir plantilla. En canvi, se’ns reclamen serveis per a la gent gran. I no parlem d’un servei que s’utilitzarà dos o tres anys, com passa amb les llars d’infants, sinó molt temps més.

Què es farà, en aquest àmbit?

Anuncio ja l’ampliació del centre de dia del nucli antic, que està funcionant de meravella. Hi ha llista d’espera. Ampliarem més serveis i deu places més, per a Montbui i famílies d’altres llocs de l’Anoia. D’altra banda, ja tenim fet un estudi per convertir un edifici que tenim en residència per a la gent gran.

Em parla del que era la finca de la Yeguada Negra?

Exactament. Es tracta d’una instal·lació municipal que ha tingut diferents possibilitats, però veiem que allí, en un espai idíl·lic, pot tenir-hi cabuda molt bé una residència, amb una reforma profunda dels accessos. La nostra intenció és fer una licitació perquè l’empresa que ho agafi faci les obres interiors i gestioni la residència per uns anys d’amortització. És a dir, no gastarem diners públics. La nostra prioritat serà que hi hagi el màxim de places públiques possible.

Abans parlava del riu. Què fa Montbui per adequar aquell espai, i que queda fer?

Ja hem fet un passeig a la zona de Vista Alegre, i també el mur al barri del Pi, que finalment s’ha consolidat i era molt necessari. Hi ha una zona, però, entre els dos ponts, que es vol convertir en un parc lúdic, un espai  d’oci, de pic-nic, guanyant un lloc de cara al riu. Vilanova ja va fer-ho fa uns anys, i Igualada també està adequant el seus terrenys més pròxims al riu Anoia. Nosaltres hem de fer quelcom semblant i dignificar la façana fluvial.

Heu començat ja la revisió del POUM. Com va?

Molt bé. Volem fer tot el procés amb els municipis que ens envolten. Ara ja hem passat el procés de participació ciutadana, que ha estat ampli. Urbanisme ja té l’avenç del pla, i l’any que ve penso que ja es podrà aprovar.

Igualada els ha convidat a participar del seu POUM, especialment el que fa referència al Rec.

Hi participarem, sí, i estem molt agraïts. Aquest juliol tindrem ja una reunió de la Mancomunitat en la línia de treballar conjuntament tots els municipis de la Conca en relació als Plans Urbanístics. No podem, de cap manera, treballar d’esquena els uns dels altres. La visió de conjunt és fonamental. Hem d’obrir el zoom i mirar de forma més àmplia aquest territori.

El vostre polígon fa temps que està fet, però està buit.

El Polígon dels Plans de la Tossa el va fer l’Institut Català del Sòl, i ens va enganxar just a l’inici de la crisi, quan vam tenir la Ronda Sud. Sense ella mai haguéssim tingut una zona d’activitat econòmica. En aquest moment l’Incasòl està traient a concurs les seves parcel·les, i hem vist que hi ha demanda. Concretament, tres empreses, algunes de les quals que volen el mateix terreny. El setembre sabrem qui ho compra i quina activitat faran. Això ens anima a pensar que es poden generar aviat nous llocs de treball en el nostre municipi. Una important empresa també ha anunciat la seva ampliació. Són notícies  bones però per a tota la Conca d’Òdena, sigui on sigui, perquè, al final, la mà d’obra és de qualsevol dels seus municipis. Estem parlant d’una única realitat territorial.

El conseller Rull i l’alcalde d’Igualada van presentar conjuntament un enllaç de la Ronda Sud, del qual el 99% del tram passa per Montbui.

Sí, efectivament… Anem millorant la comunicació entre nosaltres i veig una actitud molt proactiva. Però a vegades alguns estan decidint sobre un terme municipal que no els pertany. Dit això, tot el que siguin noves infraestructures i serveis seran benvinguts. El que és bo per Igualada ho serà per Montbui, però també s’ha de veure que el que és bo per Montbui també ho serà per Igualada. Estem a favor de la connexió, és clar que sí, però, home, s’ha de fer entre tots… Si la major part de la inversió es fa a Montbui, també hi hem de poder dir la nostra.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?