El grup bolivià Ensamble Moxos actua demà divendres a Santa Maria

2 de juny de 2022

Demà divendres 3 de juny, l’Associació Igualada per la UNESCO organitza un concert solidari del grup bolivià Ensamble Moxos, Guardianes de la memoria. Serà a les 20h a la Basílica de Santa Maria. Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Comissió Igualada Solidària i la Fundació APROP, una entitat igualadina que duu a terme projectes de cooperació internacional a Bolívia.

Ensamble Moxos ja van ser a Igualada durant l’Octubre Solidari de l’any 2016 oferint un concert que va omplir la basílica i va ser tot un èxit. Per aquesta raó, i després de dos anys sense poder fer concerts a l’exterior per la pandèmia, tornen a Igualada en el marc d’una gira de concerts que els portarà al País Basc, Lleó, Catalunya i el sud de França.

Els Ensamble Moxos són un grup bolivià originari de San Ignacio de Moxos, un indret a la selva amazònica boliviana on hi havia una antiga missió de jesuïtes i que compta amb una festa patronal que ha estat declarada Patrimoni Cultural Intangible de la humanitat per la UNESCO. L’any 1996, una religiosa espanyola d’aquest poble, va reunir un grup d’infants i joves i els va començar a ensenyar la música tradicional boliviana d’arrels jesuítiques que s’estava perdent, doncs només els més grans la recordaven. Així va néixer una primera escola de música i, posteriorment, el grup Ensamble Moxos.

Actualment aquesta comunitat té tres línies d’actuació. Per una banda, les Escoles de Música que ensenyen a més de 200 nens i nenes. Per altra banda, fan una feina molt important de recerca, recuperació i promoció de la música antiga originària d’aquell lloc, que combina la música europea que van portar els jesuïtes amb la música autòctona dels nadius i, finalment, els Ensamble Moxos, el grup es va nodrint dels nois i noies que surten de les Escoles de Música i que, amb les seves gires i concerts permet finançar els dos altres projectes.

Ensamble Moxos ha fet centenars de concerts a gairebé una trentena de països d’Europa i Amèrica del Sud i han publicat cinc discos. A Igualada presentaran la seva darrera creació, Majara’iwa / Resplandor, un repertori de música religiosa de tradició oral recuperada amb noves composicions escrites a les missions de Moxos i Chiquitos i interpretades per la vintena de components que conformen el grup.

El seu espectacle, però, no es limita a la interpretació de les quinze peces musicals del programa, sinó que també realitzen coreografies, canten i ballen; de manera que tot plegat esdevé un espectacle visual i musical de gran bellesa plàstica. Les entrades al concert ja són a la venda a la plataforma www.tiquetsigualada.cat al preu de 10 euros, que es destinaran íntegrament al sosteniment de les Escoles de Música de San Ignacio de Moxos.

En cas que no s’esgotin les entrades anticipades, es podran adquirir al mateix preu el dia del concert a la Basílica de Santa Maria. El concert, que forma part dels actes d’Igualada Capital de la Cultura Catalana 2022, és una iniciativa de l’Associació Igualada per la UNESCO, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, Igualada Solidària i la Fundació APROP i el patrocini del Rotary Club Igualada.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, amb l'anunciada reobertura, l'Hotel Ciutat d'Igualada tindrà sortida?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta