12 C
Igualada
Divendres, 23 febrer 2024

Un article de

Comença el judici de les clíniques Lasodent, dues d’elles a Igualada i Piera
C

Publicitat

L’Audiència de Barcelona ha començat a celebrar aquesta setmana el judici per falsificació de document mercantil, estafa i delicte societari contra tres dels gestors de les clíniques dentals Lasodent, entre els quals hi ha l’exsecretari d’organització d’Unió Vicenç Gavaldà, condemnat pel ‘cas Pallerols’ per finançament irregular del partit. Dues d’aquestes clíniques dentals eren a Igualada i Piera, i una bona colla de clients van quedar atrapats en aquesta estafa.

La fiscalia els demana entre set anys i mig i vuit anys de presó per haver falsificat els comptes i documents per aparentar una falsa solvència.

Dos dels acusats, David L.I. i Francisco José S.J., van constituir Lasodent el novembre del 2004 amb seu en un local del primer acusat. Gavaldà s’hi va incorporar com a soci el 2006. Segons la fiscalia i l’Institut Català de Finances (ICF), els fets van ocórrer a partir de l’any 2008, quan es va constituir un consell d’administració per gestionar les clíniques, “si bé les facultats efectives d’administració i gestió de la societat les desenvolupaven conjuntament els tres acusats”. Tot tres, amb la voluntat d’obtenir beneficis il·lícits, diu l’escrit d’acusació, es van posar d’acord per ocultar a la resta de membres del consell d’administració, a clients i a proveïdors les dades reals de l’estat econòmic de la companyia. Volien “aparentar solvència” per mantenir la confiança dels clients i seguir obtenint finançament, sobretot a través de l’ICF.

Els acusats haurien manipulat les partides de facturació i els estats comptables de la societat, i van augmentar fictíciament la xifra d’ingressos, fent constar com a vendes efectives simples pressupostos no acceptats pels clients. Aquesta maniobra s’encobria amb l’abonament als comercials de les comissions corresponents a aquestes partides fictícies, ja que així es procedia comptablement a considerar-les autèntiques. Això suposava augmentar el deute de la companyia, ja que no només no s’ingressava res, sinó que, a més, es pagaven comissions per ingressos simulats.

En total, consten documentades vendes fictícies per valor de 910.000 euros: 203.000 amb càrrec a mútues, 617.000 amb càrrec a clíniques i 90.500 amb càrrec a targetes de crèdit. També es van traspassar despeses de la partida ‘despeses avançades’ a la de ‘despeses’ d’anys anteriors, ocultant-les, fixant saldos deutors molt inferiors a la realitat.
A més, segons la fiscalia, els acusats van abandonar les clíniques Lasodent de Figueres, Piera, Igualada, Tarragona i el barri del Clot de Barcelona sense retirar-ne els actius patrimonials.

Per últim, van confeccionar contractes privats no verídics per tal d’exhibir-los a tercers i incorporar-los a expedients de l’ICF per aconseguir finançament públic. Ho van fer almenys tres vegades, simulant la compra d’altres clíniques dentals, el gener, el maig i el desembre del 2011.

Gràcies a aquestes “maquinacions”, els acusats van aconseguir que diverses empreses invertissin diners a la companyia i en compressin accions als investigats.
L’octubre de 2013, la companyia va presentar concurs de creditors voluntari, amb un passiu de 9,5 milions d’euros i uns actius de menys de 200.000€.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies