Cinemes d’Igualada i l’Anoia (part 4). Vilanova del Camí: Cine Nou i Rovy Cinema
C

22 de juny de 2020

RAMON ROBERT

CINE NOU
Molt abans que s’obrís el Rovy Cinema, a Vilanova del Camí ja hi funcionava des de 1962 el cine del Bar Restaurant Nou, punt de trobada social i esportiva del poble des de la seva inauguració. Ambdues sales foren obertes per la família Rovira, que ja havien començat a fer projeccions de cinema a Vilanova als anys 50, en un antic local del Centre Republicà, més tard de la Falange.


Mentre el Rovy exhibia grans estrenes de majors com Warner o Paramount, el cinema Nou (cine Nuevo, durant una època) feia programes dobles de cinema de menys anomenada o de pressupost més baix. Això no vol dir que de tant en tant no s’hi projectessin obres de qualitat com La chaqueta metálica o Barry Lyndon, ambdues d’Stanley Kubrick. Però moltes vegades, s’hi veien pel·lícules en segona o tercera setmana d’exhibició, ja que abans s’havien estrenat al Rovy o als cinemes igualadins. En els anys de transició política i de supressió de la censura, el cinema Nou programaria moltes pel·lícules eròtiques de qualificació “S”, que en aquella època tenien moltíssim seguiment popular. Qui volia veure pel·lícules “verdes” havia d’anar al Nou de Vilanova o bé al cinema Tarragona, a Igualada.
El cine Nou va ser inaugurat el mes de setembre de 1962 amb una super producció de William Wyler, Horizontes de grandeza, amb Gregory Peck i Charlton Heston. A la dècada dels 60 s’hi van veure pel·lícules de gran èxit de taquilla, cas de Los 10 mandamientos o El último cuplé. La darrera projecció va tenir lloc el diumenge dia 17 de juliol de 1988. En sessió continua, s’hi va veure el programa integrat per la pel·lícula australiana d’acció futurista Mad Max II i per la producció espanyola de caràcter eròtic Intercambio de parejas frente al mar, rodada per Gonzalo Garcia-Pelayo al Mediterrani andalús. Potser algú no s’ho creurà, però aquell va ser un extraordinari programa doble.


ROVY CINEMA
El mes de setembre de 1971, coincidint amb la Festa Major de Vilanova del Camí, els emprenedors germans Jaume i Julián Rovira va inaugurar el Rovy Cinema, que a més comptava amb un gran aparcament per a cotxes. El nou cinema fou presentat de la següent manera: “Està dotat amb els avanços tècnics més moderns. Pas de pel·lícula de 35 i 70 mil·límetres. So estereofònic de sis bandes amb 24 altaveus. Dues màquines d’importació italiana de la casa Ossa. Té refrigeració i calefacció automàtics”. La grandiosa pantalla del Rovy tenia doble cortina, que es desplegava abans de començar la projecció, contribuint així a l’espectacularitat de les sessions. El vestíbul també era ampli, amb barra amb servei de bar, una font lluminosa i una gran làmpara de sostre. Com els millors cinemes de Barcelona, vaja!.


La primera pel·lícula que s’hi va passar fou Patton (F.J. Schaffner, 1970), guardonada amb 7 Oscar, omplint-se tot el aforament. Amb una capacitat per a 1.600 persones, el Rovy va ser una sala monumental, el cinema més gran de tota la comarca de l’Anoia. S’hi estrenaven pel·lícules que no s’havien projectat abans a Igualada, i això va fer que l’assistència fos molt nombrosa. La gent d’Igualada i de la comarca anava a Vilanova per veure les noves pel·lícules de Clint Eastwood, de Superman, Cocodrilo Dundee o de l’agent James Bond 007. A més de cinema, també s’hi van fer espectacles de tota mena, des de sarsueles a revistes musicals, així com actuacions de Pajáres, Imperio de Triana, Manolo Escobar o La Trinca, que va omplir de gom a gom i amb cadires afegides.
Després, ja als primers anys 80, vindria l’època les maratons (de dotze hores) de cinema de terror, policíac, comèdia o de ciència-ficció, quasi sempre molt ben rebudes pel públic. També, moltes vegades amb la col·laboració amb els entusiastes activistes culturals Pere Raïch i Miquel Segura, s’organitzaren algunes Setmanes de Cinema Català i els Dilluns de Cinema Musical.


En els primers temps també s’hi va projectar l’espectacular pel·lícula de catàstrofes El coloso en llamas (Irwin Allen, 1974), que va atreure a milers d’espectadors. Gent de Vilanova i d’Igualada, però també de la comarca i de comarques veïnes. Va ser una fita de concurrència pública mai vista fins llavors a Vilanova del Camí. Més endavant, molt cap a finals dels anys 80, l’assistència als cinemes va decréixer. Afligia anar a les sessions d’una sala grandiosa com aquella, quan només hi s’hi comptaven unes poques desenes d’espectadors. Únicament de tant en tant s’estrenava algun títol que atragués a molta gent, cas del Jurassic Park d’Steven Spielberg, a l’any 1993.
El diumenge 23 de juny de 1994, el Rovy Cinema va projectar la comèdia nord-americana Conserje a su medida, amb Michael J.Fox de protagonista. A la setmana següent, es va anunciar que el cinema estaria tancat per vacances. Però ja no va tornar a obrir més. Actualment, el gran edifici del Rovy és propietat de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, però ja no s’hi fan projeccions de cinema.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta