10 C
Igualada
Diumenge, novembre 29, 2020

L’Ajuntament d’Igualada transmet a FCC la seva preocupació i activa la realització d’una auditoria

L’Ajuntament d’Igualada fa temps que té la mosca darrere l’orella amb Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), la multinacional que té el contracte de neteja viària i de recollida de brossa a la ciutat, des de fa anys, a través d’una empresa mixta anomenada Societat Mediambiental d’Igualada SL en la que el consistori hi té un 33%. Els últims escàndols destapats que tenen a FCC com a protagonista, especialment a Barcelona, on s’ha sabut que pressumptament l’empresa havia falsificat dades per a poder ingressar 800.000€ de més, han portat a l’alcalde Marc Castells i el govern municipal a moure’s ràpidament.

FCC presta el servei de neteja a Igualada -i quasi tota l’Anoia- des de fa molts anys.
FCC presta el servei de neteja a Igualada -i quasi tota l’Anoia- des de fa molts anys.

Reunió de l’alcalde amb FCC

El tinent d’alcalde de Qualitat Urbana Jordi Pont ha explicat aquesta setmana que el passat divendres, quan va aparèixer la notícia, l’alcalde va tenir una reunió amb els representants locals de FCC en la que “se’ls hi va fer saber la nostra extremadíssima preocupació pel que estava passant a Barcelona”.

Al mateix temps, el govern municipal ha activat la realització d’una auditoria sobre els comptes de l’empresa FCC a la ciutat. De fet, ja es va demanar formalment a la Diputació de Barcelona el passat 13 de febrer, però “en principi estava previst que es fés en el darrer any de mandat municipal. Davant dels fets, però, hem cregut oportú accelerar-ho i així ho hem fet saber a la Diputació, de manera que es faci quan més ràpid, millor. Volem saber fins a quin punt s’està complint el contracte que FCC té amb la ciutat”, diu Pont.

Tot i això, cal dir que l’Ajuntament “no ha pagat ni un euro de més”, com ha succeït a Barcelona. “Paguem el que diu el contracte que s’ha de pagar, no hi ha hagut cap ampliació”, explica el regidor. El contracte de neteja viària és el més important que té l’Ajuntament d’Igualada. Cada any FCC li cobra a les arques municipals 4.600.000€, la qual cosa significa que, cada dia, 12.602€ dels igualadins es destinen a aquest servei. Una quantitat astronòmica que prou justifica qualsevol acció de control de la feina.

Treballador reincorporat que cobra sense treballar

D’altra banda, el sindicat CGT ha explicat aquesta setmana que el treballador que va ser acomiadat, suposadament per denunciar les “condicions precàries” i el “mal servei” de l’empresa concessionària de la neteja, ha rebut el suport del jutge, que ha declarat improcedent el seu acomiadament, obligant l’empresa a readmetre’l a la plantilla. Segons el sindicat, el treballador, però, ha estat enviat a casa seva, cobrant íntegrament el sou, però sense treballar. En principi, l’empresa hauria presentat un recurs contra la decisió judicial.

El regidor Jordi Pont, al respecte d’aquest tema, ha explicat que “l’Ajuntament, malgrat que formi part de l’empresa, paga a FCC per a que presti un servei, i no entrarem en aquest tema”.

Les deixalles d’Igualada descansen a l’Ebre

Si vosté és d’aquells que això de reciclar no li dóna cap importància i ho posa tot a la mateixa bossa, sàpiga que  ajuda a que Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) tingui unes xifres de negoci espectaculars… en el seu abocador de propietat a Tivissa, a la Ribera d’Ebre. I és que, ves per on, les deixalles de rebuig (les dels contenidors que no són de selectiva) dels igualadins no van a parar a l’abocador més proper -als Hostalets de Pierola-, sinò a 150 kilòmetres de la ciutat.

abocador-tivissa-ebre-igualada-veuanoia
Abocador de Tivissa, a 150 km. d’Igualada, on van a parar les deixalles de la ciutat. És propietat de FCC.

Portar porqueria per carreteres i autopistes, travessant mig país, i gastant milers de litres de gasoil, es veu que surt econòmicament més a compte que portar les deixalles a la mateixa Anoia… És paradoxal, però ens diuen que cert. “Reciclarem igual a Tivissa que als Hostalets”, diu Jordi Pont. “Anar a aquest abocador ja està inclòs en el contracte que tenim amb FCC, i a un preu estable, que això no ho ofereix tothom. Representa un estalvi de 112.000€ cada any”, recalca.

En qualsevol cas, no sembla que sigui molt “saludable” enviar diàriament la brossa a tanta distància. Aquest fet ha estat denunciat en diverses ocasions per grups de l’oposició, com ERC, Decidim o la CUP, i no ha rebut tampoc massa connivència dels altres partits que no governen a la ciutat.

A més, l’abocador de Tivissa, que té una agra oposició ecologista i política a les Terres de l’Ebre, té molta “hemeroteca” a la xarxa. Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’expresident de la Generalitat, va invertir 3 milions d’euros i en va guanyar 2 en només 1 any amb la posada en funcionament de l’abocador, segons van destapar mitjans estatals el juliol de 2014.  Tot just un any després de l’entrada de Pujol Ferrusola, els socis van vendre la major part del negoci a Fomento de Construcciones i Contratas (FCC). A partir d’aquí, Pujol Ferrussola va expressar la seva voluntat de sortir del negoci i les seves accions van ser adquirides pels altres socis amb una plusvàlua del 70%.

Jordi Puiggròs

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Grup TransPal: 25 anys ajudant a tancar el cercle a les empreses

Sector: Recuperació de palets i reciclatge de residus Ubicació: Masquefa Any fundació: 1995 L’empresa masquefina celebra enguany 25 anys de la seva fundació: un quart de segle...

Eixarcolant publica el Calendari del Bon Consumidor per al 2021

Ser conscients de les implicacions d’allò que consumim, per fer del consum una eina de canvi que contribueixi a afrontar els reptes ambientals, socials...

L’Associació Nou Centre regala més de 4.000€ en vals promocionals

Fins el 20 de desembre els establiments de l’Associació Nou Centre, amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, regalaran 4.000€ en vals de descompte entre...

Final d’etapa

L’adeu definitiu de la Montserrat Carulla m’ha revifat una sèrie de pensaments que tenia més o menys somorts i s’han fet vius en aquest...

Igualada farà testos antígens ràpids massius entre dimarts i dijous

L’Hospital Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), en col·laboració amb els ajuntaments i els centres de salut de la Conca...
Compartir