Entrevista a Anna Cervera, directora del Festival Zoom
E

26 de novembre de 2016

anna-cervera-zoom-igualada-entrevista-veuanoiaL’Anna Cervera és la directora del Zoom, Festival Internacional de cinema per a TV que aquests dies, i fins diumenge té lloc, per catorzè any consecutiu, a la nostra ciutat. Un Zoom, que es presenta amb molta il·lusió i amb molts ànims per part dels organitzadors i satisfets de la programació preparada, així com agraïts a les institucions, a les persones que creuen i han cregut en el Festival així com a les televisions implicades perquè l’han escollit per presentar produccions que després emetran a la pantalla televisiva.

Ara fa 14 anys, d’on va sorgir la idea d’organitzar un festival de cinema per a televisió?

L’any 2003, el Jordi Comellas va proposar fer un festival on la ficció per a televisió fos l’ingredient principal, ho va presentar a l’Ateneu i va tenir una resposta positiva. En aquells moment es començava a parlar sobre la ficció televisiva, però encara no hi havia el boom de les sèries, per tant era una aposta un tant arriscada perquè estava considerada una mica el germà petit del cinema. Va costar molt poder-ho explicar a la gent perquè veiés el seu potencial, vam haver de trucar moltes portes. Finalment el temps ens ha donat la raó i la ficció televisiva actualment està al mateix nivell que el cinema.

Quina ha estat l’evolució del Zoom durant aquests anys?

El festival ha anat modificant-se a mesura que ha anat canviant el sector. Va començar a ser una mostra europea de telefilms i cinema per convertir-se en un festival internacional de ficció televisiva, amb un jurat, premis… fet que potser va donar més prestigi a les produccions que hi participaven.

També cal tenir en compte que durant els pitjors anys de la crisi econòmica el festival se’n va ressentir molt,  hi va haver alguns moments en què érem a la corda fluixa. Sempre hem volgut mantenir el nivell del Festival i sense recursos tot es complica molt. Però amb la voluntat de tots els agents implicats, vam poder sortir del sotrac.

Actualment el festival gaudeix de bona salut?

L’organització del festival requereix una estructura important i aquesta estructura s’ha de mantenir econòmicament, però el més important és que nosaltres treballem per oferir les millors produccions al públic i perquè el Zoom gaudeixi de renom i sigui un referent en el món de la cultural.

Organitzar un esdeveniment d’aquest tipus comporta molta feina. Sou molts treballant-hi?

Sí, som un bon equip. El formen unes 15 persones i comptem amb el suport i l’interès de molta gent que està fent estudis audiovisuals que ens donen un cop de mà. Tenim les portes obertes a tots.

anna-cervera-entrevista-directora-zoom-veuanoiaQuin és el procés de selecció de les pel·lícules que es presenten tant a la secció oficial com a la resta de seccions?

Pels volts de Setmana Santa obrim la convocatòria i ho comuniquem a les televisions i productores que ens comencen a enviar els seus treballs. I a partir d’aquí comença el visionat de tot el que ens envien i es fa la tria dels treballs que ens sembla que són idonis per presentar a la secció oficial. Sempre busquem un equilibri de països, de temes… però sobretot que hi hagi bona qualitat. És important aquesta varietat perquè els guions a la ficció televisiva sempre són molt propers, molt locals, molt propis de cada país, i moltes vegades no s’emeten fora del propi país. El fet de participar al Zoom els dóna l’oportunitat de donar-se a conèixer més enllà de les seves fronteres.

Quin tipus de públic sol venir?

La veritat és que cada secció té el seu públic. A la Secció oficial ve gent de tota mena. Cada vegada vénen més persones de fora de la ciutat, encara que costa trencar una mica la idea que des de Barcelona, Igualada queda molt lluny per anar a veure cinema. Però estem molt contents del públic igualadí.

El Festival, al llarg dels anys, ha anat ampliant les seves seccions. Quines novetats presenta el Zoom d’enguany?

Presentem tres novetats. La principal és la de Formats, on s’inclouen, a més de ficció, formats de no ficció com documentals, entreteniment, reportatges. Tenim la implicació nova de Movistar+ que ve a presentar una sèrie Trapped, inclosa dins el Zoom sèries. Es tracta d’una sèrie islandesa que s’estrenara per Movistar+ i que es veurà per primera vegada aquí. Diuen els crítics que serà una de les sèries de la temporada. De Movistar+ també ens arribar un documental, Versus Ken Loach, que va sobre la seva trajectòria. Una altra novetat és que dins el Zoom Class hem volgut donar cabuda a dos programes molt novedosos: “Improstar”, un programa d’entreteniment que es va fer a TV3 i el “Diario Vice” que és un programa que s’està emetent per Movistar+ i que va sobre reportatges d’actualitat però des d’un punt de vista diferent.

Aquestes Zoom Class a qui van destinades?

Aquestes són sessions matinals a les quals hi assisteixen bàsicament alumnes de l’Escola Gaspar Camps i de l’IES Joan Mercader, que d’aquesta manera també ens coneixen, però si algú està interessat, estan obertes a tothom.

I de cara al futur, què es preveu?

Bàsicament consolidar aquestes noves seccions i anar-les omplint de contingut interessant i reforçar sobretot la secció oficial.

Una altra novetat d’aquest any és el Zoom Trendy en què el que hem buscat són les noves tendències. I hem volgut apropar la realitat virtual oferint l’experiència de veure el primer capítol de la sèrie de TVE El ministerio del tiempo amb ulleres i mòbils.

Fa tres anys es va començar a fer el Showcase de pilots de ficció, que es fa a Barcelona.

Va sorgir arrel d’una col·laboració que vam fer amb els companys de Serializados, que és una revista online de sèries i vam creure que seria interessant d’oferir una plataforma al talent emergent que està fent estudis audiovisuals -que tenen idees interessants- per comunicar-los amb el món professional. Aquí també es presenten un pilots, dels quals se’n trien els millors, es presenten i un jurat oficial tria el guanyador. I aquest s’emet per Barcelona TV. Creiem que estem donant una oportunitat als joves creadors d’entrar en contacte amb el món professional.

El Festival també compta amb un espai per a les produccions locals.

Sí, és el Km0 , en què es presenta un curt de la igualadina Ariadna Monleon, Abatido. També es podran veure els microcurts de l’Escola Gaspar Camps. Enguany col·laborem amb Òmnium Cultural que presentarà els treballs dels Premis VOC, organitzats per ells. Dins del KM0 també comptem amb la participació de l’empresa igualadina Cubus Games que faran una Zoom Class de com treballen els videojocs que desenvolupen.

També dins d’aquesta secció ahir dijous hi va haver una altra Zoom class sobre un documental dirigit per mi, A la puta strasse 2º acto.

El festival ha anat coneixent-se arreu i ara ja té un nom. Actors, directors, productors, tenen un lloc a la seva agenda per al Zoom?

Recordo als inicis que trucàvem i havíem d’explicar cada vegada qui érem i on érem i ara això ja no passa. Per exemple, quan ens vam posar en contacte amb la Monica Randall de seguida va saber qui érem. També televisions ara ja ens tenen en compte per les estrenes i miren de no fer-nos mal. Per exemple la pel.lícula Ebre, del bressol a la batalla,  que nosaltres vam projectar dimecres, TV3 no l’emetrà fins divendres [ahir pel lector] i això no és casualitat, és un acord de col·laboració i de treball entre tots.
Ara ja podem dir que estem en el calendari i en el mapa.

Dissabte, a la gala de clausura, a qui podrem veure?

Vindrà la Mònica Randall, a recollir el seu premi així com els directors del Club Super3. També comptarem amb tots els actors de la sèrie Merlí, dels quals haurem pogut veure un capítol abans. La gala serà presentada per la Llum Barrera.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?