Acord a tota la Conca per impulsar l’ocupació al sector del metall
A

26 de novembre de 2016
Els empresaris creuen que els joves que arriben al mercat laboral tenen poc ”criteri industrial”.
Els empresaris creuen que els joves que arriben al mercat laboral tenen poc ”criteri industrial”.

Gran acord a totes bandes a la Conca d’Òdena. Els ajuntaments, a través de la Mancomunitat de la Conca (MICOD), el Consell Comarcal, les empreses i la patronal de la UEA, s’han posat junts a dissenyar un programa sota el nom de Reinmet que vol impulsar el sector del Metall, un dels més forts de la comarca, amb un conveni col.lectiu molt atractiu i amb un mercat prou estable. La tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament, Àngels Chacón, la gerent de la UEA, Paula Arias, i Antoni Crespi, director de recursos humans de l’empresa Inoxfil, han presentat aquesta setmana l’acord, que compta amb el suport de 30 empreses.

Lògicament, el primer objectiu de Reinmet és crear més llocs de treball, i promoure la inserció de col·lectius amb especials dificultats d’inserció laboral, com ara joves, majors de 45 anys i  aturats de llarga durada. També es vol cobrir el dèficit de professionals en l’àrea del metall a l’Anoia; desenvolupar una formació ajustada a les necessitats del sector que permeti als alumnes accedir a diferents oportunitats d’inserció laboral amb l’adquisició d’unes competències que responguin a les necessitats del sector; i desenvolupar un itinerari d’inserció laboral fonamentat en la formació pràctica i el contacte permanent amb les empreses del sector metal·lúrgic local.

De moment, es formaran una quinzena de persones

De moment, una de les primeres accions serà recollir un llistat de necessitats de les empreses pel que fa a la mà d’obra professional, confeccionar una relació de perfils vacants, formar una quinzena de persones i aconseguir la contractació d’un mínim de vuit d’aquestes. Aquesta formació s’adreçarà a majors de 25 anys, amb un mínim d’un any d’experiència laboral, graduats a l’ESO o graduats escolars i actualment en situació de desocupació. Se’ls impartiran 300 hores amb matèries com materials, metrologia, mecànica, mecanització, soldadura, electricitat, pneumàtica, hidràulica i formació i orientació laboral. Podran fer també 80 hores de pràctiques en empreses de la Conca. Els interessats podran sol·licitar una beca i les empreses podran accedir a bonificacions en la contractació.

Chacón afirmava dimecres que “tant de bo la inserció laboral que es va aconseguir en el projecte Reintex adreçat al sector tèxtil tingui en el metall la mateixa resposta”.

Treballadors a mida

Crespi apuntava que amb l’acord “s’aconseguirà una resposta feta a mida del que necessitem les empreses, davant l’absència de professionals ben formats. Vull dir que notem una manca de criteri industrial, de vocació, de tenir consciència de les jerarquies que hi ha en una empresa i d’acceptar-les. Necessitem gent més espabilada”.

Això no significa que de l’INS Milà i Fontanals no surtin bons professionals. Tot al contrari. “El que hi ha és un problema d’especialització”, coincidien a dir Chacón i Arias. “La formació que es fa a Igualada és bona, però no n’hi ha prou. Fins i tot hem parlat de fer un Màster d’especialització, després d’acabar els graus superiors. Ens preocupa també, i molt, el tema dels valors, del concepte de sacrifici a la feina, de l’esforç cada dia, i del respecte a les jerarquies”.

El projecte Reintex, que s’ha dut a terme recentment en el sector tèxtil, ha permès fer un curs de confecció i un curs de tissatge. 93 persones van ser contactades per oferir-los aquesta opció, 30 van passar a la fase d’entrevista i, finalment 20, una desena en cada curs, van rebre la formació. Han participat en una formació de 150 hores i han pogut fer una estada de 80 hores de pràctiques en una quinzena d’empreses de la comarca. Durant l’execució del projecte s’han produït 17 insercions, xifra que suposa un percentatge del 85%.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta