34.1 C
Igualada
Dijous, agost 11, 2022

120 quilos de pólvora cremaran Igualada aquest dissabte

Aquest dissabte, Mal Llamp, Diables d’Igualada i Petits Diables d’Igualada, porten a la ciutat un espectacle de foc per continuar donant força a aquesta tradició, flama i bandera de l’expressió popular més genuïna de la cultura mediterrània.

Rius de foc és un espectacle amb diferents itineraris de foc que s’entrecreuen i convergeixen en un aiguabarreig de foc final: el foc de la festa. Estarà format per un centenar de diables, sis bèsties infernals i 120 quilos de pólvora a punt per cremar.

El foc és un dels elements més importants de les festes tradicionals catalanes, un símbol present en centenars de celebracions i costums. Arreu del territori es troben mostres de cultura popular vinculada al foc i a Igualada, amb motiu de l’any  de Capital de la Cultura Catalana, es celebren els diables, el foc i el bestiari festiu com mai.

Presentació nous ceptrots Diables d’Igualada

L’espectacle tindrà lloc el dissabte 16 de juliol. Prèviament, a les 18 h es podran admirar les bèsties de les colles igualadines exposades expressament per l’ocasió, a la plaça de Cal Font, davant de la Biblioteca.

A les 21:30 h començaran els diferents itineraris, els Rius de Foc: els Petits Diables Mal Llamp sortiran de la plaça de Catalunya i continuaran pel passeig Verdaguer, carrer de la Vida i plaça de Cal Font; els Diables Mal Llamp començaran a l’avinguda Balmes amb cantonada carrer de l’Aurora i continuaran pel carrer de l’Aurora  fins a la plaça de Cal Font; els Petits Diables d’Igualada i Pixapólvora iniciaran el seu recorregut a la plaça de la Creu, continuaran pel carrer Garcia Fossas, carrer Sant Magí i finalitzaran a plaça de Cal Font; i per últim els Diables d’Igualada sortiran des de la plaça Pius XII, seguiran pel carrer Custiol, carrer d’Òdena, carrer de l’Aurora i acabaran plaça de Cal Font.

Tots els recorreguts es trobaran a la plaça de Cal Font, on a les 22 h es farà l’espectacle final, el foc de la festa.

Rius de foc va ser una de les propostes guanyadores del procés participatiu per les activitats d’Igualada Capital de la Cultura Catalana, va quedar en quarta posició amb un total de 146 vots, dels 4020 totals emesos.

El passat dissabte, 9 de juliol, els Diables d’Igualada varen presentar els nous ceptrots de Llucifer i Diablesa que estrenaran per Rius de foc. Són obra del serraller igualadí Joan Tomàs que ret homenatge a la ciutat amb les seves creacions. El ceptrot de Llucifer és una recreació de l’escut de la ciutat amb 7 punts de foc incorporats, el de Diablesa fa referència a les tres bèsties: la Víbria jove, la Víbria Vella i el Drac d’Igualada. La presentació va tenir lloc al Centre Cívic Nord i va comptar amb la presència del regidor de Cultura Pere Camps i la colla de Diables d’Igualada.

 El Mal Llamp d’Igualada

Amb un recorregut de més de trenta anys, aquest grup d’animació especialitzat en correfocs, cercaviles i actes festius amb foc, va néixer el 7 de juliol de 1989, amb el bateig del Drac Mal Llamp a les festes del Barri de Santa Caterina, Carme i travessies d’Igualada, apadrinat pel Drac d’Igualada, la Víbria d’Igualada i el Drac de Montbui.

Compta amb quatre bèsties de foc i un gran nombre de diables amb màscares comandats pel cabró i la diablessa, sempre acompanyats per músics de percussió i dels grallers. També tenen un grup de petits diables i tabals.

Diables d’Igualada

El 1995, el mateix grup de gent que va recuperar el drac de la ciutat van recuperar la colla de diables. Una colla compromesa amb la cultura tradicional i popular. Al llarg dels anys, la colla de diables ha anat apostant per un estil més tradicional i ha recuperat alguns elements com són els vestits de Llucifer i de la Diablessa. La colla ha incorporat els tabalers que acompanyen als diables durant les seves actuacions i els grallers dels Diables d’Igualada que acompanyen musicalment al bestiari del foc de la ciutat en correfocs i cercaviles. Des de 2001 fan el Ball de Diables d’Igualada.

Petits Diables d’Igualada i Pixapólvores

Petits Diables va néixer l’estiu del 2000 per donar un espai als infants que volen participar en els actes de cultura popular de foc, i vuit anys després va néixer Pixapólvores per donar continuïtat als petits diables. La colla també té un grup de tabalers i bestiari que presideix les trobades: el Xerric i el Bufarot.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Un incident amb una grua deixa part de Montbui sense connexió telefònica

Una grua de grans dimensions s'ha emportat aquest matí la infraestructura telefònica del Carrer del Pont de Santa Margarida de Montbui i ha deixat...

La tradició serà l’eix central del proper Diàlegs Capitals

El pròxim Diàlegs Capitals s’emmarcarà dins dels actes de la Festa Major i abordarà el paper de la tradició a la nostra societat. La tradició...

L’Igualada Femení HCP torna als entrenaments

Després d’unes merescudes vacances estiuenques, les jugadores i el cos tècnic del primer equip de l’Igualada Femení Grupo Guzman van començar els entrenaments ahir...

Oberta la licitació de les obres de la reurbanització de la plaça Vilarrubias

Des de la setmana passada està obert el període de licitació del projecte de reurbanització de la plaça Vilarrubias. Després de la reunió celebrada...

Capellades comença la prèvia de la Festa Major

Aquest dissabte es va fer el primer acte de La Prèvia, escalfant motors per la Festa Major de Capellades. A les 10 del matí...
Compartir