El celler: “Llàgrimes de tardor”, un referent de la D.O. Terra Alta

7
Lluc Cuadras.

Sant Josep Vins és una cooperativa del poble de Bot que fou fundada l’any 1962. Va iniciar l’elaboració del seu vi “Llàgrimes de tardor” criança al 1996, convertint-se molt ràpidament en un referent de la D.O. Terra Alta.

Situació:
La D.O. Terra Alta es troba ubicada al sud de Catalunya, compresa entre el riu Ebre i la frontera aragonesa. Els seus terrenys es caracteritzen per tenir un paisatge d’interior pròxim al mar Mediterrani, amb algunes serres prelitorals i petits afluents de l’Ebre. També la climatologia és una reivindicació del caràcter de la zona, amb pluviometria escassa i abundant insolació.

Vinificació:
El llàgrimes de tardor s’elabora amb raïm provinent de vinyes de garnatxa, carinyena i syrah d’uns 30 anys d’edat, repartides en 62 hectàrees conreades amb els sistemes típics de la viticultura catalana i veremats manualment. Les tres varietats són vinificades per separat i el cupatge es fa un cop acabada la criança. Després de dotze mesos d’envelliment en bota de roure francès de 225 litres, en passa un mínim de dotze més en l’ampolla, per així domar l’acidesa i els tanins. El seu format màgnum també passa pel mateix procés.

Nota de cata i maridatge:

• Els antocians del syrah i la carinyena, faran que el llàgrimes de tardor tingui un color roig intens.
• Els aromes varietals primaris, com les fruites vermelles i els tocs florals, són deguts a la garnatxa. Els balsàmics i les vainilles s’aconsegueixen amb l’acurada microoxigenació de les botes de roure.
• El pas per boca és ample, amb un taní molt ben integrat i gens agressiu. La seva alta acidesa vindrà marcada precisament per la climatologia del lloc.
• Amb el llàgrimes de tardor, trobarem les carns vermelles bones aliades per la sinergia de sensacions entre vi i plat. També és interessant combinar la seva estructura amb estofats.