Aquest dilluns comença la Festa Major d’Igualada, amb més de 150 activitats i vuit dies de gresca

245

Demà dilluns començarà la Festa Major d’Igualada, amb més de 150 activitats repartides en vuit dies plens de gresca i una àmplia oferta cultural per a totes les edats. Com sempre, els primers quatre dies de la Festa Major vindran molt marcats pels actes de la Coll@nada, molt festius i sobretot destinats a la gent jove, que tornaran a tenir la plaça Pius XII com a centre neuràlgic. En aquest enllaç podeu consultar tot el programa d’actes, d’interès sobretot per aquells qui no han rebut el programa a casa, o pels ciutadans d’altres poblacions de la comarca que volen venir a Igualada.

Publicació de la Festhi
La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) ha editat, per segon any, la publicació de la Festa Major de Sant Bartomeu 2019. El llibret proposa una mirada en profunditat sobre diversos temes de la Festa Major i les seves colles remarcant la importància de la festa per la ciutat a través d’articles d’història, entrevistes i articles d’opinió entre d’altres. L’artista igualadí Ramon Enrich ha realitzat el procés de definició de l’aspecte gràfic del programa i de la portada.

En aquest sentit, la publicació compta amb la participació de diverses colles i entitats, com el Ball de Bastons d’Igualada amb un article sobre el 10è aniversari de la colla; el Ball de Sant Miquel i els Diables que parlen sobre la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, de la qual en formen part o La Falka de La Coll@anada, amb un article sobre feminisme i colles. La publicació de la FESTHI també compta amb diversos articles d’opinió a càrrec d’Elisabet Farrés, que parla sobre la figura de Sant Bartomeu; Enric Solà, que escriu sobre els goigs de Sant Bartomeu i Joaquim Muntané i Carles Duran que parlen sobre sant, conflicte i comunitat. La publicació també compta amb una conversa entre Antoni DeFebrer i Daniel Vilarrúbias on parlen sobre el passat, el present i el futur de les colles i la Federació. El punt de vista històric també hi és present amb un article sobre l’estiu de 1939, la Guerra Civil i la Festa Major a càrrec de Pau Duran i una peça que recull dades i curiositats històriques de la Festa Major.

La publicació, gratuïta, també conté el programa d’actes organitzats per la Federació. Destaquen el trasllat i el retorn de Sant Bartomeu, la Tronada, La Passacalle i la Processó en honor a Sant Bartomeu. La FESTHI també organitza l’engalanament de carrers, les vespres en honor al Sant, els versots i ball parlant del Ball de Sant Miquel i els Diables, la Missa cantada, la Cercavila d’anada a ofici i les actuacions de lluïment i balls parlats.