9 C
Igualada
Divendres, març 5, 2021

Vilagrà: “Igualada està en millor posició que d’altres per a acollir Delegacions de la Generalitat”

Laura Vilagrà - Foto Laura Vilagrà - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

La nova Delegada del Govern a la Catalunya Central, l’exalcaldessa de Santpedor Laura Vilagrà, d’ERC, ha tingut els darrers dies diferents entrevistes amb alcaldes i responsables d’institucions de la comarca. També va passar per la redacció de La Veu de l’Anoia.

Vilagrà, que també ha estat diputada al Parlament, es planteja el nou càrrec com un gran repte. “Tinc el doble barret de representació del Govern, però també del territori, de transmetre-li als consellers i al President allò que necessita, en un moment molt rellevant per al nostre país”, explica.

La nova Delegada és conscient del difícil encaix de l’Anoia en el territori. “La Catalunya Central, de fet, és un espai en construcció. La meva funció és cosir aquestes sis comarques, tot i que se que durant molt de temps s’han mirat de reüll, per problemes de comunicació, sobretot. Pretenc que l’Anoia se senti còmoda, i per això ha de tenir el seu rol, el seu protagonisme. S’ha d’acostar també la presa del decisió al territori. Ens convé decidir el màxim de coses des d’aquí, i que els departaments de la Generalitat ens tinguin en compte. Ho aconseguirem si som forts, i ho serem si som cohesionats. Vull fer una Catalunya Central forta, que no vol dir centralista, i cohesionada, que tampoc vol dir uniforme”, diu la bagenca.

“La Catalunya Central, de fet, és un espai en construcció. La meva funció és cosir aquestes sis comarques”

És clar que la Catalunya Central té paisatges molt diferents. Cohesionar la Pobla de Lillet amb Masquefa és quasi un impossible. “Hi ha diversitat interna, sí, però això passa a tots els àmbits territorials”, reconeix Vilagrà. “Hem de veure què ens uneix i treure’n profit, les comunicacions ens ho posen a l’abast, ens han fet més propers”. De fet, la comunicació Anoia-Bages-Berguedà- Osona és avui excel.lent, gràcies a la C-16, i els eixos del Llobregat i Transversal.

Ara es demana desdoblar el tram entre Manresa i Vilafranca, l’Eix Diagonal. “Quan es va fer l’Eix Transversal de seguida ens vam adonar que hauria calgut fer-lo desdoblat d’inici… Per això està molt bé que ara es demani per la C-15, és un plantejament necessari a mig termini”.

Problemes comuns
Vilagrà haurà de traslladar al Govern les peticions del territori. Un dels àmbits en que hi ha més unanimitat són les comunicacions amb ferrocarril. “Ni Igualada, ni Manresa, ni Vic, tenen resolt això”, diu. També el problema de l’atur, especialment al sud de l’Anoia, on és catastròfic. “També al sud del Bages, o al Berguedà, on directament la gent jove se’n va”, explica.

Un altre dels problemes que hi ha a l’Anoia és l’arribada de l’aigua. La portada des de la Llosa del Cavall és imminent, “però no pot suposar un gravamen molt alt que suposi una càrrega per a l’usuari, espero que l’Agència Catalana de l’Aigua presenti solucions molt aviat”.

El Penedès i les delegacions
Des de l’Ajuntament d’Igualada s’han demanat fins a tres delegacions del Govern a la Catalunya Central, avui repartides entre Manresa i Vic. Vilagrà afirma que “celebro que Igualada vulgui tenir la seu de delegacions, però en darrera instància són els propis territoris els que trien on volen anar, amb criteris de lògica. Altres ciutats també volen ara ser tenir delegacions, però Igualada té millor posició per volum d’habitants”.

L’àmbit territorial del Penedès, on hi ha tota l’Anoia excepte el nord, ja està aprovat pel Parlament, si bé no està operatiu. Vilagrà creu que “ara no és sobre la taula encara el desplegament de les vegueries. Hi ha cooperació i solidaritat entre els terrritoris, i segur que hi haurà bona entesa quan arribi el moment”.

JORDI PUIGGRÒS

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir