Un article de
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa
19 de gener de 2020

Una “nova estrella” per a Melcior, Gaspar i Baltasar, tot una efemèride a la passada Nit de Reis igualadina

Amb motiu del 125è aniversari dels Reis d’Igualada, la Cavalcada dels Reis d’Orient va arribar a la ciutat guiada per una “nova estrella” que va enlluernar doblement petits i grans. Una colossal obra d’art que convida a descobrir el seu procés de creació de la mà del seu artífex, el Toni Canals Franquesa.

Quin és el punt de partida i quina és la teva implicació amb la Comissió de Reis?
La col·laboració amb la Comissió de Reis va iniciar-se, amb l’encàrrec per a la renovació de la il·luminació de les tres carrosses de la Cavalcada del 2018; atès que els projectors halògens incorporats generaven massa escalfor i risc de cremades. Substituïts aquests per projectors de leds; seguidament se’m va proposar de fer el mateix amb els llums de l’estrella existent per a la celebració del 125è Aniversari… Després de pensar-hi, ras i curt vaig plantejar la inviabilitat de reconvertir -a leds- una estrella d’anys d’història i tot una identitat artística; una circumstància que va abocar a la inequívoca ideació d’una nova estrella.

Així comença, doncs, tot un procés de formació d’idees.
Cert! Vaig començar a donar-hi voltes i a fer esbossos… però no trobava un disseny que m’agradés; i, va ser la meva companya, Xus -musa inspiradora, com sempre- qui va tenir la brillant idea de dibuixar un estel com aquells que vèiem, de petits, en els dibuixos dels Reis. I, així era: havia nascut una “estrella”!

Acceptació del projecte, temps de creació, confecció i muntatge, i persones que també hi han participat…
Va ser cap al mes de març que vaig presentar la primera proposta; un projecte que va veure una plena acceptació amb l’immediat encàrrec per a la seva execució. En aquest sentit, aprofito –aquest espai periodístic- per a agrair, a la Comissió de Reis, la confiança demostrada així com la llibertat d’actuació en tot el procés de disseny i construcció de l’estrella.

El primer pas era aconseguir una empresa que fes -amb repolsat- una planxa inoxidable de 4mm per a construir les dues mitges esferes de la bola, i la vaig trobar a Rubí. Llavors faltava trobar qui pogués fresar les boles ja que es requeria un làser 3D i dibuixar-ho, abans, en arxiu IGS; vaig anar durant uns dies a Recam Laser de Caldes de Montbui a treballar amb un dels seus dibuixants, però ens costava avançar… Fins que, amb el Josep Argelich, del taller Tasias, es va poder construir la base de l’estrella; endemés, al mateix taller, arran de la coneixença i bona connexió amb el Joan Subirana Gudayol, el projecte de fabricació i muntatge va agafar el millor camí, donant pas a una estrella del tot desmuntable i resolent el sistema hidràulic amb unes dimensions que li permetrien l’accés a un garatge.

Seguidament, enllestida la carrossa i la llança de suport al Tasias, la segona fase es va fer al magatzem de les carrosses dels Reis. I, és aquí on hi intervé el meu fill, Abel, com a responsable del muntatge. Primer mecanitzant –i, ajudat per l’Albert- els 480 perfils de leds de la bola i els 105 de la cua, amb més de 1.500 soldadures; i, després, en l’assemblatge de les barres, cablejats, transformadors i generadors de la carrossa, amb l’ajut del Jaume Xaus i el Jordi Balsells. I, malgrat ser jo mateix qui volia fer les connexions dels 1.665 cables que arriben al interior de l’esfera; el mèrit d’aquesta feina dura i complexa és del meu fill.

Quan ho vàrem tenir tot muntat i tots els fils connectats als 24 distribuïdors de senyal digital (splitters), 12 satèl·lits i 6 controladors que enllacen amb el Node (ordinador central) tots ells situats a l’interior de l’esfera -i que controlen un a un els 54.834 leds de l’estrella- vam procedir a la programació amb els tècnics de Proto Pixel, comptant amb el domini informàtic del Jaume Xaus. Finalment, salvat algun que altre entrebanc, gràcies a aquest immillorable equip, la nova Estrella era una realitat.

La teva trajectòria professional suposo que ha contribuït a fer tan extraordinària aquesta creació?
La veritat és que aquest projecte ha estat un gran repte. Això és, a pesar de la meva estreta relació amb el camp de la il·luminació, aquest era un món tot nou per a mi.

Un breu perfil personal i professional
Avui el Toni Canals Franquesa, després de continuar l’empresa familiar d’instal·lacions de diverses generacions, és tot un professional de la il·luminació; de fet, d’allò que més li agrada. Tanmateix, comparteix aquesta passió des d’un vessant més artístic amb la seva parella; endemés de participar de la gestió d’alguns treballs sobre projectes integrals comercials i d’habitatge amb els seus fills, Abel i Sara.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×