Transvassant els vots – Jaume Singla

40

Des que Josep Oliu, de Banc Sabadell va dir “Hay que crear un Podemos de derechas” les televisions, les patronals i les empreses de l’Ibex35 no paren de donar suport a l’Albert Rivera, líder de Ciudadanos.
Els poders econòmics -cada dia més forts i en menys mans- únicament toleren la democràcia, que els ciutadans decideixin a les urnes, quan votin el que votin, no canviï res. Per això la llei electoral espanyola consagra el bipartidisme que vol dir que, fins ara, el govern queda sempre en mans del PP o del PSOE i els altres partits -ni que tinguin tres milions de vots- poden fer de crossa per apuntalar una majoria parlamentària, que sempre acaba per esdevenir conservadora.
Ciudadanos és un invent que neix a les televisions. Es basa en un líder que sap estar davant les càmeres amb discurs demagògic (disfressat de sentit comú) prometent millores -dins d’un ordre- en l’administració pública. Amb el desgavell actual de les institucions, atacades per la sobredimensió, les retallades en serveis i, sobretot amb una corrupció galopant, el discurs de Ciudadanos -i en part el de Podemos- arriba molt bé a un públic esgotat i amb ganes de canvi.
És un missatge molt adient per a les tertúlies i els “debats” que tant agraden a les televisions privades. Per això no és estrany que una de les mesures que proposa Albert Rivera, sigui tancar TV3. És la manera que el seu principal adversari polític -el catalanisme- deixi de tenir visibilitat, ja que a les privades, no hi tenen entrada sobiranistes catalans. La caiguda progressiva de la premsa escrita -molt més plural que la televisió- deixa en mans de la televisió la creació de corrents d’opinió.
Els impulsors de Ciudadanos saben que Rivera obté els vots de l’esquerra sociològica -especialment del PSC- per a després en pactes postelectorals, passar-los a la dreta. En un moment de debilitament de la classe mitjana, aquest és el transvasament perfecte. Si des de la classe mitjana fins als sectors més desafavorits votessin opcions d’esquerra, foragitarien del poder a la burgesia extractiva i, just per evitar-ho, el poder dóna tot el suport econòmic i mediàtic a Albert Rivera.
Un cop d’ull als resultats electorals de les passades municipals i de les “autonòmiques” posa de manifest que el fins ara anomenat “cinturó roig” s’ha convertit en el “cinturón rojigualdo”. I mentre el PSC i una part d’ICV no es replantegin la seva política, aquest transvasament de vots des de l’esquerra cap a la dreta, se seguirà produint.
I al lloro! Si el PP de Catalunya reclama el 25% d’ensenyament en castellà, Ciudadanos exigeix el 40%.
Jaume Singla