Sectors industrials a l’alça, com el metall o les arts gràfiques, i especialment les noves tecnologies englobades en el sector TIC són els que demanen més llocs de treball a l’Anoia. Així es desprén en consultar la nova eina digital que ha posat en marxa la Generalitat, anomenada Treball per Ocupacions, que permet als ciutadans ajudar-los a prendre decisions sobre la seva orientació professional. També és un recurs de suport per a les organitzacions que treballen en orientació laboral.
Aquesta eina, disponible a Internet, compila la informació del mercat de treball i proporciona una selecció d’indicadors i dades que permeten, entre d’altres, valorar la situació de cada ocupació en el mercat de treball, tant en el conjunt del país com per comarques.
El portal ofereix informació detallada per a les prop de 500 ocupacions incloses en la Classificació nacional d’ocupacions, en base a tres eixos: contractes de treball signats, qualitat d’aquests contractes i persones demandants d’aquestes ocupacions al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).
Per poder comparar les ocupacions, s’han construït tres índexs intermedis (un per cada eix d’informació) i un índex sintètic global que recull la situació de cada ocupació en el mercat de treball del conjunt del país i per comarques. Així, els índex permeten ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades, de manera global i també d’acord amb els criteris: contractació laboral, qualitat i demandants.
Així, podeu veure en el quadre adjacent les 40 professions més ben posicionades a l’Anoia. Destaquen, en primer lloc, els tècnics en operacions de sistemes informàtics, però també operadors d’instal.lacions de transformació de metalsl, metges de família, caps i oficials maquinistes, analistes de sistemes… Algunes de les professions sorprenen, com peons de mineria i pedreres…
També podeu veure tres quadres més sobre el nombre de contractes signats a la comarca, els que tenen més qualitat, i els oficis amb més demandants incrits al Servei d’Ocupació de Catalunya (antic Inem). A destacar professions que tenen un alt component rural (peons agropecuaris, enòlegs) i d’altres que sorprenen pel nom (atletes i esportistes), però que es refereixen a professions derivades de l’esport i la preparació física (Inef). Més enllà dels possibles errors o males interpretacions, no deixa de ser una eina original i interessant per a tenir una visió complementària quan es busquen camins de futur en l’àmbit laboral.