Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
14 de setembre de 2017

La residència Pare Vilaseca s’ampliarà i reformarà amb un cost de 3,5 milions d’euros

Un article de
Redacció

Aquest dimecres, 13 de setembre, l’alcalde d’Igualada i vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells i la subdirectora general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Esther Planas, han presentat el projecte d’ampliació i reforma de la Residència Pare Vilaseca de la capital de l’Anoia, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI). L’acte també ha comptat amb la presència de Jordi Nicolau, Director Territorial de CaixaBank, Xavier Garcia Hornos, Director del Centre d’Institucions Barcelona de CaixaBank, i Jordi Ferrer, Gerent del CSSI.

El projecte consta de dues fases. La primera fase, amb un pressupost de 500.000 euros, consisteix en la construcció d’una nova sala d’actes polivalent, les obres de la qual es van iniciar el passat mes d’agost i està previst que finalitzin el proper mes de desembre. La segona fase, amb un pressupost de 3 milions d’euros, consisteix en la reforma i ampliació de la planta lila de la residència per crear una nova unitat de psicogeriatria i la creació d’un nou edifici d’oficines que permetrà alliberar espais a la planta groga, que es destinaran a les persones ateses al centre i als seus familiars.

Per finançar aquest projecte es compta amb un ajut proper al milió d’euros de la Diputació de Barcelona i un ajut de similar import de la Fundació Bancària ”la Caixa”, complementats amb préstecs a llarg termini.

Marc Castells ha afirmat que “els igualadins hem de sentir-nos orgullosos del gran recurs assistencial i de suport que suposa la Residència Pare Vilaseca i que, amb la reforma i ampliació, podrà assegurar plenament la seva missió d’assegurar la qualitat de vida de la nostra gent gran”. També ha destacat i agraït els ajuts que han compromès la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària ”la Caixa”, que permetran tirar endavant el projecte. De la seva banda, Esther Planas ha manifestat la satisfacció pels ajuts que la Fundació Bancària ”la Caixa” pot aportar a una residència i centre de dia que realitza una tasca social tant important per al col·lectiu de les persones grans i amb dependència d’Igualada i comarca.

Primera Fase: sala polivalent

La nova sala d’actes polivalent, de 243 m2 i capacitat per 192 persones, se situarà a la part posterior del jardí central que hi ha entre els dos edificis, el primer construït l’any 1987 i el nou edifici d’ampliació, construït i en funcionament des de l’any 2005. La nova sala permetrà disposar de molt més espai que la sala d’actes actual, de 100 m2, que és massa petita per acollir les actuals activitats que inclouen concerts, tallers, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives. També es millorarà l’accessibilitat, ja que l’accés de l’actual sala es fa per un passadís estret que no permet que es creuin dues cadires de rodes.

El projecte contempla la instal·lació d’una paret mòbil que permetrà dividir la nova sala en dos espais que puguin acollir activitats de forma simultània. La sala disposarà de vestíbul d’entrada, dos lavabos i un espai per instal·lacions, control i emmagatzematge. El projecte també preveu l’obertura d’una nova sortida al carrer en la part posterior de la finca.

Segona Fase: ampliació de les instal·lacions

La segona fase inclourà la reforma i ampliació de les plantes lila i groga de la residència i la creació d’un nou edifici d’oficines. L’objectiu és modernitzar la part més antiga de l’edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d’estar, sales d’activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l’edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l’actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en 7 llits addicionals. Ja s’han completat els estudis previs d’aquesta fase i es preveu disposar del projecte bàsic i executiu el mes de març de 2018, licitar les obres en el segon trimestre, i iniciar els treballs d’obra el tercer trimestre de 2018, per finalitzar-los l’any 2019.

L’obra començarà amb la construcció de noves habitacions adaptades en l’espai de l’antiga sala d’actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i treballar aleshores en la reforma i ampliació de la planta lila. En paral·lel es construirà un nou mòdul d’oficines pels professionals dels serveis centrals del CSSI, que estarà situat en el talús que actualment separa el jardí de pins de l’espai d’entrada de mercaderies. Això permetrà alliberar els espais que aquests treballadors ocupen actualment a la planta groga, els quals es destinaran a millorar el servei en aquesta unitat i a la creació d’unitats de convivència. També està previst crear una nova sala d’estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Addicionalment, s’assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

Model d’Atenció Centrada en la Persona

El CSSI està en fase de transformació i millora del seu model assistencial cap a un model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP). Des de fa uns anys que s’està produint, en les societats avançades, un canvi en el que s’estableix com a “Bon envelliment”. El paradigma de l’envelliment actiu és el reflex d’aquesta sensibilitat a l’establir que les persones no sols necessiten tenir salut o seguretat per viure o per envellir dignament, sinó que també necessiten disposar d’oportunitats de participació i desenvolupament personal si es vol millorar la seva qualitat de vida. Qualitat de Vida, segons definició de l’OMS, és la percepció de la persona de la seva posició en la vida en el context de la cultura i sistema de valors en els que viu i en relació als seus objectius, expectatives, estàndards i preocupacions.

La Residència Pare Vilaseca, inaugurada el 1987 i gestionada pel CSSI, ofereix acolliment residencial permanent o temporal a persones grans vàlides o amb diferents nivells de dependència en cinc plantes o unitats de convivència diferenciades. Proporciona un servei integral i de màxima qualitat amb plans individualitzats d’atenció personal interdisciplinària per facilitar les activitats de la vida diària. També ofereix un servei de suport a les famílies i estades temporals de descans familiar. Disposa d’un total de 152 places de residència assistida, 90 públiques concertades amb la Generalitat de Catalunya i 62 privades, amb una ocupació propera al 100%. També compta amb un centre de dia amb 30 places. Des del CSSI s’ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies un augment de les 90 places públiques de la residència, degut a la llarga llista d’espera existent en l’actualitat.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×