Radars, el nou projecte igualadí per prevenir i detectar la sol·litud en persones grans
R

21 d'octubre de 2016

radars-solitud-persones-grans-veuanoia-igualadaEl departament d’Acció Social de l’Ajuntament d’Igualada ha posat en marxa aquesta tardor el projecte Radars, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, que va ser pioner a l’hora de posar-lo en marxa, partint d’una primera experiència al districte de Gràcia.

La capital de l’Anoia, segons dades de l’Idescat, tenia al mes de desembre del 2015 una població de 38.751 habitants, dels quals 7.136 eren majors de 65 anys. Moltes d’aquestes persones escullen seguir vivint al seu domicili, soles o acompanyades, ja sigui pel seu sentiment de pertinença al barri o per la voluntat de conservar la seva independència. L’entorn canviant i les diferents necessitats al llarg de la vida però, poden comportar una situació de solitud no volguda i de risc d’aïllament.

Per tal d’evitar-ho i contribuir al benestar d’aquestes persones, l’Ajuntament d’Igualada engega la xarxa de prevenció i detecció Radars, en què és fonamental la participació de veïns, comerços, persones voluntàries i professionals d’entitats i serveis vinculats als barris.

cartell_radars-igualada-veuanoiaPer a ser un radar, només cal ser solidaris i observadors però, alhora, molt respectuosos amb la privacitat de les persones. Des del projecte es demanarà als radars que estiguin atents a la dinàmica diària de les persones grans que coneguin, especialment les més grans de 75 anys. Si detecten algun canvi en la seva rutina, el seu comportament o el seu aspecte, es posaran en contacte amb el projecte, per tal de facilitar l’inici del dispositiu i així permetre la vinculació de la persona gran amb el voluntari que en farà el seguiment telefònic. Els serveis socials municipals estaran al cas de les situacions més complexes que es puguin detectar i vetllaran per tal que el servei ofert s’adeqüi a les necessitats del moment.

La tinent d’alcalde d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament, Carme Riera, afirma que “aquesta ha de ser una eina per estimular el respecte a les persones grans i per contribuir a construir una Igualada més humana i solidària”. De fet, Igualada forma part de la Xarxa Global de Ciutats Amigues de les Persones Grans des de l’any 2014.

Inicialment ja col·laboren en el projecte quatre entitats, aportant-hi voluntariat: Dones amb Empenta, el Casal del Passeig, els Visitadors de Malalts de la Parròquia de la Sagrada Família i l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes. Aquests voluntaris participen en la difusió inicial del projecte i, des de la plataforma de seguiment telefònic, atenen els casos detectats. Cada persona gran és atesa per la mateixa persona voluntària, per tal d’afavorir el vincle de confiança. L’objectiu final passa també per promoure que la persona gran surti de casa i s’interessi per activitats del territori.

Aquelles persones, comerços, entitats o col·lectius interessats a implicar-s’hi i actuar com a radars, poden contactar al correu electrònic serveissocials@aj-igualada.net o trucar al telèfon 630 929 885.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?