Quins són els vuit errors més habituals amb les lents de contacte? Estàs segur que ho fas bé?

139

Roser Valls Valls
Òptica-optometrista de Valls Òptics

1 – No rentar-se les mans abans de manipular-les. El risc d’infeccions es minimitza moltíssim si et recordes de rentar-te les mans. De vegades, l’excés de confiança i les presses fan que ens oblidem d’aquest detall tan i tan important. Oi que ens rentem les mans abans de menjar? Doncs abans de tocar una cosa que va dins de l’ull, també.

2 – Allargar l’ús de les lentilles més temps del recomanat i autoritzat. Cada material té un temps d’ús concret, per exemple: diari, quinzenal, mensual, etc.. Aquest temps màxim d’ús ha estat fixat per algun motiu. En general, un cop ens passem de la data recomanada que comença a comptar des del dia en què obrim el blister de la lentilla, a aquest material s’hi adhereixen excessivament els dipòsits o restes no desitjades. La lent pot “no respirar” tan bé i generar “intoleràncies” a llarg termini o d’altres complicacions greus no desitjades.

3 – Utilitzar qualsevol líquid o comprat a qualsevol lloc. Quan un contactòleg recomana un líquid de manteniment i no un altre, també és per a alguna cosa. La comoditat, la desinfecció de la lentilla i, per tant, la salut ocular es pot veure alterada per aquest canvi. Si vols canviar de líquid/solució, consulta-ho al teu professional de confiança.

4 – Banyar-se amb les lentilles posades. L’aigua i les lentilles són incompatibles. El risc d’infecció és elevat i pot ser molt greu, fins al punt d’arribar a perdre la visió per complet.

5 – Excedir-se en les hores d’ús. El teu contactòleg et recomanarà un número d’hores d’ús concret en funció del material, la qualitat de la teva llàgrima, la teva salut ocular, etc.. Respectar-lo és important per evitar problemes futurs.

6 – Anar a dormir amb lentilles quan no han estat prescrites per a aquest ús. Hi ha lentilles pensades per portar-les tota la nit, però són materials concrets amb un control molt exhaustiu. Si les teves no són d’aquestes no pots dormir amb elles, ni tan sols fer la migdiada.

7 – Utilitzar el mateix “potet” per guardar-les mesos i mesos. En el cas de què les teves lentilles siguin d’ús quinzenal, mensual o anual, cal renovar el recipient on es guarden cada vegada que compris un pot de líquid. Per aquest motiu, sempre trobaràs un estoig nou dins de la capsa de la solució que utilitzis.

8 – No fer revisions anuals. Són imprescindibles per valorar no només la graduació, sinó aquells signes oculars que ens puguin fer sospitar que hi ha quelcom que no va bé abans de què tinguem un problema de salut ocular. A més a més, així repassem les normes d’ús i les anem ajustant al ritme de vida de cada pacient.

Les lents de contacte són un producte sanitari que ha de prescriure un professional sanitari i que necessita d’un control durant el seu ús. No comprem capses de lentilles com si fossin capses de xiclets. Recorda que només tenim dos ulls i que són per a tota la vida.