23.7 C
Igualada
Dimarts, juny 22, 2021

Què és un pacte successori?

Carlos Jiménez Fueyo
Carlos Jiménez Fueyo
Notari d’Igualada

Algunes persones, a vegades venen a preguntar-nos a la notaria sobre la possibilitat de fer un testament que no pugui canviar-se. Això va contra l’essència pròpia del testament, ja que per naturalesa sempre pot modificar-se, fins a l’últim dia de la vida d’una persona (sempre que tingui capacitat, clar).

En alguns supòsits, els pactes successoris poden ser molt útils: per exemple en cas d’empreses familiars (per a afavorir al fill que ha estat molts anys ajudant als seus pares en la marxa de l’empresa familiar i vol assegurar-se que el seu treball serà recompensat quan faltin els seus progenitors).

O en casos que un fill farà reformes importants en un habitatge propietat dels seus pares i té por que tots els diners invertits en les obres els perdi si l’hi deixen en herència a un altre germà.

Fins i tot quan un fill cuida de la seva mare anciana durant molts anys i com a premi li deixen el seu habitatge, evitant canvis de voluntat d’última hora, poc abans de morir.

Quines són les seves característiques?

1) Es firma per dues o més persones pactant la successió per causa de mort de qualsevol d’elles, a diferència del testament, que és individual.

2) Només es pot atorgar per familiars (matrimonis, parelles de fet, fills, germans, cosins, etc.), no podent atorgar-se per persones estranyes entre si, sense vincle.

3) Pot fer-se de tota l’herència o d’únicament béns concrets (un habitatge, participacions d’una societat limitada).

4) Forma en escriptura pública davant notari.

5) Poden fer-se constar al Registre de la Propietat, amb l’avantatge d’evitar transmissions d’un immoble inclòs en el pacte, ja que es sol limitar la possibilitat de venda dels béns objecte del pacte si no hi ha consentiment de l’altre firmant.

6) Només poden modificar-se de mutu acord per tots els atorgants, és a dir, no és possible modificar-los unilateralment, tret de causes molt greus i taxades legalment (maltractaments, incompliment de les càrregues, etc.).

7) Pot fer-se amb transmissió de la propietat en el mateix moment dels béns o reservar-se pel moment de la defunció (el més habitual per temes fiscals).?

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Enquesta: creus que l’Anoia s’està convertint en una comarca dormitori?

Actualment, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social que viuen a l’Anoia és de 49.594, però que a més hi treballen, és de 33.740,...

Vilanova recorda que donar menjar als ànecs del Parc Fluvial pot suposar una multa

L’àrea de Medi Ambient ha instal·lat tres cartells informatius al Parc Fluvial que recorda que donar menjar als ànecs i altres aus, està prohibit....

Carme inaugura la remodelació de la piscina

Aquest passat cap de setmana, els veïns i veïnes de Carme van poder veure el resultat de les obres de remodelació del vas gran...

David Oliva és escollit primer secretari de la Joventut Socialista de l’Anoia

La Joventut Socialista de l’Anoia ha celebrat, aquest diumenge 20 de juny, el 5è Congrés de Federació amb prop d’un centenar de persones al...

Òdena vol posar fre als “botellons” al Pla de les Gavarreres

L'Ajuntament d'Òdena ha començat a treballar juntament amb l'Associació dels Plans, la Policia Local i Mossos d'Esquadra noves mesures per aturar el 'botellón' i...
Compartir