8.6 C
Igualada
Diumenge, març 26, 2023

Noves subvencions a municipis per a una mobilitat segura i sostenible

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, el delegat territorial del Govern al Penedès, David Alquézar, i la directora dels serveis territorials d’Interior, Elena Roca, van presentar, el passat 10 de febrer, la nova línia de subvencions de 10M€ a municipis petits per projectes de pacificació de trànsit i la reducció de la sinistralitat.

El programa de subvencions afavorirà municipis de menys de 50.000 habitants que desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l’accidentalitat en l’entorn urbà.

A Catalunya, l’import inicial del programa, de 5 milions d’euros, es va ampliar fins als 10 milions per donar resposta a la gran quantitat de sol·licituds. En total, es van presentar a la convocatòria 226 ajuntaments i, d’aquests, 122 complien els requisits per a l’atorgament de la subvenció. D’aquesta manera, es podran realitzar projectes a un total de 90 municipis.

Anàlisi de la sinistralitat el 2022
El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, destacava que durant l’any 2022, “a la vegueria del Penedès i en xarxa viària interurbana, hi va haver 15 morts en 15 accidents mortals, el que suposa una reducció substancial d’un 28,6% respecte al 2019, pel que fa al nombre de víctimes mortals”. L’any 2019 van morir 21 persones en 19 accidents mortals. No obstant, pel que fa a accidents amb víctimes, durant el 2022 n’hi va haver 804, quan en tot el 2019 n’hi va haver 754, el que suposa un augment del 6,6%.

De les 15 víctimes mortals, 13 eren homes i 2 dones. Quant als ferits greus, del total de 74, 53 eren homes i 21 dones. En relació amb els trams d’edat, 4 de les 15 víctimes mortals tenia de 15 a 24 anys i 4 més de 55 a 64 anys.

El pitjor mes del 2022, pel que fa a nombre de morts, va ser l’abril amb 3, seguit de juny, agost, novembre i desembre, amb 2 cadascun. Dels 15 accidents mortals, 4 van ser accidents simples, 4 col·lisions laterals i 3 col·lisions frontals. A més, en 11 dels 15 sinistres mortals, hi va haver més d’un vehicle implicat. Si analitzem les dades de morts per tipus de vehicle, destaquem que 9 eren turismes, i, quant a col·lectius vulnerables, 2 eren motos o ciclomotors,1 vianant i 1 conductor de vehicle de mobilitat personal (VMP).

Les vies amb més accidentalitat mortal durant el 2022 van ser la C-15 i l’AP-7, amb 3 i 2 morts respectivament a cada via.

Pel que fa a les dades de sinistralitat en zona urbana, l’any 2022 hi va haver una víctima mortal a la vegueria del Penedès. L’any 2019 n’hi va haver 6. Pel que fa a accidents amb víctimes, el 2022 n’hi va haver 749, quan el 2019 en van ser 827, el que suposa una reducció del 9,4%.

Anàlisi de la sinistralitat el 2023
En el que portem d’any, a la vegueria del Penedès, hi ha hagut tres morts en tres accidents mortals a la xarxa viària interurbana. L’any passat i durant el mateix període de temps, no es va produir cap accident mortal. Pel que fa a accidents amb víctimes, aquest any n’hi ha hagut 70, quan l’any 2019 n’hi van haver 56 i l’any passat 68. Els tres accidents mortals d’aquest 2023 han estat una col·lisió frontal entre un camió i una furgoneta a l’N-340 a Santa Margarida i els Monjos, un encalç entre un turisme i una moto a la C-32 a Sant Pere de Ribes i l’atropellament d’un camioner a l’AP-7 a Castellet i la Gornal.

Les tres víctimes mortals eren homes. Pel que fa als sis ferits greus, tots eren homes també.

Subvencions aprovades i accions planificades
S’han aprovat subvencions a un total de 8 municipis de la vegueria del Penedès per un import de 832.086,6 euros. Els ajuntaments beneficiaris i les accions previstes són els següents:
-Ajuntament de Sant Martí de Tous. Millora travessera: ampliació de la vorera, plantació d’arbrat i bancs i canvi d’enllumenat.
-Ajuntament de Subirats. Millora accessibilitat N-340: camí de vianants i per bicicletes.
-Ajuntament de Santa Margarida de Montbui. Urbanització de vial per a vianants i bicicletes.
-Ajuntament de Gelida. Millora de la mobilitat: nou pas de vianants i senyalització/ Millora de la mobilitat entorn de la zona esportiva/Millora de la mobilitat entorn d’una escola.
-Ajuntament d’Argençola. Aparcaments, pacificació del trànsit, senyals, circuit nou sentit de circulació.
-Ajuntament de Carme. Pacificació del trànsit de la carretera BV-2231 al nucli de Carme.
-Ajuntament de Castellolí. Habilitació per a vianants de l’Avinguda Unió.
-Ajuntament de Sant Quintí de Mediona. Construcció d’itinerari per a vianants a la Noguera des del barri de la Bòria.

Un total de 17 ajuntaments de la vegueria del Penedès van demanar acollir-se a aquesta línia de subvencions, de les quals se’n van concedir 8 als municipis anteriorment mencionats.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

El Pla Comarcal de les Persones Grans, amb objectius fins el 2027

El Consell Comarcal de l’Anoia ha acollit l’acte de presentació del Pla Comarcal de les Persones Grans, el document que recull i s’exposa les...

Calonge de Segarra disposa de nou dipòsit per a l’arxiu municipal

L’arxiu municipal de Calonge de Segarra ha estrenat un nou dipòsit a la primera planta de l’edifici reformat de l’Ajuntament. L’antic dipòsit, ubicat a...

Demà dilluns arriba la 19a cantata escolar, amb més de 600 cantaires

Demà dilluns, 27 de març, l’alumnat de 4t de primària de les escoles igualadines es trobarà de nou a la pista d’hoquei de les...

Últimes notícies