Mor l’empresari Felip Verdés, als 90 anys d’edat

2132

Avui ha mort l’empresari igualadí Felip Verdés, a l’edat de 90 anys. A la foto el podem veure fa uns anys amb l’exalcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich, a la rotonda del davant dels tallers que porten el seu nom, destinats a la fabricació de maquinària de producció de ceràmica.

Felip Verdés Martí era la tercera generació al capdavant de l’empresa de “Cal Manyà Nou” que va portar a Igualada el seu pare el 1908. Assumeix la direcció del grup el 1956 i comença un fort desenvolupament internacional que deixa petita la fàbrica de la Masuca (on avui hi ha el mercat municipal) i s’expandeix per Vilanova del Camí, obre una filial a Sao Paulo (Brasil) a la dècada dels 70 i continuant ampliant mercats, fins arribar a estar present en quatre continents. Va ser l’època de Tecnoceràmica, Seveco, Funosa que s’afegiren a Tallers Verdés.

Va ser un home que tenia el seu món al cap. Sabia el PIB de totes les nacions i les possibilitats que hi havia pels seus productes i va aconseguir que la indústria de la ceràmica tingués les seves màquines com el referent tant en innovació com en qualitat.

Felip Verdés era un home senzill, gens donat a presumir. D’aparença tranquil·la, tenia una tenacitat extraordinària i una visió empresarial a l’abast de molt pocs. No li agradava rebre reconeixements, ja que considerava que els seus col·laboradors eren qui de debò feien la feina. Va haver de lluitar molt i enfrontar situacions difícils, que va resoldre amb responsabilitat i criteri. En el seu entorn sempre se’l va considerar com el motor que impulsava la casa i qui sabia trobar el millor de cadascú. Per tot això va rebre la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya, el reconeixement a la seva trajectòria professional per l’UEA, a més d’altres.

Avui, a part de la continuïtat del grup empresarial, que continua sent un referent en el sector metal·lúrgic i que dirigeix el seu fill (quarta generació Felip Verdés)  es pot veure una extrusora monobloc 058S, emblema de la fabricació dels anys 80 de les màquines Verdés per totxanes, en una de les rotondes de la carretera de Vilanova del Camí a la Pobla de Claramunt.