Marc Castells pot aprovar el cartipàs però suprimint un càrrec de confiança

0
429

Ahir dijous al vespre es va celebrar la sessió extraordinària de constitució del govern i de les diferents regidories de l’Ajuntament d’Igualada, la distribució de sous, dietes i indemnitzacions de tots els 21 regidors del consistori, així com el nomenament de representants municipals en la llarguíssima llista d’entitats, organismes i institucions en les quals hi ha l’Ajuntament de la capital de l’Anoia.

Ajornament del ple
El ple es va fer ahir dijous, quelcom gens habitual, perquè era previst que es fes dimarts però va ser ajornat a darrera hora a petició de Poble Actiu-CUP. L’alcalde Marc Castells va manifestar que “trobava del tot justificada la sol·licitud, perquè es tracta d’un partit assembleari i tenien previst discutir els temes del ple en una assemblea per just el dimarts, ja que dilluns era festiu”.

Primer escull per al govern municipal
Tot i això, també és cert que a la resta de grups de l’oposició la proposta que va presentar Junts per Igualadano va agradar gaire. Algunes formacions, com ERC i Poble Actiu hi van votar en contra, ja que “no es pot permetre que l’Ajuntament es gasti més diners que en l’anterior mandat en sous, per a nosaltres això és una línia vermella”.

Així doncs, el govern municipal va haver de recórrer a Igualada Som-hi, que abans del ple ja s’havia pronunciat en el sentit que si s’eliminava un dels quatre càrrecs de confiança que preveia el projecte inicial, la formació de Jordi Cuadras s’abstindria i per tant, permetria l’aprovació del cartipàs.

Efectivament, Junts per Igualada no disposa de majoria absoluta i, si bé per a aprovar aquesta proposta caldria només la majoria simple (més sis que nos), calia pactar amb alguna força per evitar que el punt no prosperés. Aquesta situació va camí de convertir-se en realitat i ser tònica habitual en aquest nou mandat, donada l’aritmètica que ha deixat el consistori.

Nòmines en el govern i a l’oposició
La proposta aprovada va assignar dedicació exclusiva a l’alcaldia (58.372€ anuals), a la regidora d’Ensenyament, Universitats i Joventut, Marisa Vila (52.000€); a la regidoria de Governació, Interior, Hisenda i Organismes Públics, Carlota Carner (52.000€); a la regidora de Promoció de la Ciutat i Esports, Patrícia Illa (52.000€); i al regidor de Sostenibilitat i Mobilitat, Miquel Vives (52.000€). Cal dir que, en el cas de l’alcalde, Marc Castells ara sí que assumiria un sou de l’Ajuntament, donat que, fins ara, sempre havia assumit el que li corresponia a la Diputació de Barcelona, organisme al que ja no hi té cap dedicació.

Tindran una dedicació parcial els portaveus dels grups municipals, Enric Conill (ERC), Jordi Cuadras (Igualada Som-hi), Neus Carles (Poble Actiu) i Carmen Manchon (Ciutadans), amb uns 16.000 € anuals cadascun, amb un mínim de 10 hores setmanals de dedicació a l’Ajuntament.

Tots aquests sous -i els del govern- seran en el format més habitual, és a dir, amb nòmina i alta a la Seguretat Social. En total, la despesa en nòmines d’alcalde i regidors pujarà uns 330.000 € anuals.

També s’estableixen les habituals “dietes” de vora 500 euros per sessió per assistència al ple, de 700 euros per a l’assistència a les juntes de govern (dues al mes) i de poc més de 100 euros per a les comissions informatives, amb un màxim de 24 sessions a l’any, això per als regidors que no tenen nòmina, a més de 200 euros mensuals d’indemnització per a cada regidor i grup municipal.

De quatre a tres càrrecs de confiança
Un dels punts sempre polèmics són els càrrecs de confiança de l’Alcalde. Com en l’anterior mandat, la proposta n’incloïa  quatre, i amb les mateixes dedicacions. Es tracta del coordinador general (55.000€ anuals), el de comunicació (52.000€), d’entorn urbà (52.000€) i de captació d’inversions (52.000€). En total, una despesa de 211.000€ anuals. Aquests dos últims, molt polèmics en el seu dia, eren fins ara per als alcaldes de Veciana i Castellolí, Jordi Servitje i Joan Serra, respectivament. I aquest últim, el càrrec de captació d’inversions és el que finalment va caure del cartipàs municipals i que va acabar permetent la seva aprovació gràcies a l’abstenció d’Igualada Som-hi.

Compartir