Lliurat el projecte de restauració de l’església de Santa Fe de Calonge de Segarra

26

El passat divendres 23 de març el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, va visitar Calonge de Segarra per a lliurar a l’alcalde el projecte de restauració de l’església de Santa Fe de Calonge de Segarra.

El projecte executiu de la restauració de l’església de Santa Fe de Calonge de Segarra ha estat realitzat per la Diputació de Barcelona, a petició de l’Ajuntament de Calonge de Segarra. El document preveu, com a criteri general, actuacions de caràcter puntual que retornin la seva dignitat al temple, consolidant i restaurant les seves fàbriques i revestiments de coberta a l’exterior i completant, adequant i restaurant les parts inacabades interiors. La intervenció possibilitarà de nou l’ús de l’església i una lectura més tranquil·la i clara del monument. El pressupost del projecte executiu, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, és de 146.000 euros, i compren les principals unitats d’obra com són la pavimentació interior, la millora de la funcionalitat del cancell d’entrada, la restitució d’alguns ornaments barrocs perduts i la recuperació de les finestres romàniques, del portal barroc i de les arcades de les capelles laterals del absis.

En general, l’edifici presenta un bon estat de conservació i és estructuralment sòlid, però les obres inacabades van deixar a l’interior diferents zones amb paraments sense restaurar o falta d’acabats.

L’església de Santa Fe de Calonge té els seus orígens al 1040, està situada al bell mig del petit nucli de Calonge, als peus del castell enrunat, entre els edificis de la rectoria a llevant i la Casa del Mestre a ponent. D’estil romànic tardà, amb reformes d’estil barroc al segle XVIII, l’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, BCIL.

L’església té una sola nau molt esvelta, amb presbiteri de planta quadrada i torre del campanar de base hexagonal, situat sobre la cúpula del creuer. Als anys 90 es van iniciar uns treballs de consolidació i restauració que van quedar inacabats, deixant una imatge interior molt poc harmònica fins el dia d’avui.