18.4 C
Igualada
Dimecres, maig 25, 2022

L’enrenou de la plusvàlua municipal

Xavier Llopart
Assessor immobiliari a Grup Carles Immobiliaris

Abans de vendre un immoble, cal fer primer els números. Si comprar un pis comporta despeses, vendre’l també pot comportar-les, i sovint són elevades. Una de les possibles despeses és la plusvàlua municipal, una font constant de consultes, darrerament.

Fins fa ben poc, era un impost basat en la ficció que el valor del sòl es va incrementant amb el temps (el totxo no baixa mai, us sona?) i que, per tant, com més temps fa que ets propietari d’un immoble, més has de pagar. Una fórmula relativament senzilla de càlcul, però totalment injusta i desconnectada de la realitat.

L’esclat de la bombolla immobiliària va deixar clar que els preus de l’immobiliari també poden baixar, i no tenia sentit pagar aquest impost si s’havia patit una pèrdua econòmica.

Les reclamacions judicials van portar a l’anul·lació de l’impost i a la confecció d’un de nou a corre-cuita. Com molt sovint passa, les coses fetes amb presses són pedaços, i ja veurem quant de temps durarà l’actual configuració.

Ara mateix pots triar dues formes de fer el càlcul. El pots fer segons el benefici real que ha suposat la venda (que ja tributa també a la renda), o acollir-te a una fórmula objectiva segons el valor cadastral. Et deixen triar la que sigui més beneficiosa.

La conseqüència més immediata serà l’impacte als pressupostos municipals (es calcula que la plusvàlua aporta uns 4.000 milions d’euros), i és que afrontar correctament el finançament dels Ajuntaments hauria de ser l’objectiu, i sembla que aquesta nova normativa simplement és una pilotada endavant que haurà de resoldre qui vingui.

Mentrestant, el contribuent està una mica millor del que estava, però amb la sensació que es fa un pedaç rere un altre, i amb la inseguretat jurídica que sovint afecta el sector immobiliari. Esperarem a la propera anul·lació/modificació de l’impost, a veure què ens depara.

Compartir
Xavier Llopart
Assessor immobiliari a Grup Carles Immobiliaris

Més notícies

Últimes notícies

Poble Actiu critica la falta de compromís per fer front a la segregació escolar

El gener de 2020, mesos abans de l’inici de la pandèmia, es va realitzar la primera trobada  de la “Comissió per l’equitat educativa a...

Crema intencionada de diversos contenidors a Vilanova

Aquests dilluns a tres quarts d'una de la matinada, els Bombers i la Policia Local de Vilanova del Camí van haver d'actuar davant d'un...

Marc Castells denuncia unes pintades que l’amenacen de mort

El passatge que uneix la Rambla Sant Isidre amb el Carrer Nou s'ha despertat aquest matí amb unes pintades amaneçadores cap a l'alcalde d'Igualada,...

Quatre detinguts per diversos robatoris a l’interior de vehicles

Els Mossos d'Esquadra van detenir entre el 18 i el 19 de maig tres homes i una dona, d’entre 23 i 29 anys, com...

La Torre de Claramunt no pavimentarà el camí del Xaró després de consultar-ho amb els veïns

Els veïns i veïnes del Xaró han decidit a través d’una enquesta popular que no es pavimenti el camí que uneix el nucli del...
Compartir