La jornada d’Aviació Adaptada torna a ser un èxit
L

4 d'octubre de 2022

L’aeròdrom d’Igualada-Òdena va acollir aquest dissabte 1 d’octubre a desenes de persones amb algun tipus de discapacitat, als seus acompanyants i al públic en general. En total, van volar 130 persones amb discapacitat, van participar 25 avionetes i més de 100 voluntaris/es.

Com a novetat, enguany s’ha instal·lat una pantalla gegant a través de la qual, el públic podia seguir el que passava a diferents punts de l’aeròdrom; a dins les avionetes, als punts d’enlairament i aterratge, a la zona de bar, a l’escenari… Aquesta iniciativa ha estat molt ben valorada ja que ha permès, entre altres coses, que els familiars, acompanyants i públic en general poguessin veure als usuaris i usuàries gaudint del plaer de volar.

L’organització ha fet un pas més endavant en aquesta cinquena edició amb la introducció de moltes millores tecnològiques. A banda de la gravació de l’esdeveniment amb vuit càmeres a dins les avionetes, dos drons, dos càmeres fixes i dos càmeres més terrestres mòbils, ha gestionat tot el registre d’usuaris/es a través d’una aplicació mòbil que permetia gestionar i controlar les necessitats de cada persona amb discapacitat. A més a més, també han habilitat una aplicació mòbil per als pilots que permetia seguir la trajectòria de totes les avionetes en temps real.

Aviació Adaptada té l’objectiu d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar sense obstacles, barreres… i gaudir del paisatge a vista d’ocell. L’entitat sense ànim de lucre organitzadora, Aviació Adaptada, lluita per una accessibilitat universal on tothom pugui tenir les mateixes oportunitats i sobretot que les persones amb discapacitat puguin gaudir de les mateixes oportunitats dintre del mon de l’esport i de l’oci, vivint noves sensacions i empoderant-les. Aquesta jornada no només serveix per volar sinó que és un dia per i per a les persones amb discapacitat, en un espai poc comú, adaptat per a aquest dia i amb activitats i menjar comunitari on unes 100 persones voluntàries vetllen perquè sigui tot el millor possible i gaudeixin d’un dia inoblidable amb els seus familiars i amistats.

Una Jornada per a tothom
Els protagonistes del dia han estat les persones amb discapacitat però la jornada ha estat pensada per a tothom. Familiars, amistats i públic en general han pogut gaudir de l’espectacle de veure aterrar i enlairar-se avionetes constantment, d’activitats per a nens i nenes relacionades amb el món de l’aviació i/o la discapacitat, de servei de bar durant tot el dia, d’un simulador de vol, de l’ambientació d’un speaker que durant tota la jornada ha amenitzat la trobada i d’una fideuà popular per a tothom.

L’entitat segueix caminant cap a la internacionalització que l’any passat va engegar, un camí que pretén donar a conèixer el projecte i fer-lo arribar més enllà de les nostres fronteres. Així, enguany la jornada va comptar de nou amb un participant molt especial. Es tracta del pilot i bioquímic Philippe Carette, col·laborador de la Universitat d’Enginyeria Aeronàutica i Aeroespacial de Toulousse ISAE-SUPAERO, on està liderant un projecte d’adaptació universal desenvolupant un exoesquelet que serà capaç de moure les cames de persones sense mobilitat per a pilotar avions. Carette, que es mou en cadira de rodes, va arribar volant des de França amb el seu avió MCR4S de quatre places adaptat amb una adaptació dissenyada per ell.

Un projecte solidari amb el voluntariat com a protagonista
L’activitat és una iniciativa de l’associació Aviació Adaptada i compta amb la col·laboració estreta de l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament d’Òdena, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, Federació Aèria Catalana, el Consorci de l’Aeròdrom d’Igualada – Òdena i el grup Àuria.

A més, s’hi han abocat desinteressadament i molt activament empreses i entitats de la comarca i fora de la comarca, un total de més de 100 persones voluntàries que faran possible que la jornada es pugui realitzar, entre ells i elles professionals fisioterapeutes, pilots, controladors aeris, psicòlegs i persones anònimes que realitzaran tasques de suport logístic a la zona del bar, pàrquing, tallers, muntatge…

La Jornada d’Aviació Adaptada ha trobat a la comarca de l’Anoia, el suport del teixit social, administratiu i empresarial que han destinat esforços i tot tipus de recursos per aconseguir que l’aeròdrom d’Igualada-Òdena sigui la seu d’un projecte que encaixa amb la projecció de la infraestructura i la sensibilitat i generositat del territori.

L’administració ha estat molt a prop del projecte, així, Aeroports de Catalunya, Federació Catalana Aèria, Ajuntament d’Igualada, Ajuntament d’Òdena, Consell Comarca, Consorci de l’Aeròdrom d’Igualada Òdena l i Grup Àuria recolzen de manera molt directa tota la producció de l’esdeveniment, dedicant recursos econòmics i humans.

D’altra banda, cal destacar el suport d’altres entitats i empreses que s’han fet seu també el projecte i s’hi han abocat de manera desinteressada com Masats Transport, ONCE, Excavacions Anoia, Gràfiques Pons, Volotea, Ultramàgic, Mirallestres, Cuetara, cafès MameSam, Aigua Sant Aniol, Nacex, Aircatfly, Grafiks, Club de Vol a Vela Igualada-Òdena, Aeroclub de Reus, Aeroclub de Catalunya, Aeroclub Anoia, Las Sillas Voladoras, Paellas Papitu, Ràdio Sala, Institut Guttmann, Fundació Step by Step, Iguana, Cuetara,  Punt Taronja i Travel Expererience.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta