Ahir diumenge es va dur a terme la gala de lliurament de la 24a edició dels Premis Ciutat d’Igualada, en un acte amenitzat pel Quartet Altimira i en què la ciutat fa reconeixement al món cultural, de l’art, la recerca i el compromís social. La cerimònia va comptar en aquesta ocasió amb la presència de les delegacions de ciutats agermanades amb Igualada, concretament de Lecco (Itàlia) i Aksacovo (Bulgària).
El regidor de Promoció Cultura i Relacions Institucionals, Pere Camps, va obrir l’acte amb un parlament en què va posar en valor el paper transformador de la cultura i que va donar pas a lliurament dels diversos certàmens que formen part del cartell dels Ciutat d’Igualada.
El Premi Paquita Madriguera de composició musical, que recorda la pianista i compositora que va néixer a Igualada, va ser declarat desert, en considerar-se que no hi havia cap obra amb prou entitat per ser mereixedora del premi, segons el criteri del jurat.
El Premi de Disseny, que porta el nom de Gaspar Camps, té per objectiu reconèixer el talent dins del món del disseny en els seus diferents àmbits. Aquest any se centrava en el disseny gràfic, en els seus tres grans àmbits: editorial, packaging i treballs d’identitat visual corporativa. Es tracta d’un premi que compta amb el suport de l’entitat Disseny Igualada i de l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps. El premi està dotat amb el guardó Ciutat d’Igualada i 1.350 €, i va ser atorgat a l’Estudi Quartada, format per Pau Parcerias, Mariona Pujol, Albert Soler i Albert Vendrell, pel projecte Cartelleria del barri de Xauxa.
El Premi d’Art Digital Jaume Graells, impulsat pel Centre Informàtic de l’Anoia, CEINA i l’Ajuntament, es va lliurar a Antonio Lorente, per l’obra Almas.
El Premi Joan Llacuna de Poesia, que compta amb el suport de l’Ateneu Igualadí i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, va anar a parar a Josep Plana Aspachs, que signa les seves obres com a Josep Plasaspachs, pel poemari Porus Gebrats.
El Premi de Fotografia Procopi Llucià, que recorda la figura d’un dels fundadors de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada l’any 1929, compta amb el suport organitzatiu de l’AFI i, després d’examinar les 38 obres a concurs, es va atorgar el segon premi a Jordi Ventura Carbó, per la col·lecció “Benarés”, i el primer premi, al fotògraf igualadí Manel Caballé, per la col·lecció “Parets industrials”, que arran de la distinció, participarà amb una exposició monogràfica en el festival de fotografia Fineart, que tindrà lloc a Igualada del 21 de febrer al 15 de març de 2020. Les obres presentades al Procopi Llucià es poden veure fins al dia 8 de desembre a la sala B de l’Agrupació Fotogràfica, a la plaça de la Creu, 18.
El Premi d’Investigació Jaume Caresmar compta amb el suport del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i la col·laboració del Centre d’Estudis Antoni de Campmany de la Universitat de Barcelona, es va atorgar el premi al treball d’investigació: “Seguint el fil de la primera experiència separatista igualadina: L’Esquerra Catalana d’Igualada (1923), de l’autor igualadí Joan Domingo Caballol.
El Premi del Compromís Social i Cívic Mossèn Còdol s’organitza conjuntament amb la Fundació Sant Crist d’Igualada, amb l’objectiu de promoure i reconèixer la feina realitzada per persones, entitats i organitzacions compromeses amb els valors socials i les actituds cíviques. El premi va ser per Salut Mental Catalunya-Anoia, entitat sense ànim de lucre que treballa per orientar i donar suport a les famílies que, davant la malaltia mental, es troben aïllades.
El darrer dels premis concedits va ser el Premi d’Honor Ciutat d’Igualada, creat per reconèixer la trajectòria de persones de diferents àmbits culturals, bé sigui de pensament, de recerca, social, intel·lectual o educatiu. El premi va recaure ex aequo en Josep Elias i Farré, periodista i difusor del món circ i la cultura popular en general, i Pepita Jorba i Carles, professora i gran pedagoga musical. El guardó el va lliurar l’alcalde de la ciutat.
Una de les parts més emotives de l’acte va ser el record als protagonistes de la cultura de casa nostra que ens han deixat durant el darrer any. L’homenatge va ser per a Magí Puig i Gubern, un gran actiu cultural, i un apassionat del barri del Rec i del coneixement de l’ofici d’adober. També es va recordar la figura de Josep Ramon Gumà, exregidor de cultura que va morir el novembre de 2018, un referent sense el qual no es pot entendre la cultura festiva i popular d’Igualada. I el darrer homenatjat va ser l’artista visual Jordi Fulla, nascut a Igualada, i l’obra del qual ha transcendit l’àmbit local, amb una gran repercussió internacional.
La part final de l’acte va ser incloure un parlament a càrrec de l’alcalde, Marc Castells, que va destacar que la cultura és un gran instrument per combatre el totalitarisme, la xenofòbia i la insolidaritat. També va subratllar que “els premis porten el nom de la ciutat, perquè és la ciutat qui fa aquest reconeixement al món cultural, de l’art, la recerca i el compromís social”. I va afegir que “avui, en aquest acte, és un d’aquells dies en què la ciutat s’agrada; ens agrada aquesta Igualada que reconeix i potencia el talent, la constància i la feina ben feta”. L’alcalde va finalitzar afirmant que “els premis són sempre un reconeixement i alhora un estímul; per als qui recullen els guardons i, també, per a la ciutat”.
Les paraules de l’alcalde van donar pas a la darrera intervenció del Quartet Altimira, que va interpretar de “El cant dels ocells”, en homenatge als presos polítics i exiliats, abans que la protocol·lària foto de grup amb els guanyadors i els organitzadors posés el punt final a la cerimònia.