Genar Esteve Gatnau, farmacèutic i tècnic en Ortopèdia: “La nostra farmàcia està compromesa en cuidar de la salut dels nostres pacients i de la seva família”
G

12 d'abril de 2020

Sóc Genar Esteve, d’Agramunt. Tinc 25 anys i sóc Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia. Tant el meu germà com jo som farmacèutics, seguint els passos del nostre pare. Fa sis anys vam obrir la nostra Farmàcia a Les Comes on ens sentim com a casa. Actualment alterno la feina a Igualada amb la titularitat de la meva pròpia Farmàcia a Collbató.

Us ve gent demanant medicació de protecció pel coronavirus? Amb recepta?
Sí, molta. Al llarg d’aquests dies hem anat veient l’evolució de la malaltia a través de modificacions en les pautes de medicació de molts dels nostres pacients. Totes les prescripcions eren de facultatius tot i que també molta gent ha intentat aconseguir tractaments seguint consells d’internet, els quals evidentment, no els hem dispensat.

Com aneu d’estoc de medicaments. Se serveixen amb normalitat?
Davant l’arribada de la COVID-19 els magatzems majoristes han regulat de manera exitosa la gestió de medicaments i tan sols limiten el nombre d’unitats d’alguns productes. Tot i així, Espanya des de fa uns mesos pateix un desproveïment sense precedents de més de 200 medicaments.

Teniu molta medicació per la gent afectada pel coronavirus?
Les pautes de medicació per tractar el coronavirus són diverses i van canviant fins que s’estableixi un tractament. Tot i això, atenent a que presenta simptomatologia similar a una grip, els medicaments emprats són comuns i en disposem amb normalitat.

Hi ha medicació que s’ha de demanar amb antelació?
Atenent a la regulació dels medicaments per part dels majoristes, algun d’ells requereixen de protocols que poden tenir una durada de varis dies, fet que permet tenir un major control i establir un millor ús sobre les molècules més demandades.

Com funciona el tema de les receptes? Ara els pacients han d’anar igualment al metge perquè els les facin o teniu un sistema més ràpid i no s’ha de desplaçar ni saturar la sanitat?
Davant de la situació, la resposta del sistema de recepta electrònica ha estat molt eficient i resolutiva. Així doncs, permet dispensar plans de medicació vigents e inclús caducats en alguns casos a través de la targeta sanitària del pacient. A part, la via telefònica s’ha agilitzat per no saturar la sanitat i els metges carreguen les medicacions sense necessitat d’anar al metge.

És veritat que perquè us serveixin segons quins materials molt necessaris ara en el moment en què vivim (mascaretes, gels per les mans…) els laboratoris us obliguen a comprar estocs d’altres productes que potser no demanaríeu? S’aprofiten de la situació?
La situació és molt complexa doncs els proveïdors habituals no disposen de productes i hem de fer mans i mànigues per aconseguir els productes de primera necessitat. Això, sumat que s’han requisat partides de certs productes, ha generat un escenari idíl·lic per a nous operadors que poden disposar dels productes a preus extraordinàriament elevats. Aquesta situació genera perjudicis per als ciutadans i queixes dels farmacèutics que ens sentim víctimes de pràctiques irregulars per tercers que poden arribar a generar dubtes sobre la nostra ètica i responsabilitat.

Els gels, les mascaretes, el paracetamol o gelocatils… han pujat de preu arrel del problema de la COVID-19?
Tot el que són medicaments i productes sanitaris mantenen el seu preu, doncs estan regulats. Ara bé, els principals productes de primera necessitat davant la situació (gels, mascaretes, termòmetres, guants…) han sofert un augment substancial. Arrel d’això l’Organització Farmacèutica Col·legial ha denunciat que el conjunt de farmàcies esta sent víctima de practiques d’especulació per part de nous proveïdors que normalment no operen al canal farmacèutic i ha sol·licitat a Sanitat que intervingui temporalment els preus d’aquest tipus de productes que no són ni medicaments ni productes sanitaris.

S’han produït atracaments a farmàcies, teniu més por? Us sentiu segurs? Heu pres mesures especials?
Ens sentim segurs, perquè a la nostra farmàcia disposem de sistemes de seguretat per a que així sigui. No obstant, el fet d’estar oberts al públic ha esdevingut problema en algunes farmàcies properes a la nostra, fet que lamentem i desitgem no es repeteixi.

Creieu que és eficient que la gent hagi de fer cues al carrer per no encomanar-se?
Tot el que sigui evitar acumulació de persones en un mateix espai i mantenir distàncies ajudarà a reduir les possibilitats de contagi. Així doncs, depenent de l’espai disponible en cada cas s’ha de procurar fer el màxim. Nosaltres hem establert un circuit de circulació intern que ens permet garantir la seguretat de tothom.

La farmàcia és l’establiment sanitari que sempre ens és més proper. Sentiu que en la situació actual ho continueu sent? Us fan consultes de com prevenir els contagis?
Més que mai. Som la primera línia de consulta ciutadana davant la majoria de les situacions que requereixen intervenció sanitària. Per tant, aquests dies hem rebut consultes molt diverses tant de manera presencial com telefònica.

Aquesta crisi actual ha canviat els hàbits de compra dels altres productes que es comercialitzen a les farmàcies?
Encara és aviat per determinar la incidència dels possibles canvis que puguin esdevenir en quant a conductes i hàbits. Creiem que el que sí es valorarà és l’actuació dels professionals sanitaris a tots els nivells.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta