3 de març de 2019

Francisco Villar: “La petanca és un esport per a totes les edats i molt adequat a les persones grans”

Soc nascut a Càceres i visc a Igualada des dels cinc anys. He treballat a la indústria tèxtil igualadina tota la meva vida laboral. Soc president del Club Petanca Fàtima que aquest any hem guanyat el campionat de Catalunya a la nostra categoria, perdent només un dels vint partits que hem jugat. La petanca és un esport per a totes les edats i és molt recomanable per a les persones grans. A banda de ser una activitat física, és també una activitat social.

Quan es funda el Club Petanca Fàtima?
El vàrem fundar l’any 1989, però ja feia anys que jugàvem a la petanca en unes petites pistes que teníem al barri de Fàtima, situades entre els dos torrents. A partir de la construcció del Parc de Valldaura i a la consolidació del terreny, l’Ajuntament va construir les pistes actuals que ens permeten celebrar-hi tornejos i campionats federats.

Tenir unes instal·lacions tan competents us ajuda a tenir més socis?
Tot ajuda. Els matins venen a jugar majoritàriament els veïns de Fàtima i a les tardes ve gent de tota la ciutat. Els socis són majoritàriament del barri i del conjunt d’Igualada. Les pistes ens permeten que puguin venir a jugar clubs d’altres indrets de Catalunya. Els dimecres fem una “melee” on hi participen clubs de tota la demarcació de Barcelona.

Quants jugadors federats teniu?
Vint. Per participar en campionats hem de ser un mínim de dotze jugadors més tres per fer canvis. Els partits es juguen amb quatre tripletes de jugadors i es juguen setze rondes.

Qui fa les alineacions?
Hi ha un jugador que és el delegat. Ho consulta amb un altre jugador i decideixen que si algun està una mica més fluix aquell dia, el substitueixen per un altre.

En un partit de Campionat hi ha moltes discussions?
Mai. Hi ha més tensió en partides amistoses entre amics. En competició hi ha molt fair play i es juga concentrat en fer-ho bé i no en discutir la jugada. Normalment jugues amb persones que no coneixes gaire i, no goses a dir impertinències. A més de cada partit de campionat s’aixequen actes que van a la Federació i si hi ha alguna cosa a reclamar es pot deixar per escrit, però això no passa mai.

La petanca és un esport per a persones grans?
És molt adequat per a les persones grans, però és un esport per a totes les edats. Precisament a Fàtima tenim uns equips bastant joves. La majoria de jugadors no arriben a quaranta anys. Home! Jo soc el més gran i encara jugo. De fet fa més de quaranta anys que jugo a la petanca.

Aquest any heu guanyat la lliga de 4a. Divisió i la temporada vinent jugareu a tercera. A què us obliga el canvi de categoria?
A pagar més cara la llicència de jugador i a viatjar més lluny per als partits del Campionat.

Què costa la quota de soci?
Sis euros l’any els jubilats i deu els altres, Tenim cent sis socis i estem oberts a tothom que vulgui. Ens financem amb una petita subvenció de l’ajuntament d’Igualada -300 euros- que ens serveix per a l’assegurança anyal. També ens financem amb el bar, els sortejos que fem i les festes.

Des de quan és president?
Des de fa nou anys que l’assemblea em va elegir.

On hi ha els millors jugadors de Catalunya?
No ho sé, però a Vilanova del Camí, el club Santa Lucia, juga a primera divisió. Vol dir que són molt bons.

Com es fa per jugar més bé?
Jugant amb persones que en saben més que tu.

Hi ha molts materials diferents en boles de petanca?
Hi ha moltes boles diferents i dimensions adequades a la forma que vulguis jugar, si ets punter fas servir boles petites i pesants i si ets picador utilitzes boles més grans. Hi ha grups de tres boles i un bolig des de quaranta euros fins a conjunts de més de dos-cents.

Al vostre camps s’hi pot jugar sempre?
És un parc públic i tothom hi pot jugar…. però si hi ha competició tenim preferència nosaltres.

Quins objectius teniu per a la propera temporada?
Guanyar tants partits com sigui possible i pujar de categoria. Sobretot perquè l’ajuntament d’Igualada s’ha compromès a ampliar i millorar les instal·lacions del parc de Valldaura.

Jaume Singla

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: