28 de desembre de 2018

Especial Patge Faruk: El dia de l’arribada

El Patge Faruk va arribar a Igualada l’any 1943, però la seva arribada no va ser pública. Venia només per parlar amb els nens i nenes a través de les ones de la ràdio: “…Vosaltres no us heu adonat, estimats nens, però la veritat és que hem estat presents a l’arribada del patge Faruk que tots els anys, per aquests dies us dirigeix la paraula oferint-vos els seus valuosos consells. Ve muntat sobre un cavall blanc, la seva muntura de domàs, les seves brides de seda, els seus estreps d’or…” (de la traducció de l’article de “Clarion” del Diario de Igualada del 31 de desembre de 1948).

El Patge Faruk no es va presentar públicament davant del públic igualadí fins el dia 27 de desembre, de 1950: En la seva edició del dia 23 de desembre de 1950, al Diario de Igualada va sortir-hi publicada la següent notícia: “…El próximo miércoles, a las 8 de la noche llegará, procedente de Oriente, el amigo de los niños de Igualada: El Paje Faruk. Será recibido por la Comisión Organizadora de la Cabalgata, con banda de música, frente al pasaje del Centro Nacional. Por deseo expreso del Paje Faruk, se invita especialmente a todos los niños y niñas de Igualada a la recepción y al saludo que el Paje les dirigirá en el salón teatro del Centro Nacional…”

Aquesta primera aparició pública del Patge Faruk va tenir lloc quan es complien 51 anys de l’arribada dels Reis Melcior, Gaspar i Baltasar a la nostra ciutat.

“…En el Centro Nacional, la noche del miércoles, los niños de Igualada rubricaron, de forma simpática y cariñosa su sentimiento de fervor y devoción por sus Majestades de Oriente, representados por el popular Paje Faruk y sus dos atléticos acompañantes. Y en honor a la verdad, digamos que no solamente los niños sintieron el escalofrío de emoción, ya que los mayores, ricos y pobres, en cordial unión, sintieron palpitar con un poquitín más de fuerza sus corazones al ver la explosión de inmensa de ingenuidad y sencillez que acompañó al Paje Faruk en su llegada…” (Diario de Igualada, 30 de desembre de 1950).

Durant els primers anys, el Patge Faruk no arribava sempre el dia 28 de desembre, tal com succeeix actualment. Durant més d’una dècada ho feia el dia 27, fos quin fos el dia de la setmana, excepte si aquest queia en diumenge. Aleshores, arribava el dia 28. L’explicació d’aquest fet la trobem en què durant aquells anys, una de les distraccions més grans dels igualadins era el cinema. Per això, si el dia de l’arribada del Patge Faruk s’esqueia en diumenge, per no haver de suspendre la sessió que tenia lloc al “Centro Nacional” [com es coneixia llavors el Teatre de l’Ateneu], es traslladava al dia següent.
Cal destacar que l’any 1953, ho va fer el dia 28, (dilluns), i en aquella ocasió la seva arribada fou per primer cop acompanyada pels compassos de la música del nou himne, l’Himne del Patge Faruk, que va compondre el mestre Joan Just.

Uns anys més tard, concretament a partir del 1960, es va regular la seva arribada al dia 28, però si s’esqueia en diumenge, arribava el dia 27.

El Patge Faruk arribava al Centro Nacional, més endavant Ateneu Igualadí, fins l’any 1980. A partir del 1981 i fins el 1989 ho feia també al Centre Mercantil degut a les normes de seguretat existents pel que fa a la limitació dels aforaments.
L’any 1990 va ser el primer en què va arribar al poliesportiu de Les Comes.

Una característica que s’ha mantingut durant tots els anys és que l’emissari de Ses Majestats ha arribat en cotxe descobert i acompanyat de patges motoritzats.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: