Josep Parera (CiU) és l’alcalde de la Llacuna des del 2000 i aquesta setmana el municipi viu la seva Festa Major, amb el lema «Aquest estiu no cal anar lluny». La Llacuna és un dels territoris de la comarca amb més ofertes culturals pel que fa a les rutes i paratges naturals, a més compta amb una llarga llista de cases rurals per passar-hi uns dies allunyat de la ciutat. D’això en parlem amb ell, per saber què fan per potenciar el turisme rural i sobre què ens espera en aquesta Festa Major.
Quin balanç fa del segon any de mandat en un consistori format per 4 regidors seus i els 3 de Junts per la Llacuna?
És una experiència més nova, perquè hem convidat a Junts per la Llacuna que participés en el govern i fins ara no hi ha res a dir, al contrari, estem tots predisposats. Crec que formem un equip prou important per tirar la Llacuna endavant.
Heu innovat el web i oferiu també un espai de Govern Obert i Transparència, heu rebut bon feedback dels llacunencs?
En aquest mandat vam posar dins dels nostres objectius fer una difusió de molta transparència. Hem contractat una professional la qual ho porta molt bé i a partir d’aquí està ben acceptada i ben recollida per tots els llacunencs i llacunenques. I no sols del nostre poble, també per part de la gent de fora que s’interessa per la Llacuna. Allà s’informa de tot, dels plens, dels esdeveniments, del que fem, de les innovacions… i amb la llei de transparència som oberts, no tenim res a amagar. Tothom pot preguntar en quin estat està el govern, tothom pot fer tot tipus de suggeriments. A més, entre finals d’agost i principis de setembre farem un acte obert a tothom, participatiu, en el qual informarem a tot el poble de què s’ha fet i del que queda per fer.
La Llacuna és un dels pobles de la comarca amb més cases rurals, com és?
El motor econòmic de la Llacuna és el turisme i això no em cansaré de dir-ho. Naturalment, hem hagut d’adequar el poble en el sentit que els visitants quan vinguin s’hi sentin bé i s’hi trobin a gust. Això també ha convidat al fet que algunes famílies han apostat per fer o construir una casa de turisme rural, amb un nivell bastant alt de comoditats i de serveis. Puc dir que entre totes les cases que hi ha tenim una ocupació d’entre 150 i 170 turistes cada setmana, això és bo pels restauradors, pels botiguers i per tot el que la Llacuna pot oferir. Algunes cases tenen nivell bastant elevat quant a comoditat, però totes tenen el seu atractiu. Pel que fa a l’oferta turística, també tenim el càmping Vilademàger, que és l’únic càmping que hi ha a l’Anoia i voltants.
Quines activitats poden fer els visitants?
En aquest sentit, la Llacuna té una oficina d’Informació i Turisme que l’any passat la vam estrenar en un nou lloc, al mig del carrer Major. Hi ha una persona que informa de tot el que els pot interessar, de quins restaurants poden menjar, en quines botigues poden comprar, quines rutes i què es pot visitar. Per visitar tenim el castell de Vilademàger que és fantàstic, el convent cistercenc – que ara estem intentant recuperar fent-hi excavacions -, també tenim l’arbre mil·lenari del roure d’Ancosa, hi ha infinitat de fonts, hi ha unes rutes totes senyalitzades fantàstiques, tot en plena natura. La gastronomia també és un bon reclam amb els seus embotits i formatges, juntament amb els vins d’alçada. Hi ha gent que ve expressament a comprar aquests derivats del porc, som referència gràcies als productors que tenim aquí. També des de fa un parell d’anys tenim uns joves que es dediquen a l’elaboració del formatge d’Ancosa.
En aquest sentit, la Llacuna aposta bastant en la recerca arqueològica, ara de fet hem fet un camp de treball. Aquest camp de treball fet al poblat ibèric, cada any venen uns arqueòlegs amb uns voluntaris que també els convidem perquè la seva estada sigui gratuïta i facin les recerques arqueològiques en aquest poblat ibèric. En conjunt, hi ha tantes coses per visitar que podríem omplir tota aquesta pàgina.
Què feu per potenciar-les?
L’Ajuntament es compromet, any rere any, a consolidar aquests camps de treball, perquè cada vegada s’estan trobant més espais per explorar. Tampoc ens oblidem del propi nucli amb encant que tenim, amb tot l’entorn empedrat, la plaça Major està porticada, des de l’Ajuntament fem un esforç gran per quan es facin obres s’intenti recuperar la pedra que en segons quines façanes ha quedat amagada. En aquesta línia, ara fa poc l’Ajuntament de la Llacuna conjuntament amb el Consell Comarcal, han fet uns editables que és un mapa del municipi dibuixat amb una descripció dels espais.
[publicitat]
L’objectiu és convertir la Llacuna en la referència a l’Anoia com a destí turístic de qualitat i tranquil·litat?
La Llacuna és diferent en tots els aspectes a tots els altres pobles de la zona, hi has d’anar expressament. No està en una carretera que ve de pas, però arribar-hi a través d’aquesta carretera que tenim de pujada i corbes té el seu encant. Estem treballant en això, que tingui aquest encant reconegut per tothom.
Ja ho has dit, el turisme ha de ser el principal motor econòmic de la Llacuna.
Sens dubte, i cada vegada més. Des de l’Ajuntament tot l’estiu estem fent concerts, actes públics gratuïts a la plaça, així els visitants s’hi senten còmodes. De fet aquest dimecres vam tenir l’actuació d’una orquestra anglesa.
La Llacuna aposta cap al servei de recollida d’escombraries porta a porta?
La Llacuna estem mancomunats amb Carme, Capellades i Vallbona, de fet jo en sóc el president d’aquesta mancomunitat. Però a la Llacuna no hem cregut oportú agrupant-se amb el Consell Comarcal de l’Anoia per portar a terme el porta a porta. Tenim una població molt repartida, tenim una població que és molt variable, els cap de setmana hi tenim gent, però de dilluns a divendres el poble està més buit, ho vam analitzar. No descartem portar-ho a terme, però en aquest moment encara no ho trobem oportú, ens sortia complicat econòmicament. Veurem com funciona l’experiència en els pobles que ho faran, és el futur, però ja ens arribarà el moment que ho trobarem adient.
Aquest cap de setmana toca Festa Major, quines novetats incorpora?
És una Festa Major molt participativa, tenim moltes associacions que participen. Hi ha infinitat d’actes cada dia, des de divendres fins dimarts, i tots els actes són gratuïts. L’Ajuntament fa un esforç perquè sigui molt participativa. També és una setmana bona la primera d’agost perquè hi ha molta gent de fora.
L’alcalde la Llacuna permetrà que es posin les urnes el pròxim 1 d’octubre?
Som un municipi adherit a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), per tant, en el seu moment jo no tinc perquè no posar les urnes. Ara bé, poden passar moltes coses. Són uns moments delicats. La voluntat d’aquest Ajuntament és posar les urnes perquè tots els llacunencs puguin expressar el seu vot democràticament.