8.2 C
Igualada
Dissabte, 2 desembre 2023

Un article de

El teatre, la música i la vida de ‘Qui ets?’, de Màrius Serra, aquest diumenge a l’Ateneu
E

Publicitat

Demà diumenge a les 7 de la tarda, arriba al Teatre Municipal l’Ateneu Qui ets?. L’espectacle es basa en l’obra narrativa Quiet, de Màrius Serra, publicada per primer cop el 2008. Aquesta adaptació teatral, escrita pel mateix autor, està dirigida per Joan Arqué i interpretada per Òscar Muñoz, Roger Julià i la igualadina Judit Farrés, que es posen a la pell de Màrius Serra o de qualsevol pare o mare amb un fill amb paràlisi cerebral. L’espectacle és una producció de Velvet Events i Hause &Richman. Al final de la funció hi haurà un col·loqui amb la companyia.

Un espectacle ple de llum i veritats
Qui ets? no és un drama, sinó un espectacle ple de llum, música en directe i veritats. El Llullu, nascut amb paràlisi cerebral, ha d’anar amb cadira de rodes i mai no podrà caminar. En un càmping de l’Empordà on passen uns dies en família, el seu pare es queda embadalit veient com corre el cosí del Llullu i té un somni: algun dia veurà córrer el fill. Acompanyat de la mare i la germana, passejaran el Llullu per tot el món, d’Itàlia a Hawaii, atraient les mirades de persones molt diferents. Fins que un dia, el somni es farà realitat.

Màrius Serra explica que va publicar Quiet quan en Llullu tenia 8 anys: “El 14 de juny de 2009 en vam fer una lectura pública il·lustrada amb música en el marc del concert benèfic Mou-te pels Quiets. Aquell mateix vespre alguns dels actors amics que hi van participar ja em van parlar de la força dramàtica de les escenes que llegien. El concert va omplir la sala gran de l’Auditori i va acabar amb una versió de L’home estàtic interpretada a cappella per Pau Riba i Sergi López, amb el Llullu dalt de l’escenari.

Poques setmanes després, el 24 de juliol, el Llullu ens va deixar. Després del dol, vaig continuar fent lectures de fragments de Quiet en llocs molt diversos i davant de públics molt diferents. De primer, només llegia, però de mica en mica vaig començar a explicar els episodis més significatius del llibre, cada cop més dramatitzats, i al final vaig pensar que n’havia de fer una versió teatral que visibilitzés aquests éssers sovint invisibles, els quiets, que et permeten descobrir qui ets”.

Ara l’obra s’ha convertit en un espectacle teatral i musical que s’ha pogut veure, entre altres, al Teatre Lliure i el Teatre Almeria de Barcelona. El director i els intèrprets l’han convertit en un delicat exercici d’empatia. L’ha dirigit en Joan Arqué que ens parla del teatre i de l’obra com a eina i com a vehicle de transmissió: “Emocional, sexual, emotiva o reflexiva. O tot això junt amb la voluntat de voler compartir aquest homenatge a la vida, amb tots vosaltres. Des de la cadira, la nostra i la vostra. La cadira com a objecte i com a subjecte, des de la seva com a protagonista i des de la vostra com a espectants. Narrant i revivint un viatge que dins seu porta amagat el tresor. I el trobem sense necessitat d’arribar al final, ni descobrir cap illa on amagar-lo. El viatge que ens proposa en Màrius, és el tresor… i des d’una cadira el reviurem de nou. Jo em sento afortunat de ser-hi. I…ara…tan sols cal afegir… Gràcies Màrius. Per aquest viatge…tan sols…ja em val la pena”.

Les entrades es poden comprar al Punt de difusió cultural i turística d’Igualada (Sala Municipal d’Exposicions c. Garcia Fossas, 2 -pl. de la Creu) de dimarts a divendres, de 18.30 a 20.30 h. El dissabte, d’11 a 14 i de 18 a 21, i el diumenge, d’11 a 14 h i des d’1 hora abans de la funció a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 18 € i 15 €, amb descomptes per a diversos col·lectius. Els joves de fins a 25 anys podran comprar les entrades a 5 euros, acreditant la seva edat amb el DNI, en una proposta que s’emmarca en la campanya Fins als 25 a cinc. També es poden adquirir en línia a www.teatremunicipalateneu.cat, sense comissions.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies