Eleccions al
parlament de catalunya

El proper Diumenge, 12 de maig 2024 (resultats en temps real, cada 3 minuts, a partir del tancament de les meses)

El sistema “porta a porta” en 22 municipis fa pujar el grau de recollida selectiva al 83%

7 de febrer de 2019

Jordi Puiggròs – La recollida de brossa “porta a porta”, que va començar el passat mes de juliol a 16 municipis i posteriorment a sis més (els de l’Alta Anoia), ha aconseguit passar del 33% al 83% de recollida selectiva, una xifra que la situa en òptimes condicions per a complir amb els requisits de la normativa europea, que entrarà en vigor d’aquí dos anys. El Consell Comarcal n’ha fet aquesta setmana una valoració molt satisfactòria.

Els municipis de la Conca d’Òdena -inclosa Igualada- i els de l’Anoia Sud no segueixen aquest sistema, però hauran de canviar tard o d’hora. “Hi ha unes directives europees que s’hauran de complir, perquè si no és així hi haurà sancions que hauran de pagar els municipis”, deia David Sánchez, conseller de Medi Ambient i alcalde de Jorba.

“Estem complint amb el que marquen les normatives de la Unió Europea, i contribuïm més que mai amb el medi ambient i el reciclatge dels residus, tant que quan tothom faci els deures, els grans abocadors no seran necessaris”, deia el president del Consell Comarcal i alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, en clara referència al macroabocador dels Hostalets, on s’està gestionant una gran ampliació, que ha desencadenat una protesta enèrgica dels municipis de l’entorn.

La recollida PaP arriba a 10.000 habitatges de la comarca, i a una cinquena part de la població. Set mil en nuclis, dos mil en urbanitzacions i mil en àrees tancades rurals.
L’alcalde de la Pobla i vicepresident del Consell, Santi Broch, explicava que en el futur es treballa per a “perfeccionar el servei, reajustar freqüències, calendaris, rutes, o procediments de la recollida”. De moment, a l’estiu, s’augmentarà a un dia més la recollida de la fracció orgànica, entre els mesos de maig i setembre, inclosos.

El 2021 es pagarà segons volum i grau de reciclatge
Broch també va manifestar que un dels objectius finals és que, gràcies al control per xip -que ja existeix- de les escombraries que genera per cada família, s’acabi pagant una taxa municipal d’acord amb el volum de brossa que es generi, i el grau de reciclatge que es faci a cada domicili. “Tenim fixat que a les ordenances fiscals dels 22 municipis, de l’any 2021, es pugui començar a aplicar”.
El Consell recorda que ja des de que es va implantar el PaP, els cubells disposen d’un xip on hi ha les dades de l’usuari, de manera que “es posen les bases per a poder recopilar amb el temps dades que ens donaran eines per a definir els criteris per a implantar una taxa personalitzada segons la generació de residus de cadascú”.

Turisme d’escombraries
El sistema PaP també inclou sancions per aquells que no compleixin, però, de moment, “no se n’ha hagut d’aplicar cap”, va dir Broch. Un dels problemes que s’han detectat és l’anomenat “turisme d’escombraries”, és a dir, abocar les deixalles en un contenidor d’un municipi on no es fa el porta a porta. Segons el Consell Comarcal, Igualada ha detectat un 4% més de deixalles en els darrers mesos, que podrien provenir d’aquesta pràctica.

Important augment de la fracció orgànica
Del volum total de recollida selectiva assolit en aquests municipis, destaca l’increment del percentatge de l’orgànica, ja que al 2017 representava menys d’un 10% sobre el total de la recollida a l’Anoia, i, actualment, als municipis on es fa el nou sistema, és del 46% dels residus recollits.

A més, es tracta d’una brossa orgànica d’alta qualitat, ja que es fan servir bosses compostables que es lliuren gratuïtament, i no de plàstic, que estan prohibides. També hi ha tingut a veure les campanyes i actes de sensibilització entre la població, que, segons el Consell, “han aconseguit conscienciar la ciutadania de la importància d’una bona separació dels residus en origen, no només de la brossa orgànica, sinó de totes les altres, fet que permet una recuperació i reciclatge menys costós dels residus”.

Altres sistemes a la comarca
En altres punts de l’Anoia s’estan estudiant alternatives al model clàssic per avançar cap a una recollida selectiva més efectiva. A Masquefa, per exemple, el darrer trimestre de l’any passat van créixer exponencialment les xifres de recollida selectiva, especialment la fracció orgànica, fins a un espectacular 368,2%. A més, aquest Ajuntament recompensa els veïns que aportin residus a la deixalleria amb una reducció directa de la taxa municipal de residus. Així, si un usuari va entre sis i 11 vegades a l’any a la Deixalleria, obté una reducció de la taxa d’un 10%; i si va més de 12 vegades, obté una reducció del 15%.
En aquest municipi els contenidors tenen boques limitants per introduir els residus per evitar que no s’hi llencin altres residus que no corresponguin. També existeix la possibilitat, que podrien contemplar els municipis de més habitants en el futur a mig termini, que els contenidors s’obrissin només amb una clau informàtica individual, de manera que també es tindria un control específic sobre la generació de residus de cada família.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Ja tens decidit el teu vot per diumenge?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta