19.5 C
Igualada
Diumenge, 1 octubre 2023

El Govern aprova el límit als preus del lloguer a Catalunya

Un article de

El Govern aprova el límit als preus del lloguer a Catalunya
E

Ona Serradell
Assessora immobiliària de Grup Carles Immobiliaris

El Govern ha anunciat aquest dimarts l’aprovació d’un decret per fer possible la contenció dels preus del lloguer als barris o ciutats amb falta acreditada d’habitatge assequible. Aquest mesura faculta el departament del Govern de la Generalitat competent en habitatge per declarar les ciutats o part dels seus barris com a àrea amb mercat d’habitatge tens, condició indispensable per a la limitació dels preus. En el cas de la ciutat de Barcelona, serà el propi Ajuntament qui podrà decidir si aplica la nova regulació.

La contenció de rendes en els contractes d’arrendaments es regularà quan concorrin les circumstàncies següents:

– Que es destini a constituir la residència permanent de l’arrendatari.

– Que se situï en una àrea declarada amb mercat d’habitatge tens.

– Que no es trobi subjecte a un règim amb protecció oficial.

Com a norma general, la renda pactada a l’inici del contracte no pot ser superior a un 10% del preu de referència per al lloguer d’un habitatge de característiques anàlogues en el mateix entorn urbà. Aquest índex de referencia és públic i es pot consultar a la web: http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer/. Així mateix, la renda només podrà ser revisada si s’ha pactat expressament, i en cas que s’hagi pactat, s’ha de referir a l’índex de garantia de competitivitat.

En el cas d’habitatges de nova construcció o rehabilitats per destinar-los a lloguer, es podran llogar un 20% per sobre del que estableix l’índex de referència, però només durant els 5 anys posteriors a la finalització de les obres.

La declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens pot determinar, de forma motivada, que el règim de contenció de rendes previst en aquest Decret llei no sigui d’aplicació als habitatges amb una superfície de sostre útil superior als 150 metres quadrats.

L’objectiu d’aquesta mesura és el de reivindicar un dret fonamental que és el de l’habitatge. I és que, precisament, la situació de l’habitatge a Catalunya, i en especial el lloguer, és complicada i un dels principals factors de preocupació de la ciutadania, tenint en compte que en el conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims 5 anys. No obstant això, la resposta de les entitats de defensa de l’habitatge no s’ha fet esperar, doncs lamenten que la mesura conté massa excepcions.

Aquest Decret Llei s’haurà de convalidar pel Parlament de Catalunya abans de trenta dies, deixant d’estar vigent en cas que no es convalidi. La contenció de rendes ja s’aplica a Europa i als EEUU, però és pionera a l’Estat.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

#Editorial | 🏨 Més estudis… i més lloguer 👉https://ow.ly/JNpJ50PR0Ph

✍️"L’escassedat d’oferta i l’altíssima demanda comporta, lògicament, preus desmesurats."

🎓L’ @ajigualada i la @UdL_info, en converses per a nous estudis universitaris de #Medicina, #Dret i #Psicologia 👉https://ow.ly/cXWt50PR1tP

Tot plegat permetria arribar a la xifra de 1.500 estudiants universitaris a mitjà termini, al voltant del 2030