El coaching d’equips
E

25 de maig de 2018

A l’última dècada, les empreses han generat molts canvis, i el treball en equip ha arrasat el terreny a l’individualisme. En les organitzacions d’avui, s’ha acabat amb els departaments tancats, en els quals només una persona sap en què consisteix la seva tasca i pren les decisions al respecte. Sabem que el coneixement compartit aporta més solucions, i ho fa de forma més ràpida. No obstant això, les relacions humanes són complexes i no sempre és fàcil que diverses persones treballin com un ens únic. Per aquest motiu, en els últims anys venim treballant amb el “Coaching d’equips”.

El Coaching es dirigeix al propi equip, no a cada un dels individus que el formen, de manera que es treballa sobre les relacions que existeixen entre els membres de l’equip, no sobre les seves problemàtiques personals, en definitiva tracta d’abordar les interrelacions que es donen dins del sistema.

El Coaching en els equips és molt útil perquè els seus integrants prenguin consciència dels patrons de comportament amb els que es mouen en el dia a dia, per identificar els punts problemàtics i buscar solucions conjuntes que els permetin resoldre’ls. L’eficiència del seu treball millorarà, igual que l’ambient, quan adquireixin uns patrons en els quals les relacions siguin més fluïdes i els objectius comuns més clars.

El Coaching d’equips ajuda a reforçar la cultura organitzacional. Els equips que estan cohesionats interioritzen els valors corporatius i són aplicats amb més facilitat. Cadascun dels seus membres ha de tenir clar el que significa pertànyer a aquest equip en concret i no a un altre. Fomentant els valors com el respecte i la tolerància, la diversitat, la interacció, la participació, la igualtat i el diàleg. Això és cultura organitzacional.

El Coaching d’equips ajuda a alinear els objectius corporatius amb les estratègies. És una eina excel·lent perquè les empreses avancin en una mateixa línia. Si els equips troben per si mateixos les seves estratègies i formes de treball, els directius hauran d’intervenir menys en cada un dels processos. En realitat, podran delegar més i el seu rol es farà menys visible a l’empresa. Això afavoreix l’autonomia entre els seus treballadors i fomenta el seu sentit de responsabilitat.

El Coaching d’equips ajuda a una major agilitat en la presa de decisions. Si els equips estan motivats, estaran més receptius a totes les indicacions. Els equips amb una bona autoestima estan predisposats per a l’acció constant, la innovació, la productivitat i l’aportació de noves idees.

El Coaching d’equips propicia una comunicació més eficaç eliminant barreres i obstacles. Si tot està encaminat cap a un mateix propòsit, la comunicació serà molt més eficaç i fluïda.

Sonia Gómez de Segura Herrero, Professora Senior i Coach del Departament d’Estratégia, llideratge i Persones d’EADA

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?