Democràcia. El veïnat de Jorba té la paraula per aturar el macropolígon i controlar les energies renovables
D

default
24 de setembre de 2021

El proper diumenge 24 d’octubre, els ciutadans censats a Jorba, majors de 16 anys, estem cridats a les urnes per poder decidir democràticament:
1-Si permetem que ens construeixin un macropolígon als plans de Cal Blasi i cal Piqué, que afectaria a tots dos costats de l’autovia, amb un evident impacte sobre el paisatge i el territori.
2-Si volem que l’Ajuntament s’oposi a la construcció desaforada d’instal·lacions per produir energies renovables també amb fort impacte sobre l’entorn proper.

Són qüestions de suficient gravetat i transcendència com per motivar una màxima mobilització i participació ciutadana. Des de Jorba reflexiona, una entitat que va néixer com a resposta ciutadana crítica amb la posició de l’equip de govern molt a favor d’aquest macropolígon, ens felicitem per la celebració de la consulta. De fet, la Consulta popular no referendària la vam sol·licitar nosaltres el mes de febrer, en el marc de la llei 10/2014.

Després d’un llarg camí que ens ha portat fins aquí, el cas és que l’Ajuntament de Jorba per unanimitat accepta la consulta, n’assumeix l’organització i es compromet a implementar les conseqüències dels resultats que s’obtinguin a les urnes.

Som molts els veïns que ens oposem a la projecció i la construcció d’aquest macropolígon, i veiem imprescindible que es tingui un control sobre les instal·lacions d’energies renovables, que no es poden fer de qualsevol manera. Per això farem campanya per explicar les nostres raons i els nostres arguments contra aquesta política agressiva, desmesurada i gens realista i farem propostes per defensar que el futur de Jorba (i de la Conca d’Òdena també) no pot basar-se en el malbaratament de terrenys agrícoles que tenen un valor paisatgístic, econòmic i ecològic convertir-los en macropolígons per esperar a veure si així es podria captar alguna empresa meravellosa que hauria de venir de fora i que suposadament ens hauria de treure de la misèria.

Fa massa temps que sentim aquests discursos. Els promotors d’aquestes iniciatives no saben explicar per què s’han de construir nous polígons quan no s’ha esgotat el sòl industrial disponible al municipi, quan no s’ha fet una política de reconversió i recuperació d’equipaments infrautilitzats (antigues bòbiles de Sant Genís, guixeres de les Alzinetes, per exemple) i quan la cua d’empreses interessades seriosament implantar-se a la comarca no deu ser massa llarga vistos els resultats fins al dia d’avui. Potser cal pensar que en lloc de confiar cegament el nostre futur en fons d’inversió llunyans i empreses fantasma que avui hi són i demà no, potser cal confiar en el talent local, la iniciativa propera i ajudar-la en el seu creixement (això vol dir disposar de bones telecomunicacions, bona formació del personal i els directius, facilitats administratives, acompanyament tècnic, treball en equip, clústers especialitzats, centres de recerca…)

Som conscients que cal pensar el model econòmic no només a escala local, que té poc sentit, i cal abordar-lo a escala comarcal i nacional, amb tots els interrogants que planteja el futur i les restriccions mediambientals i energètiques que s’imposaran de manera indefugible. Ara bé: més enllà del debat sobre els posicionaments de cadascú, és molt interessant destacar que la consulta que farem a Jorba –com la consulta que es va fer en el seu moment als Hostalets de Pierola– és una novetat política de gran calat. La iniciativa política que encetem a Jorba serà un precedent que pot obrir camí per altres casos similars. El fet que la ciutadania tingui la veu i el poder de decisió sobre projectes, actuacions o impactes que poden marcar el seu futur és una oportunitat per aprofundir de veritat en la democràcia. D’aquesta manera convertim la participació en una eina real i efectiva per empoderar la gent, per poder vetllar i fiscalitzar l’impacte de grans actuacions urbanístiques que es facin en un futur en qualsevol indret del país. Això no hauria de fer por si els projectes que es presenten són clars, viables, transparents i necessaris. Per això, molta gent de Catalunya mirarà el petit municipi de Jorba perquè gràcies a la força de la gent farem una cosa que no s’ha vist mai abans: decidir què volem i què no volem i assumir-ne les conseqüències, naturalment. De veritat: per una vegada passem a davant i no podem quedar-nos a casa.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta