Astrid Van Ginkel, portaveu PACA: “Aquesta zona ja ha complert amb la seva quota de servir energies renovables”
A

31 de juliol de 2020

La Plataforma d’Afectades per la Concentració d’Aerogeneradors (PACA), som el resultat de la unió de més de 50 entitats, associacions, partits i consistoris, i de prop de dues-centes persones preocupades per l’amenaça de la proliferació de centrals d’aerogeneradors en els territoris de l’altiplà segarrenc.

Quan es va decidir crear la plataforma?
Dissabte 1 de febrer es va constituir a Argençola la PACA, Plataforma d’Afectades per la Concentració d’Aerogeneradors. Ho vam fer una sèrie de gent que ja ens coneixem de l’any 2011, quan ja ens oposàvem als parcs eòlics que es poden veure per aquesta zona i també contra el fracking, que en aquest cas sí que vam poder evitar.

Per què vau decidir crear la PACA?
Es va crear arrel del Decret 16/2019 aprovat al Parlament a finals del 2019 i que permet que es presentin una gran quantitat de projectes de parcs eòlics.

Alguns d’aquests projectes afectarien aquesta zona de confluència entre l’Anoia, la Conca de Barberà i la Segarra. De quina quantitat d’aerogeneradors estaríem parlant?
Ara mateix hi ha prop de vint-i-cinc projectes, que reuneixen uns cent vuitanta aerogeneradors colossals repartits entre la Segarra, l’Anoia, la Conca de Barberà i el Solsonès, que a dia d’avui ja en té dos-cents. Sense comptar la concentració a les Terres de l’Ebre ni els de les Garrigues:
Les dades van variant perquè a mesura que es van presentant nous projectes hi ha un temps d’al·legacions i la ponència del Govern també els ha d’acceptar. A més, després, les empreses que volen tirar endavant el projecte han de fer un estudi de viabilitat i valoració mediambiental que ha d’acabar sent aprovat per la Generalitat.
Sembla, però, que des del Govern s’han adonat que en aquest territori ja hi ha molta concentració i que aposten per repartir els nous parcs eòlics per altres zones com Lleida, Girona o Barcelona.

Hi haurà qui no entengui que us queixeu sobre la implementació d’energies renovables…
Nosaltres no estem pas en contra d’aquestes energies renovables, al contrari, hi estem totalment a favor. Però sí que ens queixem de l’alta concentració de parcs eòlics en una mateixa zona. Creiem que aquesta zona ja ha complert, i amb escreix, la seva quota de servir energies renovables.

Com son els molins que es preveu que posin en aquests nous projectes?
Son enormes. Els que hi ha ara son de 120 metres d’alçada, però els que preveuen posar son de 200 metres! És un impacte visual, mediambiental, de salut, etc. I alguns d’aquests molins aerogeneradors estan a prop de nuclis poblats, quan s’aconsella per motius de precaució sanitària que estiguin a un mínim de 13 quilòmetres de distància.
També hi ha un impacte econòmic. Està demostrat que allà on es posa un molí baixa la població de la zona i s’accentua el fenomen del despoblament.

Parlant de diners. Es comenta que els propietaris dels terrenys on es posen aerogeneradors reben una gran quantitat de diners. És la manera que tenen aquestes empreses per accelerar el procés de posar aquests aerogeneradors?
Son empreses especuladores. Ara mateix hi ha una bombolla d’empreses que es dediquen a l’energia eòlica. El primer que fan aquestes empreses és mirar el POUM dels municipis on volen posar molins i, si no hi ha cap impediment, parlar directament amb els propietaris dels terrenys i els ofereixen un lloguer de l’espai per 30 o 50 anys per una misèria.

Quina vida té un aerogenerador?
Es calcula que de 25 a 35 anys. Però ara mateix ja es comença a pensar que fins i tot serà molt menys, perquè tecnològicament estarà obsolet en molt poc temps. Molts dels que es van posar fa uns anys ja no son eficients, ja que requereixen de molt manteniment.

Així doncs, per què aposta la PACA?
Apostem per unes energies renovables sostenibles, d’autoconsum, que utilitzin infraestructures que no es fan servir i dins una planificació d’un model d’energia distribuït i de país. En aquest últim cas, per exemple, recentment ha sortit als mitjans que a Corea s’estan fent servir els carrils de separació entre les dues direccions de l’autovia per posar-hi plaques solars.

Quines accions feu per fer arribar el vostre missatge?
Treballem amb diverses línies. Per una banda la divulgativa, amb jornades tècniques amb la presència de tècnics, activistes, representants polítics, etc. També la de mobilització i conscienciació social a través de les xarxes socials perquè s’arribi a com més gent millor. A la vegada, oferir alternatives.
També treballem la línia política per aconseguir acords. Estem a l’espera de reunir-nos amb el president Torra i el Conseller Calvet. També ens hem reunit amb diversos grups polítics del Parlament, CUP, Podem i ERC.

Què li demaneu a la Generalitat?
En primer lloc ens falta un Decret que complementi les mancances socials, mediambientals del 16/2019, i molt important, la Llei de Transició Energètica i també una planificació estratègica sectorial i territorial que estableixi avantatges i inconvenients de cadascuna d’aquestes energies renovables i que a partir d’aquí es planifiqui com s’implementen al territori.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta