La UEA organitza una jornada per promoure l’economia circular entre les empreses

55

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) organitza el dimecres 7 de juny la jornada formativa ‘Cap a una Economia Circular a l’Anoia’ per donar a conèixer a les empreses de l’Anoia i comarques veïnes aquesta nova concepció de l’economia, amb la voluntat de fomentar sinergies circulars entre elles perquè puguin compartir recursos, reaprofitar materials i generar major riquesa.

Perquè tant els residus, com els vapors, com la logística, com el “packaging”…, poden contribuir a generar riquesa en comptes de suposar una despesa. Al llarg de tot el matí passaran per la seu de l’entitat diversos ponents de primer nivell sobre el tema, des de l’igualadí Pere Fullana, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, al director del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Arnau Queralt, o la directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball Nacional i vicepresidenta de la Comissió de Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient de la CEOE, Alba Cabañas.

També es donaran a conèixer les diverses línies d’ajuda que la Generalitat de Catalunya té actives per fomentar l’inici de projectes circulars. La jornada servirà també per posar en contacte empreses que vulguin endegar projectes de revalorització dels seus residus, alhora que es mostraran diversos exemples de bones pràctiques que ja es duen a terme actualment a l’Anoia. L’acte, a més, es trobarà emmarcat en el conjunt d’actes que s’organitzen arreu del món amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient, que haurà tingut lloc el 5 de juny. I és que el model econòmic vigent, de tipus lineal, es basa sobretot en l’ús de grans quantitats d’energia i d’altres recursos finits, que s’usen una vegada i tot seguit es llencen. Però són multitud els indicadors que apunten que el model de l’obsolescència programada -la planificació de la fi de la vida útil d’un producte de manera que es torni inservible al cap d’un període calculat- està arribant ja al límit de la seva capacitat física.

Davant d’aquesta realitat, l’economia circular és una alternativa viable que ja han començat a explorar diverses empreses, amb resultats econòmics d’allò més positius, i que des de la Comissió Europea (CE) s’està impulsant intensament. De fet, les institucions europees cada cop més avancen cap a un marc normatiu basat en l’economia circular, que inclou índexs de creixement de reutilització i reciclatge, així com l’aplicació generalitzada de l’ecodisseny.

Ajuts per a un canvi de model econòmic

Conscients que el canvi cap a aquest nou model econòmic requereix d’una inversió inicial, des de la Generalitat de Catalunya s’han posat en marxa diverses ajudes: l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) té activa una línia de subvencions per a projectes de foment de l’economia circular, i ACCIÓ disposa dels Cupons d’Ecoinnovació. Dues línies de finançament que a vegades poden passar desapercebudes a les empreses. La xerrada està en destinada eminentment a empreses de l’Anoia i comarques veïnes. Si algun particular està interessat en assistir-hi, pot posar-se en contacte telefònic amb l’entitat (93 805 22 92).