Neix una nova iniciativa per impulsar el vi produït a l’Anoia

175

Neix una iniciativa que treballa pel ressorgiment del sector de la vinya a l’Anoia: el nou celler Pla de Morei, propietat d’una família d’emprenedors vitivinícoles que fa més de vint anys que es dediquen a la vinya de cultiu ecològic a la Torre de Claramunt i ara han decidit fer un pas més i elaborar el seu propi vi.

Gràcies a una inversió de més de mig milió d’euros, el projecte de la família Bartrolí-Sangüesa, amb Mercè Sangüesa al capdavant, ha esdevingut una realitat: ja són al mercat els seus primers vins, una producció de 15.000 ampolles de vi elaborat amb raïm propi, batejat amb noms relacionats amb la indústria paperera de la comarca, i emparat en la DO Catalunya.

Els propietaris de Pla de Morei estan convençuts del potencial vitivinícola de l’Anoia i per això es proposen recuperar part de l’esplendor vitivinícola que la comarca havia tingut al principi del segle XX, quan a la Torre de Claramunt -on es troba el celler-, el 84% de la superfície cultivada era vinya. La comarca de l’Anoia tenia en aquell moment més hectàrees de vinya que la veïna DO Penedès, i des de Pla de Morei volen treballar per recordar aquest potencial i posar-lo en valor utilitzant el concepte “Viticultors de l’Anoia” per tornar a posicionar l’Anoia com a territori de llarga tradició vitivinícola i també per dignificar la feina dels pagesos que s’hi ha dedicat durant dècades.

En un context de debat sobre el preu del raïm, els propietaris de 85 hectàrees de cultiu al cavall entre l’Anoia i el Penedès, han decidit apostar pel seu propi negoci, construint un celler que va finalitzar la primavera de 2018.