La Generalitat enllesteix l’avanç del Pla Territorial Parcial del Penedès, el “POUM” de la nova vegueria
L

23 de febrer de 2020

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha enllestit la redacció de l’avanç de propostes del Pla territorial parcial del Penedès i el presentarà el proper 18 de març al grup de treball, en el marc d’una sessió oberta al públic. Serà el tret de sortida del primer dels tres processos participatius oberts a la ciutadania que es preveuen al llarg de la tramitació del document.

Un Pla territorial parcial és un instrument de planejament -quelcom molt similar a un POUM municipal- però que abasta l’àmbit d’una vegueria i que fixa les estratègies territorials pel desenvolupament futur de la zona, amb una visió més àmplia que el planejament urbanístic municipal i, en el cas del PTP del Penedès, un horitzó temporal fins l’any 2038. Així, proposa estratègies per a tres sistemes: el dels espais oberts, el dels assentaments urbans i el de les infraestructures de transport i comunicacions.

En el cas del Penedès, el Govern va acordar el 2014 iniciar la redacció del seu propi Pla territorial parcial. D’aquesta manera, es donava continuïtat a la creació, el 2010, de l’àmbit de planificació territorial parcial del Penedès. Està integrat per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis d’aquesta comarca que van manifestar explícitament la seva voluntat de pertànyer a les Comarques Centrals, bàsicament l’Alta Anoia.

L’avanç, una base de treball
L’avanç de proposta és un document obert, que no incorpora encara normativa ni propostes tancades.  Un cop presentat públicament, s’obrirà un primer procés de participació ciutadana amb sis sessions. Així, tindrà lloc un primer acte informatiu i de debat amb experts seguit de quatre sessions deliberatives obertes a la ciutadania i centrades en reflexionar i debatre sobre la potenciació dels espais oberts; el tractament dels teixits residencials; les dinàmiques dels polígons d’activitat econòmica, i la vertebració de les infraestructures de mobilitat. El procés es completarà amb una sisena sessió de conclusions.

Els passos de la tramitació
Els suggeriments i opinions recaptades durant aquest procés participatiu serviran per redactar l’Avantprojecte del Pla, que ja serà un document amb determinacions de caràcter normatiu. Requerirà de l’informe favorable de la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya i de la resolució del conseller de TES. Es preveu disposar d’aquest Avantprojecte aprovat durant el primer semestre de 2021. Després s’obrirà el segon període de participació ciutadana, que durarà dos mesos. Finalment, se sotmetrà a un tercer període d’informació pública i audiència als ajuntaments afectats durant un mes.

Reconeixement de la identitat penedesenca
La zona que ara abastarà el Pla territorial del Penedès abans es trobava dividida entre els àmbits d’ordenació territorial de les Comarques Centrals, Camp de Tarragona i l’Àmbit Metropolità de Barcelona. Per tant, el seu desenvolupament ja estava emparat per aquests tres plans territorials. No obstant, una vegada es va decidir constituir el Penedès com un àmbit propi, el Departament de TES va apostar per anar més enllà de la mera refosa dels tres plans antics i elaborar un Pla territorial parcial nou i específic, d’acord amb criteris alineats amb una nova cultura del territori més actual.

D’aquesta manera, el Departament constata i respecta l’existència d’una identitat pròpia del Penedès, més enllà de la seva situació entre les dues àrees metropolitanes més importants de Catalunya. A més, el Pla territorial del Penedès serà el primer d’una nova generació de plans territorials. Té un nou enfocament conceptual, metodològic i de continguts, tot d’acord amb els principis que estan inspirant la redacció de la nova Llei de territori, com ara el desenvolupament sostenible, la minimització del consum de nou sòl o la incorporació dels criteris paisatgístics com a element transversal.

El novembre de 2014 es va constituir un grup de treball format per 10 membres de la Generalitat i 12 en representació del món local, que ha fet un total de 24 reunions.
A finals de 2016 es va proporcionar als ajuntaments una memòria preliminar que els avançava l’estructura del Pla i els principals objectius. Durant el 2017 es van dur a terme quatre sessions de presentació d’aquesta memòria preliminar, una a cada consell d’alcaldes de cada comarca, complementades amb una jornada de debat el novembre de 2018 a Vilafranca del Penedès.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta