L’ortodòncia invisible és una nova modalitat en els tractaments d’ortodòncia, que utilitza aparells que gairebé no es veuen

77

Dra. Joana Navarro
Ortodoncista de Marcè & Sagarra Centre Dental (COEC 5038)

Què és l’ortodòncia invisible?
L’ortodòncia invisible és una nova modalitat en els tractaments d’ortodòncia, que utilitza aparells que gairebé no es veuen. Consisteix en una sèrie d’alineadors plàstics, transparents, removibles i creats a mida als laboratoris d’Align Technology, gràcies a la més avançada tecnologia de processament d’imatges 3D per ordinador. Align Technology, l’empresa nord-americana que fabrica Invisalign®, es va fundar el 1997. Des d’aleshores, més d’un milió i mig de pacients s’han tractat amb aquesta tecnologia. Amb l’ortodòncia invisible l’aparença de les dents no s’altera i això fa que sigui una alternativa molt estètica. Prenent com a base el diagnòstic de l’ortodoncista, Invisalign® realitza una simulació tridimensional del moviment de les dents i del resultat final.

En quins casos està indicada?
Aquesta nova modalitat de tractament és efectiva en la correcció de maloclusions lleus i moderades. Només un ortodoncista amb experiència estarà capacitat per dir-li si l’ortodòncia invisible amb Invisalign® és l’opció més indicada per a vostè.

Avantatges de l’ortodòncia invisible:
• Els alineadors són gairebé invisibles: es corregeix la maloclusió sense que pràcticament ningú se n’assabenti.
• Els alineadors són còmodes: no hi ha filferros ni metalls que puguin irritar la llengua i les genives.
• Els alineadors es poden treure: es pot menjar i beure amb tota normalitat.
• Millor higiene dental durant el tractament: permet raspallar-se les dents i passar-se el fil dental com de costum, per tal de mantenir unes dents i genives sanes.

Com es fa servir?
El pacient utilitza cada alineador durant el temps indicat i es van canviant a mesura que les dents es van movent, fins a l’acabament del tractament.
L’efectivitat del tractament dependrà completament de la col·laboració del pacient, que s’haurà de posar l’ortodòncia invisible tot el dia. Només es podrà retirar a l’hora de menjar o beure.
En la majoria dels casos, els controls amb l’ortodoncista es realitzen cada quatre setmanes, que és el temps que les dents necessiten per moure’s de manera controlada. A cada visita mensual, el seu ortodoncista li lliurarà un parell d’alineadors nous que haurà d’utilitzar durant quinze dies.

Quina durada acostuma a tenir el tractament amb l’ortodòncia invisible?
El temps que dura un tractament amb ortodòncia invisible dependrà de cada cas i de les expectatives del pacient i de l’ortodoncista. Igual que amb l’ortodòncia convencional, el temps de tractament és variable i pot oscil·lar entre els nou mesos i els dos anys.

M’interessa l’ortodòncia invisible, què haig de fer?
Tot tractament d’ortodòncia requereix un minuciós estudi per tal d’arribar a un diagnòstic i dissenyar un correcte pla de tractament, adequat a cada cas en particular. El primer pas és sol·licitar una cita per tal que la doctora examini i ordeni algunes proves complementàries que seran de gran ajut per a l’anàlisi de la seva situació dento-esquelètica.
Aquesta informació s’utilitzarà per elaborar un pla de tractament, prendre impressions i fotografies de les dents i del somriure. Gràcies a la tecnologia avançada d’ Invisalign®, podrem ensenyar-li una simulació tridimensional de com podria quedar el seu somriure un cop acabat el tractament, fins i tot abans de començar-lo.