Entrevista a Sergi Torras Egea, cerveser artesà (Segarreta)
E

5 de febrer de 2017

“La cervesa és un lubricant social. Crea bon ambient i facilita el diàleg”

Soc nascut a Santa Coloma de Queralt fa 38 anys. Visc en parella, tinc un fill i soc cerveser a temps complert. Fabriquem la cervesa artesana Segarreta. Soc de fer-me per mi mateix les coses que m’agraden. Gaudeixo de la muntanya en BTT o amb la meva parella anant a cavall per senderols i corriols.

Per què fa cervesa artesana?

Vaig començar fa quinze anys, en un moment en què no podia accedir a les bones cerveses foranes. Va ser casualitat que en un cicle formatiu vàrem produir cervesa a classe. Allò va ser com una revelació. Mai havia tastat una cervesa tan bona i em va entrar el cuquet per a fer-ne.

Quines característiques té la cervesa Segarreta?

En tenim diverses varietats, però potser la millor definició de la Segarreta és l’equilibri entre el llúpol i la malta. Vull que quan la tastis trobis l’amargor del llúpol i després la suavitat de la malta. La cervesa artesana és molt delicada perquè no porta conservants. No em sembla ètic que en porti.

La matèria primera és de Santa Coloma?

L’aigua és de Santa Coloma, degudament osmotitzada. Comprem llúpol de proximitat, sempre que podem. La malta l’hem de comprar fora perquè prop no hi ha grans malteries. Com que el que volem és fer cervesa d’alta qualitat, només comprem matèries primeres d’alta qualitat.

Quina és la millor època per a gaudir de la cervesa artesana?

És estacional total. A l’estiu ve molt de gust una cervesa però a l’hivern, a la tarda, tal vegada et vindrà mes de gust una infusió calenta. La cervesa artesana és menys estacional perquè tenim moltes varietats i amb diferent graduació alcohòlica.

Amb què marida millor la cervesa?

Amb formatge hi lliguen totes. Una cervesa més de blat, lliga perfecta amb el peix i el marisc. Les torrades -la nostra Apol·lo- lliguen molt bé amb el porc o unes faves a la catalana. Les àcides i afruitades lliguen molt bé amb les postres. Nosaltres fem tasts maridant-les especialment amb formatges.

Es conserva bé la cervesa artesana?

Les nostres poden aguantar un any sense perdre qualitats organolèptiques. Les que són més afruitades aguanten bé només sis mesos, sobretot si no estan ben conservades. N’hi ha que és millor consumir-les ben aviat i altres milloren dins l’ampolla amb el pas del temps.

Vostè i els seus socis a Segarreta són joves. L’administració ajuda als joves empresaris?

L’única administració on no em trobo recolzat, és l’estatal. Ens posa més pals a les rodes que altra cosa. Estic pagant una quota d’autònoms que és molt alta. L’ajuntament de Santa Coloma, en canvi, ens ha facilitat les coses i els Consell Comarcal ens ha tramitat els ajuts líder europeus.

On podem comprar la vostra cervesa?

A Igualada en molts llocs: al Sindicat, als cellers especialitzats…. en tots els establiments on hi ha cervesa artesana, s’hi pot trobar Segarreta.

Te temps de practicar els seus esports preferits: bicicleta, muntanya i cavalls?

Miro de trobar temps, perquè l’esport és important per a la salut. El club de BTT de Santa Coloma ha fet una gran tasca recuperant senderols i corriols. Hi ha zones d’escalada i també rutes per a fer amb cavall.

La cervesa és la beguda nacional de Catalunya?

Ha de ser la beguda de tothom que li vingui de gust gaudir-ne. Si la cervesa està ben feta té unes qualitats organolèptiques excepcionals i té un component lúdic que altres begudes no tenen. La cervesa és un lubricant social. Crea molt bon ambient i facilita el diàleg. És una gran beguda que fa que t’ho passis bé.

En vas o directament de l’ampolla?

En got, en copa o en el got específic de cada cervesa. En got sempre. A mi em diu molt més l’aroma que el gust. És molt important olorar el que et poses a la boca.

Qualitat de producte o màrqueting?

Si no tens un bon producte has de fer màrqueting. Una molt bona cervesa que no tingui bon màrqueting, tampoc es ven. Sense una bona estructura es difícil fer créixer una empresa.

Per què la vostra marca és Segarreta?

Santa Coloma de Queralt és Segarra històrica i tenim paisatge segarrenc, però parla de la Conca de Barberà. Estem entre mig de dues identitats. Durant la Segona República a la Segarra l’anomenaven Segarra de Gaià i tenia una moneda pròpia que l’anomenaven Segarreta.

Jaume Singla

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta